Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Swedish University of Agriculture

Mindenekelőtt általánosságban szeretnék néhány szót mondani, magáról az Erasmus programról. Vagyis néhány szót szólni azokhoz, akik ezt olvassák és első évesként gondolkodnak, menjenek-e második egyetemi évükben külföldre az Erasmus program keretein belül. A válaszom egyértelműen nem, legalábbis szerény véleményem szerint. Hogy mire alapozom véleményem? Saját bőrömön tapasztaltam, hogy nem rendelkezik megfelelő háttérrel, egy egyetemista aki második évét kezdi. És sokkal hasznosabb ezt az egyszeri lehetőséget később, olyankor kihasználni, amikor az ember esetleg szakirányváltás után, célirányosabban, céltudatosabban tudja mit is szeretne. Így tárgyait is könnyen, könnyebben megtalálja, jobban képes koncentrálni az adott témakörre.  Persze ez csak lehet, hogy az én egyéni álláspontom.

Kiérkezésem időpontja eléggé későre sikeredett, a repülő miatt, egészen pontosan este 11 óra után valamivel érkeztem meg Uppsala városába. Előzetes egyeztetés alapján, már a vasútállomáson várt a buddy-m, aki egy nagyon kedves és segítőkész helyi lány volt, aki szintén az SLU diákja. Miután üdvözöltük egymást, átadta a kártyát és a kulcsot, illetve egy térképen megmutatta hogyan is találok el a szállásra, majd egészen a buszváróig elkísért. És akkor itt említeném meg az első fontos információt. Aki csak teheti a lehető legkevesebbszer használja a tömegközlekedést a városban. Egy jegy, amely egy útra szól készpénzes vásárlás esetén a sofőrtől 30 koronába kerül, telefonos vásárlás esetén (sms-t kell küldeni) 20 korona, ez a jelenlegi árfolyam esetén 750 illetve 500 forintot jelent, amit én meglehetősen soknak tartok. Egyébként maga az ország is drága a tömegközlekedést tekintve, viszont a hajózás különböző külföldi városokba igenis tud kedvező lenni, de erről majd később.

Visszatérve a drága tömegközlekedés problémára, a diákok illetve a város lakóinak a többsége is megtalálta a megoldást: kerékpár. Odaérkezésem másnapján én is így tettem, felkerestem egy pár kereskedést, amelyiket ajánlani tudom (véleményem szerint csak használt kerékpárt érdemes venni), azt nagyon egyszerű megtalálni, a vasútállomással majdnem szemben található. Ezt tudom ajánlani, vagy ami talán még kedvezőbb az, figyelni a diákszállások hirdetőfalain és az egyetemen kifüggesztett hirdetéseket, mivel sok diák szeretné eladni feleslegessé vált biciklijét.

Nagy eltérés tapasztalható még az élelmiszer árakban, majdnem minden lényegesen drágább, ha tehetjük kerüljük a kisebb méretű boltokat, mert jellemzően azok a legdrágábbak, próbáljunk szupermarket méretben gondolkozni. És ahogy fentebb említettem a hajótúrákat, Stockholmból többek között van lehetőségünk Tallinnba, Rigába, Helsinkibe és más helyekre menni. Az emberek többsége azonban nem a városok szépsége miatt megy, hanem a hajón található vámmentes bolt nyújtotta lehetőségek kiaknázása végett. Megfontolandó.

Én, diákszállón a Rackarbergsgatan nevű körzetben voltam, ami a 4 nagy diákszálló körzet egyike. Kultúrált beltér jellemzi, egy folyosóra öt szoba nyílik, a fürdöszobán, a Wc-n illetve a konyhán osztozni kell a négy lakótárssal. A szoba mérete megfelelő, és a cserediákokat aránylag jól bebútorozott szoba várja. A konyhában is minden megtalálható, amire csak szüksége lehet az embernek az ételkészítési folyamatok során. A 4 nagy diákszállás körzet, mind más felépítésű, mármint a lakótér a beltér. Ahol én laktam, úgy gondolom az azoknak kedvez, akik kedvelik a csendet, és szeretnek pihenni iskola után, bár hogy ki hova lesz be osztva, és hogy ez mi a alapján történik fogalmam sincs.

Az egyetem, az a városközponttól mintegy 4-5 kilométerre fekszik, gyönyörű erdei utakon is megközelíthető. Svédországban, köztudottan élenjárók a környezetvédelemben, nagy hagyománya van a kerékpározásnak, így kerékpárral mindenhova eljuthatunk, a bicikliutak kiépítettsége kiemelkedő és egyben minősége is. Szóval kerékpárral normál tempóban, az iskola lakhely közötti távolság az egy 20-25 perc. Szép helyen fekszik az egyetem, tó, folyó, erdő szabja-szeli keresztül. A tanszék mind mind külön épületben és néha nagy távolságokban vannak egymástól. Így maga az egyetemi terület, kifejezetten nagy. Az épületek nagyon modernek, mindennel felszereltek, még a legkisebb előadó termek is a legmodernebb technikai vívmányokkal vannak felszerelve. Az étterem területén található éttermet mindenkinek csak ajánlani tudom. Sportolási lehetőség is adott az egyetem területén.

Rendes és segítőkész emberek dolgoznak az SLU- nál, mind az adminisztratív ügyek (itt konkrétan a koordinátorokra gondolok), mind a tanári feladatkör tökéletesen el volt látva. Csak jókat tudok mondani róluk. Egy biztos költség van az iskola felé, az pedig a Student Nation-nél megfizetendő tagsági díj, ami a 2008 őszi félévben 250 korona volt ami egy félévre lebontva elenyésző.

Európaszerte ódákat zengenek az uppsalai diákéletről, ezt én is alá tudom támasztani. Kiváló programok, a tanév elejétől a végéig, folyamatosan hirdetve, tökéletesen megszervezve és lebonyolítva. Egy nagyon érdekes, és kitűnő dolgnak lehetnek részesei a kilátogatók ez mégpedig a Student Nation rendszer. Svédország 13 nagy régióból (mint nállunk a megye) épül föl, és ezeknek a régióknak a nevét viselő úgynevezett Student Nation szervezetek vannak Uppsala városában. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy nemritkán több épületből összeálló komplexum, amit diákok irányítanak, ahol Pub-okat, szórakozóhelyeket, könyvtárakat, kisebb színpadokat színházakat találunk. Minden saját programokat szervez és bonyolít le. Ennek a rendszernek nagy hagyománya van Uppsalában. A svéd diákoknak kötelező azt a Nation-t választani, ahonnan ők maguk érkeztek. A cserediákok esetében ez viszont szabadon megy, kinek mi a szimpatikus, oda csatlakozik. Most ez az olvasónak nem fog sokat mondani, de ahova érdemes csatlakozni, az vagy a Norrlands Nation, vagy a Varmalnds Nation, vagy pedig a Stockholms Nation. A legtöbb cserediák ezekhez csatlakozik, itt a legnagyobb a közösségi élet, itt vannak a legsűrűbben programok szervezve.

Maga a város gyönyörű, egy folyó szeli ketté, és látványosságokban bövelkedik. Méreteit és infrastrukrúját tekintve sem kis város. Nyár végén, kiérkezésemkor gyönyörű virágdíszítés borította a várost mindenhol, szép tiszta rendezett város. A Téli karácsonyi díszítés megint csak szemkápráztató.

Összességében, maga Svédország szép, fejlett, tiszta ország, ahol az angolt anyanyelvi szinten beszélik, és az oktatás színvonala nagyon magas.

Érdemes kipróbálni.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.