Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 24 25 26
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Technische Universität München - Weihenstephan

Ha egy mondattal kellene jellemezni ezt az évet: Életem (egyik) legjobb éve.

11 hónap. Még kimondani is hosszú idő. Csaknem 1 évet töltöttem Erasmus-os diákként ebben a (2) csodálatos bajor városban, Münchenben, és a tőle mintegy 40 km-nyire fekvő kis városkában, Freisingban, a Technische Universität München-en.

München főterén  állva az ember egy pillanat alatt szerelmes lesz a városba, az állandó  nyüzsgésbe, a gyönyörű épületekbe, a mindent körülvevő  hatalmas parkokba, és az itthon csak álmodott bicikliutakba. Egymást érik a sörfesztiválok, az emberek ilyenkor mindenütt népviseletbe öltöznek.

Az első  félévemet Freisingban töltöttem, ahol a diplomamunkámhoz szükséges méréseket végeztem közvetlenül a város mellett fekvő, iskolánk környezetéhez félelmetesen hasonlító dombon, a Weihenstephan-on lévő Technische Mikrobiologie- tanszéken. A kollégáimmal nagyon jól megértettük egymást odakint, igazi kis családias hangulatban teltek a laborban a napok, közös reggelivel, ünneplésekkel.

A város ellentétben Münchennel maga volt a nyugalom szigete, este 6 óra után az embernek néha olyan érzése támadt az utcákon sétálva, mintha egy szellemvárosban lenne, csak az üzletek előtt álldogáló, a várost jelképező különböző színes, hatalmas műanyag macik és néhány szórakozási lehetőség után kutató diákot lehetett látni.

A kollégiumban persze nyüzsgésből nem volt hiány, a központi épületben lévő  bárt hetente többször is meglátogattuk külföldi barátaimmal.

Ha az ember egy német városban él, erősen ajánlott hogy minél hamarabb beszerezzen egy biciklit, mivel az emberek 90%-a a közlekedésnek ezt a fajtáját választja, és kisvárosban ha van is ugyan tömegközlekedés, hamarabb eléri célját két keréken.

Az első  félév elteltével értesültem legnagyobb örömömre, hogy elnyertem az ösztöndíjat a második félévre is. Az első hónapokban is sok időt töltöttem Münchenben, s mivel nagyon tetszett a város, a tavaszi félévre kerestem ott egy szállást egy albérletben, ami az egyetem sportcentrumától (Olympia Sportzentrum) mintegy 5 percre volt, így gyakran látogattam azt, hiszen itthon 1-2 aerobik óra árának megfelelő összegért egy féléven keresztül látogathattam a különböző edzőtermi sportok, küzdősportok szinte teljes skáláját felsorakoztató órákat.

Az egyetemi sport keretén belül lehetőség volt különböző extrém sportok kipróbálására is, mint szörfözés, vagy búvárkodás, elérhető  árakon.

Az egyetem nyelvi központja rengetegféle lehetőséget kínált különböző idegen nyelvek tanulására.

Az. un. „tutor-ok”  rengeteg kirándulást, különböző programot, partykat szerveztek az erasmusosoknak, rengeteg új emberrel megismerkedtünk a világ minden pontjáról, szoros barátságok szövődtek, senki nem várta igazán a végleges hazatérés bekövetkeztét. De néhányan nem is olyan sokára máris találkozunk az Oktoberfest-en, amit tavaly is oly szorgalmasan látogattunk J.

München, hiányzol!!!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.