Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Université Sorbonne Nouvelle - Paris III

Párizsban, a Sorbonne Nouvelle – Paris III. egyetemén volt szerencsém eltölteni egy csodálatos, élményekkel teli évet. Szerintem a várost senkinek sem kell bemutatni. Párizs az a hely, ahol mindenki megtalálja azt, amire vágyik, ami tetszik neki. Persze ott sem mindig könnyű az élet, de remélem, hogy a nehézségek leküzdésében segítségetekre lesz a következő néhány jó tanács… 

Szállás

Nekem ez okozta a legtöbb stresszt és problémát, kiutazásom után még hetekig nem tudtam hol fogok lakni az elkövetkező pár hónapban… Egy jó adag szerencse kellett hozzá, hogy végül szobát kapjak a Cité Universitaire-ben, ami egyfajta egyetemi kampusz főleg külföldi diákoknak (majd 40 nemzetnek van itt kollégiuma). Ezt nagyon tudom ajánlani mindenkinek, kedvező áron jó szobákat ajánl, szép, parkosított környezetben, mindenféle sportlehetőséggel (uszoda, tenisz, konditerem, jogging, stb.), menzával és persze igazi nemzetközi, egyetemista közeggel és rengeteg bulival. Közlekedés szempontjából sem rossz, az RER B vonalán helyezkedik el, de metró-villamos segítségével is könnyedén megközelíthető. A szobaárak házanként változnak, és függnek attól, hogy 1 vagy 2 ágyas, fürdőszobás vagy anélküli szobát igényelünk. Így már 270 euró/hó körüli áron is kaphatunk szállást, de egy jobb szobáért 500 eurót is elkérnek. Én az olcsóbb kategóriát választottam, és teljesen elégedett voltam a színvonallal, főleg ha az itthoni kolikkal vetettem össze…

Hogy hogyan lehet bekerülni:

  1. A Párizsi Magyar Intézet minden félévben ír ki pályázatot Cité U-s szobákra, melyről a honlapon tájékozódhatsz (www.instituthongrois.fr) Fontos, hogy időben leadd a pályázatot, mert jelentkezési sorrend számít. Szerintem ez a legegyszerűbb szállásszerzési lehetőség. A szépséghibája csak annyi, hogy nagyon kevés hely kerül így kiosztásra (kb. 20), és követhetetlen, hogy ki miért kapja meg. Egy próbát azért megér!
  2. Közvetlenül a Cité U honlapján is jelentkezhetsz (www.ciup.fr) a „demande d’admission” nevű jelentkezési lap online kitöltésével. Itt is fontos, hogy minél előbb intézkedj! Sajnos kiszámíthatatlan, hogy mikor reagálnak a kérelemre, és lehetetlen kapcsolatba lépni velük.

Érdemes még a suliban is érdeklődni, a legtöbb helyen ajánlanak kollégiumot az Erasmusos diákoknak. Itt is számít a gyorsaság. A szobát mindenképp nézd meg, mielőtt elfogadod, és a környéket sem árt lecsekkolni. A 18-19-20. kerületeket kerüld, ha lehet.

Persze lehetőség még az albérlet, de a kollégium árban szinte biztos, hogy kedvezőbb, és a közösségi élet sem utolsó előny.  Párizsban az átlag lakbér 500 euro/hó, és ezért legtöbbször csak egy 15-20m2-nyi lakást kapsz, ún. studiot, amire csak nagy jóindulattal mondhatjuk, hogy lakható. Ennél jobb, de sokszor nem olcsóbb megoldás, ha albérletbe költözöl akár magyarokkal, akár külföldiekkel. Több „lakótársat keresünk” oldal is létezik (pl: www.colocation.fr, és az egyetemek faliújságain is sok hirdetést lehet találni.

Fontos! A francia állam minden egyetemistának (külföldieknek is) nyújt lakhatási támogatást, akár kollégiumban, akár albérletben laksz! Az igényléshez csak egy francia bankszámla, diák és 1-2 papír kell, a kifizetések havi 100 euro körül mozognak (www.caf.fr). 

Suli

Ami a legfontosabb, hogy a Sorbonne Nouvelle nem közgazdaságtudományi egyetem, főleg a bölcsészszakok dominálnak, így G és K karos hallgatóknak egyáltalán nem ajánlom! Inkább a nemzetközisek válasszák ezt az sulit, nekik az Études européennes tanszék kínál profiljukba illő tárgyakat.

Az Erasmusosoknak több francia nyelv és kultúra tárgyat kínálnak, ezekből érdemes többet felvenni. Nemcsak a nyelvtanulás szempontjából jók, de sztrájk időszakban (ami igen gyakori!) egyedül ezek az órák vannak megtartva.

A suli által szervezett szeptemberi kéthetes nyelvkurzusról azt kell tudni, hogy a nyelvi szintfelmérő alapján csak azok kerülnek be, akiknek a legjobban szükségük van nyelvtudásuk fejlesztésére. Tehát ha túl jól írod meg a tesztet, nem kapsz helyet a kurzuson, és kvázi hiába utaztál ki hetekkel a tanítás megkezdése előtt. Úgyhogy ha van egy stabil középszintű francia nyelvtudásod, felesleges kiutaznod a tanfolyamra.

A kinti koordinátor amúgy nagyon rendes és segítőkész. Ez nem jelenti azt, hogy gördülékeny az ügyintézés, sőt… rengeteg az adminisztráció, rövidek a nyitvatartási idők, és a legtöbb tanszéken borzasztó körülményesek a dolgozók. Ja, és a sulinak nincs ETR vagy Neptun rendszere, úgyhogy a tárgyfelvétel meg minden papíron történik. 

Közlekedés

Párizsban híresen jó a tömegközlekedés, metróval szinte bárhova el lehet jutni, és kvázi lehetetlen eltévedni. Hasznos a helyi bkv honlap a tájékozódásban (www.ratp.fr) Érdemes rögtön megvenni a havi bérletet, ami 50 euro körül van a 2 belső zónára (tehát Párizs határáig).  Én javaslom az Imagine R éves diákbérlet megigénylését is, még ha csak egy félévre tervezed is a kinn tartózkodást (ugyanis le lehet félév után mondani). Ez csak 30 euro körül van havonta, és hétvégente egész Ile de France-on belül ingyen közlekedhetsz! Plusz számos kedvezményre jogosít fel, pl. mozikban. Az igényléshez diákigazolvány kell, de a suli pecsétje is elegendő, és kb 2-3 hetet vesz igénybe.

Ha pedig unod a tömeget a metróban, előfizethetsz a városi biciklire, a vélib’-re (29 euro/év). Csak nem árt tudni, hogy kaucióképpen 150 eurót leblokkolnak a bankszámládról… A repülőterek kivétel nélkül kint vannak, de ahova nem visz RER, oda reptéri járattal könnyen kijuthatsz.  

Mindennapi élet

Párizsban az élet drága, de persze minden téren meg lehet találni az olcsó lehetőségeket. A bevásárlást nagyobb szupermarketekben intézd, és akkor sokat spórolhatsz. Nem drága még a Leaderprice, az Ed vagy a Lidl (persze a minőség sem magas).

Ha olcsón akarsz étkezni, válaszd a CROUS menzákat, ahol 2,80 euróért kapsz egy 3 fogásos menüt, persze nem mindenkinek jönnek be az ízek… Hétvégente viszont nagyon jó a brunch, a CROUS Port Royal melletti központjában, délután 2-ig lehet kapni, mindenképp próbáld ki! Ha kint vagy, előbb-utóbb venni fogsz egy francia SIM kártyát. Én a Virgin mobile-t választottam, mert úgy hallottam maga a kártya itt a legolcsóbb (15 euro, lebeszélhető). A hívásdíj utána persze nem olcsó, ezért én általában a very sms csomagot választottam, és 1 cent /sms-ért kontaktoltam a barátokkal.

Ha sportolni szeretnél, ajánlom az úszást, illetve a joggingot. Az önkormányzati uszodákba 2 euro alatt van a diákbelépő, a 3 hónapos bérlet (ami az összes ilyen usziba érvényes) 20 euró körül van! A jogging nagyon népszerű Párizsban, a parkok szinte minden év- és napszakban tele vannak futókkal. A suliban is sok a sportolási lehetőség, és ha nem kreditért csinálod, tetszés szerint járhatsz a különböző órákra! 

Szórakozás 

Jó hír: 2009. áprilistól EU-s diákkal az összes állami múzeum ingyenes! Úgyhogy csak rajtad múlik, lesz-e időd végigjárni őket…

A mozijegy diákkedvezménnyel 7-8 euró, tehát nem olcsó. De viszonylag gyakran van mozi ünnep, amikor 3 euróért megnézhetsz egy filmet.

Nagyon ajánlom a színházat, jó nyelvfejlesztő és a Madelaine templom melletti kiosk-ban az aznap esti előadásra fél áron juthatsz jegyhez!

A hét szinte minden napjára esik egy ingyenes Erasmus parti, ahol általában jó  a hangulat. Ezek a helyek a Mix, a Duplex, de jó hely még a Hideout és a Café Oz is. Bővebb információt itt találsz: www.erasmusparty.com.  

Még oldalakat lehetne írni arról, hogy mit nézz meg, mit próbálj ki, mit kóstolj meg mindenképp, de ezeket biztosan te is fel fogod fedezni. A legfontosabb, hogy lény nyitott, és akkor tuti, hogy neked is olyan felejthetetlen lesz ez a félév (év?), mint amilyen nekem volt!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.