Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Norwegian School of Business

Your browser may not support display of this image. Bergen Norvégia délnyugati partján fekvő Hordaland megye székhelye. Az ország második legnagyobb városa, de még így is csak 224.000 lakossal rendelkezik. A várost a fjordok kapujának is szokták nevezni, illetve nem túl kellemes időjárása miatt Európa egyik legesősebb városaként is elhíresült. A város hatalmas kikötővel rendelkezik; Európa legnagyobb személykikötője is a városhoz tartozik.

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Bergen egy rendkívül nyugodt, csendes város, de látnivalókban még így is bővelkedik a többi norvég városhoz képest. Legismertebb turista látványosság a Bryggen elnevezésű Hanza kereskedőházak sora a fjord mellett. Emellett érdemes még megnézni az óváros részt (Gamle Bergen – jelenleg skanzenként működik), a bergeni Akváriumot (Norvégia legnagyobb és legrégebbi ilyen jellegű látványossága), Edvard Grieg zeneszerző házában berendezett múzeumot (Troldhaugen), a régi hanza életmódot bemutató házat (Hanseatic Museum), a méltán híres bergeni halpiacot, illetve a Fløyen hegyről megtekinthető lélegzetelállító bergeni kilátást.  

Kiutazás 

A kiutazás Bergenbe Budapestről sajnos csak átszállással oldható meg. A két legegyszerűbb és legolcsóbb verzió a Norwegianair-rel Oslo-i átszállással, illetve Norwegianair és SAS kombinációval koppenhágai átszállással. A Norwegianair-rel történő utazás talán azért szerencsésebb, mert ott lehetőség van kb. 10 euróért plusz 20kg súly szállítására, ami egy ilyen hosszú utazás esetében nem elhanyagolható tényező.

A repülőn kívül Koppenhágából hajóval is lehet menni Bergenbe, de ez általában drágább és sokkal tovább is tart.  

Szállás 

Your browser may not support display of this image. Az egyetem minden cserediáknak biztosít szálláshelyet a kollégiumában (Hatleberg). A kollégium épületei az egyetemhez rendkívül közel, kb. 2 perc sétára találhatóak. Minden hallgató saját szobát kap, azonban ezen szobák minősége, az adott blokk felújítottságától függően, különböző lehet (hozzátenném, a legrosszabb minőségű is sokkal jobb, mint egy átlag magyar kollégium). Minden szobához tartozik egy előszoba, egy fürdőszoba; illetve általában 7 embernek van egy közös, viszonylag nagy, teljesen felszerelt konyhája. A kollégiumi szobák ára kb. 2500 és 3500 korona (75.000-Your browser may not support display of this image. 100.000 Ft) között mozog, ami már tartalmazza az internet és a rezsi árát is. Bár ez elsőre nagyon drágának hangzik, azonban a norvég viszonyokhoz képest még mindig ez a legolcsóbb megoldás (az albérlet még akkor is sokkal drágább, ha többen bérelnek egy lakást).

A kollégiumról több információt az alábbi oldalon találhatunk:

http://www.sib.no/hostels/international-students/hatleberg

Árszínvonal 

Norvégia köztudottan Európa egyik legdrágább, ha nem a legdrágább országa. Az élelmiszerek általában háromszor olyan drágák, mint Magyarországon. Ezt kezdetekben nagyon nehéz megszokni, de egy idő után ki lehet tapasztalni, mit hol szabad megvenni; ezzel sokat lehet spórolni.

A szigorú  szabályozások miatt alkoholt nehezen és nagyon drágán lehet vásárolni. Élelmiszer boltokban csak sör kapható (hétköznapokon 8-ig, szombaton 6-ig, vasárnap nem vásárolható), míg a többi alkoholt az erre kijelölt monopóliumokban (vinmonopoly) lehet megvásárolni csak hétköznapokon és pénteken csak 3-ig.

Néhány példa: 

Élelmiszerek

750 g kenyér 25 NOK (750Ft)

1 l tej 15 NOK (450Ft)

1 kg alma 13 NOK (400Ft)

Alkohol

0,33 l sör 15 NOK (450Ft)

1 l vodka 350 NOK (10500 Ft)

Közlekedés  

A kollégium és az egyetem a város szélén található, viszonylag messze a belvárostól. Ez a távolság gyalog kényelmesen 1 óra alatt tehető meg, míg busszal kb. 15 percre van szükség.  

Jegy/Bérlet a tömegközlekedési eszközökre

„Vonaljegy” 24 NOK (720 Ft)

Havi diákbérlet 370 NOK (11.000 Ft)

12 utazásra alkalmas bérlet 240NOK (7200 Ft) 

Az országon belüli közlekedés a hatalmas távolságok miatt nagyon gyakran repülővel történik. Ez sokszor olcsóbb megoldás, mint a vonat és kevesebb időt is vesz igénybe. Ha viszont nem akarjuk kihagyni a gyönyörű norvég táj nyújtotta szépségeket, akkor mindenképpen érdemes a vonatot választani, mert egy-egy ilyen hosszabb út felejthetetlen élményt nyújt (az Oslo-Bergen vonalra ez különösen igaz). A vasútnál a diákkedvezmény igénybe vehető a cserediákoknak is, így valamivel olcsóbban, de a magyar viszonylatokhoz képest még mindig drágábban tudunk vonatjegyet venni.  

Időjárás 

Bergent az eső városának is szokták nevezni, hiszen évente átlagosan 213 napot esik az eső. A tél viszonylag enyhe, 0 fok alá szinte sosem süllyed a hőmérséklet és a hó sem jellemző. Azonban nyáron sincs kifejezetten meleg, 20 foknál ritkán van melegebb. 

Tanulás, egyetem 

Norwegian School of Economics and Business Administration (Norges Handelshøyskole) Norvégia legjobb üzleti iskolája, ami nem csak az országon belül, de nemzetközileg is méltán elismert. Mivel a master képzés ingyenes, így külföldről is viszonylag sok hallgató érkezik, ami az iskola nemzetközi jellegét és széles palettájú angol nyelvű tantárgy választékát eredményezi. Ennek köszönhetően viszonylag széles körű, a gazdasági tanulmányok legtöbb területét érintő tantárgyból tudunk választani, melynek köszönhetően kinti tanulmányaink könnyen összeegyeztethetőek az itthon elvárt követelményekkel.

Az egyetem ingyenesen biztosít norvég nyelvtanulási lehetőséget a cserediákoknak. Heti 5 óra keretében (4 rendes tanóra, illetve 1 kommunikációs óra egy norvég hallgatóval) fél év alatt viszonylag jó nyelvtudást lehet elérni, így ezt mindenképpen érdemes igénybe venni. 

Sportolási lehetőség 

A kollégiumban ingyenesen igénybe vehető kisebb konditerem mellett, az egyetem sportközpontja kb. 900 NOK-ért (27.000 Ft) vehető igénybe egész szemeszteren keresztül. Itt található egy emeletes konditerem minden igényt kielégítő gépekkel, két squash pálya, egy nagy sportpálya, mászófal (ennek igénybevétele csak instruktorral történhet, így ezért pluszban kell fizetni), spinning termek, illetve lehetőség van többféle edzésen részt venni (aerobic, kickbox, jóga, stb.). Ugyanezen bérlettel a városközpontban található uszoda is korlátlanul használható.

Mivel Norvégia méltán híres természeti adottságairól, így a szabadban végezhető sportolási tevékenységek sem elfelejtendők; a hegymászás, futás, stb. napi tevékenységnek számít a norvégok (és a legtöbb cserediák) életében.  

Szórakozási lehetőség 

Norvégiában az éjszakai élet és az alkoholfogyasztás szigorú szabályozása miatt a fiatalok másképpen buliznak, mint Magyarországon; ezt a szokást pedig a cserediákok is követik. Az esti buli egy úgynevezett „vorspiel”-lel kezdődik, amikor valaki albérletében, vagy a kollégiumban találkoznak a fiatalok és kezdik az éjszakát egy közös iszogatással. Ezt követően elmennek egy szórakozóhelyre. Mivel ezek a bárok és clubok legkésőbb 3-kor zárnak, így a bulizni vágyók az ún. „nachspiel”-lel fejezik be az éjszakát szintén a kollégiumban vagy egy albérletben. A bulizás ezen módjának is megvan a sajátos hangulata, bár magyarként hozzá kell szokni ahhoz, hogy ott akkor fejeződik be a buli, amikor mi magyarok csak igazán elkezdenénk. J

A szórakozóhelyek között találunk olyanokat, ahova ingyen bemehetünk, de a legtöbb klubban sajnos belépőt kell fizetni. Ez 50 és 150 NOK között mozog szórakozóhelytől és bulitól függően. Alkoholt nem érdemes ezeken a helyeken fogyasztani, hiszen míg egy koktél legkevesebb 100 koronába (3000 Ft) kerül, addig egy pohár sörért is elkérnek 75 koronát (2250 Ft).

A norvégok nagyon tudnak bulizni és hangulatot teremteni, szóval a kellemetlen tényezők (mint az alkohol ára vagy a korai zárás) egyáltalán nem zárják ki, hogy életed legjobb bulijait éld át Bergenben. Garantáltan jól fogod érezni magad!
 

Összegzésképpen elmondható, hogy bár egy norvég cserefélévnek vannak hátrányai, de semmi sem tudja felülmúlni vagy elhalványítani azt az élményt, amit ez az 5 hónap nyújt. Az ország drága és az időjárás sem a legkellemesebb, de a természet adta lehetőségek, az őrült norvég bulik, a koliszobából a fjordra néző kilátás, találkozás az úton egy rénszarvassal vagy az óceánon hajókázva egy bálnával és az ehhez hasonló élmények felülmúlhatatlanok.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.