Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Your browser may not support display of this image. HEC Paris

CEMS/Erasmus élménybeszámoló 

Your browser may not support display of this image. A CEMS program keretében nyílt lehetőségem az HEC-n tölteni mesterképzésem harmadik félévét. Amit mindenképp tudni érdemes: az HEC nevében a Paris csupán ügyes marketingfogás, valójában Párizs mellett, Jouy en Josas-ban van a campus, ami jó esetben is egy órányi útra van a francia fővárostól. De ennek természetesen számos előnye is van. Ilyen campus életben sohasem volt részem előtte, de erről majd később…

Campus

Miután tudjuk, hogy a campus egy Párizs környéki kis település szélén van, azt is érdemes tudni, hogy egy dombon van, tehát függetlenül a számtalan sportolási lehetőségtől, már az is bőséges testedzés, ha ellátogatunk a boltba vagy a postára, az állomásról nem is beszélve.

A campus hatalmas és van benne minden, ami csak kell: erdő, tó, sportpályák…

Your browser may not support display of this image. Szóval a számos lakóépület (kollégium) mellett van egy hatalmas épület előadókkal, tantermekkel és könyvtárral, valamint a menza és a K-fet. Az étterem meglehetősen olcsó, főképp, ha a Párizsi árakkal vetjük össze, de átlagban 3-4 euróért jól lakik az ember desszerttel és gyümölccsel együtt. A K-fet kávézóként működik, ahol pizzát, salátát és szendvicseket is lehet kapni, valamint minden csütörtökön helyszínéül szolgál a POW-nak (Party Of the Week). Valamint a Zinc, ami minden hétköznap este kinyitja kapuit a diákok számára egy kis esti lazítás, sörözés végett. Szóval semmi kétség, a viszonylag zárt campus minden igényt kielégít, nem is beszélve a jövőre megnyíló tornateremről!

Ami a szállást illeti, az előző évektől eltérően idén a CEMSesek az Efidis Résidence-ban kaptak szállást. Ez két újabb épületet jelent a campuson, ahol minden szobához tartozik egy fürdőszoba, saját zuhanyzóval és WC-vel. Ez természetesen a lakbérben benne van, ahogy a reggeli is. Év elején lehet igényelni „lakhatási támogatást” (CAF), ami azért mindenképp segítség. A csoport nagy része egy épület, ugyanazon szintjén lakott, ami jelentősen hozzájárult a csapatépítéshez.

Oktatás

Ahogy a Financial Times rangsor is mutatja több évre visszamenőleg, semmi kétség, hogy az HEC a legjobb választás! Az oktatás-szervezés gördülékenyen működik, a Nemzetközi Iroda dolgozói és Carina, a CEMS koordinátor is nagyon segítőkész. Az intraneten minden szükséges információ  elérhető. Érkezésemkor legalább 3 borítékot kaptam a nevemmel rajta, ami magába foglalta az internet kódot, a szoba telefonnal kapcsolatos minden tudnivalót, a nyomtatásra és fénymásolásra alkalmas kártyát, valamint az étterem kártyát. Mindkettő újratölthető  és használatuk rendkívül praktikus. Ami a tárgyakat illeti, a kínálat pénzügyes, marketing és stratégia tárgyakat tartalmazott. Ebből az én választásom:

  • Global strategy
  • Business strategies and institutions in Europe
  • Business strategies in a regulated network industry
  • Country risk management
  • Energy and finance
  • Global strategy
  • Strategic issues of financial reporting for management
  • Strategic mergers and acquisitions
  • Strategies and alliances in Asia

Jellemzően minden tárgy esetében a végső értékelés bizonyos százalékát a jelenlét és az órai aktivitás jelentette, amit néhány oktató valóban következetesen számon tartott. Valamint rengeteg esettanulmány megoldása és prezentáció készítése, többségük csoportban. És természetesen a félév végi vizsgák. Van, ami ’open book’, van, ami esettanulmány megoldása, van, ami az itthoni gyakorlatra jellemző vizsgasor.

Volt lehetőség franciául is hallgatni egyes kurzusokat, én a magam részéről nem éltem ezzel a lehetőséggel, de felvettem a francia nyelvi kurzust, ami heti két  órát jelentett. Ezt ajánlom mindenkinek. Félév elején van egy szintfelmérő, ami alapján kialakítják a csoportokat, itt van lehetőség találkozni a többi nemzetközi diákkal.

Campus-life

Your browser may not support display of this image. A POW mellett számos rendezvényt szerveznek a campuson a diákszervezetek. Rengeteg van belőlük és jellemzően mind aktív. A legnagyobb a BDE (Bureau des éleves), ami minden héten előáll valami kihagyhatatlan programmal legyen szó múzeumlátogatásról vagy buliról Párizsban, de ugyanígy a campuson is. Az IS (International Students Association) pedig kifejezetten a nemzetközi diákok segítségére és szórakoztatására specializálódott. Ők szervezik az év eleji welcome week-t, aminek keretében ’Speed Dating’-re, francia vacsorára és Ikea látogatásra is van lehetőség, számos más program mellett. A másik rangos rendezvényük a ’Cusson dinner’, amit mindig egy helyi étteremben rendeznek. Kihagyhatatlan program!

Rengeteg sportág képviselteti magát a campuson és szívesen látják a nemzetközi diákokat is, még akkor is, ha csak egy félévre csatlakozunk. Így történt, hogy Milánóba utaztunk egy nemzetközi kupára. És nem mellékes, hogy talán a legjobb lehetőség francia diákokkal találkozni és valóban franciául beszélni, mert a mindennapokban az angol a közös nyelv.

És természetesen a CEMS Club az, aki a legközelebbi kapcsolatban van velünk és közös programokat szervez. Szóval az egyszer biztos, hogy ha nem a campust választod lakhelyedül, akkor bizonyára elmondhatod majd, hogy Párizsban éltél, de lemondasz azokról az élményekről, amit csak a campuson lehet megtapasztalni!

Ha további kérdésed van, az alábbi e-mail címen tudsz elérni: kormosjudit(kukac)yahoo.co(pont)uk.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.