Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Université de Strasbourg - IECS

Strasbourgról

A félmilliós város Elzász központja. Ez a terület Németországhoz és Franciaországhoz is tartozott, ami építészeti, kulturális örökségében és a mindennapokban ez érezteti hatását. Az Európai Unió fővárosában a lakosság közel 10%-a diák, ezen belül is magas a nemzetközi diákok aránya. A város számos szolgáltatást és kedvezményt biztosít lakóinak és a diákoknak. Hétvégenként különböző programok közül választhatsz, az egyetemi étkezdékben ebédelhetsz és vacsorázhatsz, a parkok kiváló terepet kínálnak a kikapcsolódáshoz, a bicikliutak szinte bárhova elvisznek, megnézheted a színházak változatos előadásait. Az Európai Parlament otthona tiszta, nyugodt és biztonságos diákváros.  

Utazás

Strasbourg átszállás nélkül busszal elérhető. A busz a Népligetből indul, ám a csomagok mennyiségét korlátozzák. Vonattal utaztam, az Österreichische Bundesbahnen-nek van egy éjszakai járata, ami Bécsből indul és 39 euróba kerül, azonban érdemes vigyázni, egyre több a lopás. Repülővel is utazhatsz, bár ez jóval drágább a fent említett két lehetőségnél.   

Szállás

A kinntartózkodásom alatt az EM Strasbourg cserediákjainak mindössze egynegyedének tudtak kollégiumot biztosítani. Ezért amikor kérik, érdemes időben elküldeni a kollégiumi jelentkezést. A kollégiumi szobáért 150-200 eurót kérnek havonta, amiből levonandó a CAF, a francia állam által biztosított, alanyi jogon igényelhető lakhatási támogatás. Ez minden szállásforma esetén igényelhető. A 150 eurós szobámra 40 euró támogatást kaptam havonta. A Paul Appell a legnagyobb kollégiumi komplexum, több épülettel, az egyetemtől 25 perc sétára. A Gallia nevű kollégiumnak az előnye, hogy a központban található. A La Somme (ahol laktam), az egyetem mögött található, de igazán nem ajánlom, mert a kollégiumban kevés diák lakik és nincs közösségi tér.

Ha nem sikerül kollégiumi helyet kapni, akkor érdemes az egyetem mögötti magánkollégiumban, a La Marne-ban érdeklődni (7, Rue de la Somme, 67000 Strasbourg). További lehetőség a többi diákkal egy lakást bérelni. Ennek hátránya, hogy sok hivatali munkával jár, biztosítást kell kötni a lakásra. Másik megoldás: francia diákokhoz csatlakozni albérlőnek. Így első kézből kaphatod a legfontosabb információkat, tanácsokat, és ez az egyik legjobb módja a francia nyelv elsajátításának! A magánkollégium és a szobabérlés havonta kb. 300 eurónál kezdődik, ami tartalmazza a rezsit is.

Az előkészületek között érdeklődj, hogy van-e lehetőség a ’Strasboug Club Grant’ nevű, a Strasbourgi Önkormányzat által meghirdetett ösztöndíjra pályázni. 400 euróval támogatták a tanulmányaimat.  

Egyetem

Az Ecole Management Strasbourg egy Grand Ecole, vagyis magánegyetem. Ennek megfelelő a tanárok felkészültsége, az órák színvonala, az iskola felszereltsége. Az itteni munka nagyban eltér a Corvinuson megszokottól. A legtöbb tantárgyból csoportmunka jelenti a beszámolást, a kurzusokra kötelező bejárni. A csoportmunka során hasznos készségeket lehet elsajátítani, sokat tudtam tanulni a többi nemzet munkamoráljáról, jó terep a nemzetközi diákok megismerésére is. Az órák alapvetően gyakorlatorientáltak. Választhatsz angol és francia tantárgyak közül. A tantárgykínálat miatt elsősorban T és G karos hallgatóknak ajánlom ezt az egyetemet.

Az összes strasbourgi egyetemistának lehetősége van sportolni, a salsától kezdve a szörfözésen át a búvárkodásig terjed a kínálat. Ezt érdemes kihasználni!

Aki egy évig tanul az EM Strasbourgban, az egy nemzetközi BA diplomát szerezhet. 

Mindennapi élet

Először is fontos, hogy legalább lapszinten beszélj és érts is franciául. Nem számíthatsz minden esetben arra, hogy angollal boldogulni tudsz.

A CAF-hoz és a különböző francia ösztöndíjakhoz szükséges bankszámlát nyitni, amit egyszerű megtenni. Magyarországtól eltérően, a hivatalokba, bankokba előre szükséges időpontot kérni. Ez akár két héttel későbbre is szólhat, tehát a lakóhelyedhez közeli található bankot válassz. A bankok hétfőn zárva tartanak. Mivel a bankok között is nagy a verseny, ezért érdemes érdeklődni, hogy melyik bank kínálja a legkedvezőbb konstrukciót, a legmagasabb nyitáskor esedékes ajándékösszeget (a Société Generale-t tudom ajánlani).

Érdemes francia SIM-kártyát is venni, így könnyebb és olcsóbb telefonálni. A három nagy szolgáltató (Orange, SFR, Bouygues) azonos áron és feltételekkel kínálja a SIM- kártyát és a különböző feltöltéseket.

Mivel Strasbourgban nagyon jó a bicikliút-hálózat, ezért érdemes biciklit venni vagy bérelni. Bár a város nem nagy, mégis előfordulhat, hogy sietnél, továbbá így nem szükséges havibérletet venni a tömegközlekedésre.

A francia vasúttársaság, az SNCF a ’Carte 12-25’ kártyával kedvezményes utazási lehetőséget biztosít a diákoknak. Hétvégenként érdemes kicsit utazni Franciaországban, vagy más országokba is, mert Strasbourgból valóban könnyen elérhető a többi európai nagyváros is.

Amíg szép az idő, az Elzászi Borutat autóval kellemes felfedezni. Utazáshoz és készülődéshez is ajánlom a Lonely Planet könyvsorozat Franciaország kötetét, ami hasznos és aktuális információkat tartalmaz. 

Vásárlás, étkezés

Az élelmiszerárak Franciaországban általában magasabbak, mint Magyarországon. Ezért a legközelebbi németországi városkába, Kehlbe érdemes tömegközlekedéssel vagy biciklivel átutazni a hétvégi bevásárlást megejteni, mert azzal sokat lehet spórolni.

A mindennapi főzés egyszerűen kikerülhető, ha veszel egy CROUS kártyát (20 euró és vissza is veszik, amikor már nem használod), amivel az ’Restaurant Universitaire’, Resto U-ben 2,8 euróért egy salátát, főételt és desszertet vagy gyümölcsöt lehet kapni ebédre és vacsorára.  

Kultúra, kikapcsolódás, buli vagyis ’Erasmus feeling’

Minden diák kap egy ’Carte Culture’-t, amivel a legtöbb elzászi múzeum ingyenesen látogatható, adott napszakban 4,5 euró a mozijegy, 5,5 euró a színház és operajegy. Alapvetően pezsgő a kulturális és társadalmi élet, különböző előadásokat, programokat nagy választékban találhatsz! A könyvtáraknak tapasztalatom szerint alacsony az angol nyelű szakirodalmi választéka. 2008-ban megnyílt a Mediatheque, ahonnan széles választékkal könyvet, CD-t, DVD-t tudsz kölcsönözni, diákoknak egy évre 12 eurós díjjal.

Minden este találsz Erasmus vagy egyéb bulit. Az egyetem különböző szervezetei csütörtök esténként szerveznek bulit. Strasbourgban sok kedves kis kávézót, kocsmát találsz, ahova mindig kellemes beülni és beszélgetni. 

Tapasztalatom szerint a türelem és a nyitottság meghozza a gyümölcsét. Más ország, idegen kultúra, ezt mindig szem előtt kell tartani. Ugyanakkor csodás felfedezni, megismerni a világ egy másik részét és legfőképp tanulni magadról! 

’Enjoy the ride!’ 

Hasznos linkek:

EM Strasbourg http://www.em-strasbourg.eu/

CROUS Strasbourg http://crous-strasbourg.fr/culture/

Ville et Communauté urbaine, Strasbourg http://www.strasbourg.fr/accueil

ÖsterreichischeBundesbahnen http://www.oebb.at/pv/de/Europareisen/SparSchiene/SparSchiene_Frankreich/index.jsp

Volánbusz http://www.volanbusz.hu/search_int.php

SNCF http://www.voyages-sncf.com/

L’affaire a faire (használt biciklibolt) http://affaire-a-faire.creation-website.com/

www.univ-strasbourg.fr/commun/telechargements/studying_in_strasbourg_2008.pdf  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.