Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universidad de Santiago de Compostela

A 2008/2009-es tanév tavaszi félévét a spanyolországi Santiago de Compostela egyetemén töltöttem ERASMUS ösztöndíjjal. A város az egyik spanyol autonóm közösség, Galicia székhelye, mely történelmileg speciális függetlenségi jogokkal, többek között saját nyelvvel rendelkezik. Ennek megfelelően az egyetemen is két nyelven, spanyolul (castellano) és galiciai nyelven (galego) folyik az oktatás.

Az egyes tantárgyak adatlapjain fel van tüntetve, hogy az adott tárgyat melyik nyelven oktatják, azonban rendszerint tanáronként változó, hogy ezt mennyire kezelik rugalmasan. A sok külföldi diák által látogatott órákat általában spanyolul oktatják, nekem azonban volt egy tárgyam galiciai nyelven is. Mivel a galiciai a spanyol és a portugál nyelvek keveréke, ezért a kezdeti nehézségek ellenére hamar megszoktam és rövid idő után már könnyen megértettem azt. Ráadásul a tanárok általában segítőkészek a külföldi diákokkal szemben, a mi oktatónk a félév során végig, magától magyarázta el nekünk a helyi vonatkozású dolgokat, példákat, melyeket nem ismerhettünk. A vizsgákat és az év közbeni beadandókat természetesen spanyolul is megírhattam a galiciai nyelvű kurzus esetében is.

Santiagoban van lehetőség kollégiumi szállásra, én azonban az óvárosban béreltem magamnak szobát. Mivel nagyon sok (külföldi) diák tanul a városban, számtalan lakást és szobát adnak ki, más városokhoz képest olcsón. Akár az óvárosban, akár az újabb városrészekben könnyű kiadó szobát találni havi átlag 120-200 € + rezsi áron. A Galiciára jellemző sok eső és magas páratartalom miatt fontos azonban (főleg a téli hónapokban) a megfelelő fűtés, mely sok régi építésű háznál hiányozhat. Az állandó nyirkosság miatt, annak ellenére, hogy a szobámban jó hőszigetelésű műanyag ablakok voltak, előfordult, hogy májusban is hűvös volt, a távfűtés azonban ilyenkor már nem üzemel.

Megérkezésemet követően másnap felkerestem az egyetem nemzetközi irodáját a központban, ahol megkaptam a beiratkozáshoz szükséges papírokat és welcome pack-et. Mivel tudtam, hogy az előzetesen kiválasztott tárgyak listáján változtatni fogok, ezért a beiratkozást a Learning Agreement véglegesítése utánra halasztottam, megspórolva így a kétszeres ügyintézést. A nemzetközi iroda munkatársai beszélnek angolul és segítenek albérlet-/munkakeresésben is, Erasmusos programokat azonban nem szerveznek. A tavaszi félév során csupán a ferroli egyetem szervezésében voltunk egy alkalommal egy egynapos össz-galiciai Erasmus-találkozón. Ennek ellenére a város mérete és a sok fiatal miatt könnyű ismerkedni, a spanyol nyelvkurzusoknak köszönhetően pedig a többi nemzetközi diákkal akár már az egyetemi órák indulása előtt össze lehet barátkozni.

Ugyan kint nem folyik az itthon végzett Nemzetközi Tanulmányok szaknak megfelelő  képzés, a Politikatudomány, Jog és Történelem tanszékekről könnyen össze tudtam állítani egy órarendet számomra érdekes és szakmailag is hasznos tárgyakból, melyek nagy része nem létezik a Budapesti Corvinus Egyetemen. Így a spanyol nyelv magasabb szintű elsajátítása mellett tanulmányi szempontból is hasznosnak ítélem a kint eltöltött fél évet. Legnagyobb eredménynek azonban azt tartom, hogy fél év alatt a világ szinte minden pontjáról sikerült barátokra és sok közeli ismeretségre szert tennem, melyeket későbbi munkám során könnyen kamatoztathatok.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.