Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Helsinki

     A 2009/10-es tanév őszi félévben a University of Helsinki-ben tanultam. Az Erasmus programról először néhány barátomtól hallottam, majd az interneten is tájékozódtam róla. Azért választottam Helsinkit úticélul, mert régóta vonz a Skandináv országok kultúrája és társadalma. Hallottam, hogy világszínvonalú az oktatás a Helsinki Egyetemen, és az sem volt utolsó szempont, hogy a lakosság többsége jól beszél angolul. 

Utazás

     Budapestről repültem Helsinkibe a Finnair járatával, az út 2,5 órát tartott. Mivel indulás előtt „igényeltem” pick-up persont, ezért egy kedves, segítőkész finn diák jött értem a repülőtérre, és elkísért a szállásomra, ahol átadta a kulcsokat, és néhány fontos papírt. Mindenkinek ajánlom, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, mert nagyban megkönnyíti az érkezést, és ingyenes. 

Szállás

     A szállásom Helsinki külvárosában volt, közvetlenül a vasútállomás mellett, ahonnan negyed óra alatt beértem a városközpontba. Egy HOAS nevű szervezet biztosítja a diákszállások többségét, így az egyetemi jelentkezéssel együtt nekik is ki kell tölteni egy jelentkezési lapot. Ezt jobb minél gyorsabban megtenni, mert különben elfogynak a jó és olcsó helyek, sőt egyáltalán nem lesz hely. Pár héttel az indulás előtt értesítenek a kapott szállásról (és a jókora összegű depositról).

     A kollégium, vagy inkább apartmanok gyűjteménye rendkívül kényelmes és modern volt. A tisztaságról, a rendről és a biztonságról az elég szigorú házirend gondoskodott (pl. ha megrongálsz valamit a lakásban, a folyosón hagyod a szemetet, vagy nem takarítasz ki, amikor kiköltözöl, komoly pénzbüntetésre számíthatsz). Egy meglehetősen nagy, konyhával, fürdőszobával, erkéllyel felszerelt lakásban laktam 3 másik lánnyal együtt. Mindenkinek volt saját szobája, benne ingyenes internettel. Az egyetlen negatívum a havi lakbér volt, ami megközelítette a 400 eurót (vagyis az egész ösztöndíjam elment rá…). Mivel Finnországban vagyunk, ezért ingyenes szauna is volt az egyik közeli épületben. 

A város

     Helsinki Finnország fővárosa, körülbelül 500 000 lakossal. Nem csak a lakosok számában, hanem méretében is jóval kisebb Budapestnél. Összességében egy szép, élhető város, nyugodtabb közlekedéssel és emberekkel, mint fővárosunkban. A városközpont, ahol a fő nevezetességek és a kikötő található, könnyűszerrel bejárható gyalog is. Rengeteg szép régi épületet láthatunk itt, főleg a Szenátus téren, ahol az egyetem főépülete és a híres fehér katedrális is található. A központi vasútállomás is impozáns épület, a környékén rengeteg plázával. A közlekedés jól szervezett, a buszok, villamosok és vonatok modernek és tiszták, bár a közlekedési bérlet több mint kétszer annyi, mint Budapesten. Az utcák is tiszták (ez főleg a kevés kutyának köszönhető) és a parkokat is jól karbantartják. Érdemes ellátogatni a közeli Suomenlinna szigetre, ahova ingyenes kompjárat közlekedik.

Az egyetem, oktatás

     A University of Helsinki a legnagyobb egyetem itt, számtalan épülettel, amelyek elszórva találhatóak a városban. Az én karom a Swedish School of Social Sciences volt, amibe, a nevéből is adódóan, a svéd nyelvű kisebbség tagjai jártak. Az oktatás is svédül és angolul zajlott (nekem csak angol nyelvű óráim voltak). Az épület tavaly épült, így rendkívül modern volt, elegáns fehér színben és rengeteg számítógéppel. A régi épületek pedig jól karbantartottak és patinásak voltak.

     A félév időbeosztása eléggé különbözött az otthonitól. 2 negyedévre volt osztva, a másodikban teljesen új kurzusok kezdődtek (kivéve a nyelvórákat, amelyek végig kitartottak). A legtöbb kurzus csak 4-5 hétig tartott (némelyik mindössze 2-ig), és nem indult el rögtön a félév elején, csak pár héttel később. Így fordulhatott elő, hogy az első hetekben alig volt órám.

Az oktatás színvonala magas volt, a tanárok jól beszéltek angolul, és rendszeresen használták a modern technológiákat (Power Point; videók; moodle a házifeladatok, tananyagok feltöltéséhez és fórumozáshoz). A tananyagot, vizsgainformációkat is rendszeresen elküldték e-mailben. Az írásbeli és szóbeli vizsga ritka volt, többnyire hosszú esszéket és ún. lecture diary-ket (2-3 oldalas összefoglalás, kommentár minden óra után) kellett írnom. Ez utóbbiaknak eleinte nem örültem, de később rájöttem, hogy sokat segítenek az órák feldolgozásában és megértésében. Szerintem itthon is be kéne vezetni őket. A lecture diary-k (és esszék) sokkal hasznosabbak, és többet segítenek a diákok fejlődésében, mint a tételek bemagolása a vizsgákra.  

Étkezés

     Az ételek általában 1,5-2-szer drágábbak voltak, mint Magyarországon. Étterembe csak egyszer mentem, többnyire a különböző szupermarketekben vásároltam, és gyakran főztem. Ez utóbbit remekül meg lehetett oldani a nagy konyhában. Hétköznap az egyetemi menzán ebédeltem, 2,5 euróért. Az ételek finomak és egészségesek voltak, mindig háromféle főfogás közül lehetett választani, mellé korlátlan salátával. Kevés zsíros étel volt és sok volt a hal, még lazac is előfordult.

Programok

     Az egyik egyetemi szervezet, az Erasmus Student Network (ESN) számtalan érdekes programot szervezett a félév során. Voltak egy hetes vagy 4 napos utazások Szentpétervárra, Moszkvába és Lappföldre, ezen kívül hajókirándulást is szerveztek Stockholmba és Tallinnba. Sportesemények (pl. jegy jéghokimeccsre), csokoládégyár-látogatás és rengeteg buli is szerepelt a programban.

     Érkezés után Orientációs héten vettünk részt, amiben minden szükséges információt megosztottak velünk, olyan általános dolgokat is beleértve, mint hogy hogyan nyissunk telefonszámlát vagy vegyünk közlekedési bérletet. Volt lehetőség járni finn vagy svéd nyelvórákra is, amikre igen nagy volt az érdeklődés. Én sajnos lemaradtam erről, de a többiek élvezték, így mindenkinek bátran ajánlom, hogy jelentkezzen egy kezdő csoportba.

Összefoglalás, tanácsok kiutazni vágyóknak

     A Helsinkibe (és általában Erasmusra vágyóknak), hogy gondosan tájékozódjanak a program részleteiről, vegyék fel a kapcsolatot a fogadó egyetemmel minél hamarabb. A koordinátor rendkívül segítőkész és kedves volt, minden e-mailemre gyorsan válaszolt. Helsinkit és az egyetemet bátran ajánlom bárkinek, színvonalas és modern az oktatás, sok olyan kurzussal, amit otthon nem találhatsz meg. Az időjárás, mivel Skandináv országban járunk, hidegebb, mint Magyarországon, és az emberek mentalitása is különbözik. Kissé zárkózottnak tűnhetnek, de segítőkészek, és szívesen fogadják a turistákat és cserediákokat.

     Összességében életem egyik legszebb élménye volt a Helsinkiben töltött félév, és azt hiszem, a többi Erasmusos is egyetértene velem. Egy másik kultúrát, egy fejlettem országot ismerhettem meg. Az egyetem óriási, sok-sok épülettel, és rengeteg cserediákkal. A társasági élet ennek megfelelően élénk, a sok különböző kultúrákból érkező ember remekül megfér egymással, és könnyen szerezhetünk barátokat, akikkel később is tartjuk majd a kapcsolatot.

Budapest, 2010. január 3. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.