Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

London School of Economics and Political Science

2009. ősz

A 2009.őszi félévemet az Erasmus és a CEMS program keretében töltöttem a London School of Economics and Political Science-ön, röviden LSE-n. A CEMS programból következően a Menedzsment tanszékhez tartoztam, ami egy viszonylag új, három éves intézmény az egyetemen.

     Az egyetem London központi részében helyezkedik, nagyon jól megközelíthető. Több látnivaló is rövid sétára található tőle. A campus nem zárt, több egymással szomszédos vagy viszonylag közeli épület alkotja.

     Az egyetem még a városnál is nemzetközibb. Meglepő módon volt olyan előadásom, ahol egy kérdés kapcsán megkérdezték, hogy van-e valaki Angliából, és egy kéz sem emelkedett fel a százötven fős előadóban.  Gondolom nem meglepő, de nem a magyarok alkotják a legnépesebb csoportot az egyetemen, viszont működik egy Magyar Society, ahol szívesen várják a jelentkezőket. 

Kezdeti lépések, évkezdés

Az különböző  adminisztratív elintézni valók miatt az egyetem júniusban vette fel velem a kapcsolatot. Ebben az évben új CEMS koordinátort neveztek ki, ráadásul két nappal a kapcsolat felvétel előtt, így kicsit döcögős volt a tájékoztatás. 2010-re várhatóan ez megszűnik, de senki ne várjon gyors ügyintézést, eléggé ráérős volt az egész félév során. 

A tanulmányaim az egy hetes Block Seminar-ral kezdődtek, amit Londonban rendeztek az egyetemen, szeptember végén.

     Tudni kell, hogy az LSE-n nem szemeszteres rendszerben, hanem trimeszterben oktatnak. Ez azt jelenti, hogy az egyetemi év három részből áll: Michaelmas term (őszi), Lent term (tavaszi), Summer term (nyári). A helyi diákok a tárgyak többségéből a Summer term során vizsgáznak, ebből adódik a CEMS diákok eltérő vizsgarendje. Ez azt jelenti, hogy a számonkérés többnyire januárban leadandó dolgozatokból áll. Néhány esetben előfordul több kisebb dolgozat vagy szóbeli számonkérés, de ezekre már korábban sor kerül. 

Az Block Seminar-t követő évkezdés nagyon nehézkes, már-már kaotikus. Ezt a helyi diákok is így látták, úgyhogy érdemes lélekben felkészülni rá. A harmadik hét végére került csak minden elrendezésre.

     Itt olyan dolgokra gondolok, hogy több ember nevét elírták központilag, nem volt érvényes pár diákigazolvány (ami belépő kártyaként is működik), majd minden igazolványt visszavontak, nem volt hozzáférésünk több rendszerhez cserediákként stb. Magukat a tárgyakat a CEMS koordinátor veszi fel a diákoknak, de a szemináriumra jelentkezés tárgyanként máshogy zajlik (tanszéken lapon, emailben, tanárnál szóban, stb.) amire érdemes figyelni, mert gyakran elfelejtik közkincsé tenni. Az első három hétben ajánlott pontosan érkezni órákra, mert óriási a tömeg, nem jut hely mindenkinek.

     Még egy helyi érdekesség, hogy nincsenek igazán idősávok. Van olyan tárgy, amivel egy héten 2,5 órát töltesz, van, amelyikkel 3-at vagy 3,5-t. Valamint mindegyik máskor kezdődik és végződik, ezért a hivatalos órarendben, amit meg lehet nézni az egyetem honlapján szinte mindegyik óra pontosan akkor, kezdődik, amikor az előző végződik (pl.: matek vége 14,00; marketing kezdete 14,00 a campus másik felén). Ezt úgy oldják meg, hogy a gyakorlatban minden óra öt perccel később kezdődik és öt perccel korábban végződik a megadottnál, így át lehet érni a kettő között.

     Az egyetemen minden nagyon automatizált, illetve online, amibe eltart egy ideig beletanulni, de utána hasznos. A helyi Neptunt Moodle-nak hívják. Tanulmányi szempontból sokkal többet tud, de az évkezdési adminisztrációhoz a Neptunnal szemben semmi segítséget nem nyújt. A félév során ebben lesznek közzé téve az előadások és egyéb anyagok. 

Tárgyak

A félév során csak négy tárgy felvétele engedélyezett a CEMS-eknek. Ezek kínálata viszonylag széles. Nagyon szívesen adok beszámolót az általam hallgatottakról az érdeklődőknek, de a tavalyiakhoz képest is voltak komoly változások és az évkezdés után is vontak vissza, illetve indítottak tárgyakat.

     A CEMS-ek számára igen sok és érdekes Skill Seminar-t indítanak, amikről már évelején adnak tájékoztatást.

     Helyi sajátosság, hogy a CEMS-eknek „kötelező” Practionar Seminar-okat indítanak. Erre állítólag azért van szükség, mert az LSE szabályzata nem engedi külsős, gyakorlati szakemberek részvételét az oktatásban és így nem tudják biztosítani a hivatalos tárgyaknál a CEMS-ben megkövetelt gyakorlati orientációt. Az egész Practioner Seminar dolog több sebből vérzett a félév során, így kiderült, hogy tulajdonképpen nem is kötelező. Mindazonáltal voltak köztük érdekesek. 

Szállás

A két alapvető  lehetőség nyílván az albérlet illetve a kollégium, én az utóbbiról tudok beszámolni.

     Az idei volt az első év, hogy a CEMS-eknek helyeket ajánlottak LSE kollégiumokban. Ugyanakkor csak a CEMS-ek felének volt csak hely, így sajátos módon sorsolással választották ki, hogy ki mehet. Ez már a nyár közepén lezajlott. Az LSE-nek sok kollégiuma van sok helyen, különböző árakon. Idén a CEMS-ek mind két, az egyetemtől kb.10-15 percre eső koliba kerültek. Én egyikben jártam, erről tudok beszámolni. Ebben egyágyas szobák voltak, pont akkorák, amikben elfért egy ágy, szék, asztal, egy mosdó csappal és mindehhez egy meglepően kicsi ablak volt a szobán. A közös részek eléggé lelakottak voltak, az itthoni kolik szintjén. Mindez, ha jól emlékszem kb. 150-170 Ł hetente. 

Én a korábbi itt tanuló magyarok hagyományait folytatva a Lee Abbey London nevű magán kollégiumban laktam (http://www.leeabbeylondon.com/). Rendkívül meg voltam vele elégedve, tudom ajánlani mindenkinek. London Kensington nevű részében van, biztonságos, nagyon jó környék. Három metró megálló is van a közelben (az Earl’s Court a legközelebbi, egyéb: High Street Kensington, Gloucester Road), ami három különböző útvonalat biztosít az LSE-ig (Picadilly, District, Circle és átszállással a Central line). Az egyetem kb.30-40 perc. A szállás háromágyas szobában 126Ł hetente, de ebben étkezés (reggeli, vacsora; hétvégén ebéd is – változatos, egy jobb menza szintjén) és takarítás is benne van. Ez nagyon sok időt spórol meg az embernek. Ezenkívül több szobakombináció is van, egészen az egyágyas fürdőszobásig, természetesen más árakon. A Lee Abbey egy keresztény fenntartású kollégium, de nincsen semmiféle vallási megkötés vagy kötelezettség. Az épület egy magyar számára karakteresen angolos. Nem új, de rendben tartott és rendkívül csendes! A szobák berendezése korra a magyar koliknak felel meg, de nincsen azokhoz hasonlóan lelakva; jó állapotú. Érdekesség, hogy az itt dolgozók között nagyon sok a magyar, így lehet anyanyelven is társalogni mindennap. 

Közlekedés

Közlekedni szinte kizárólag metróval érdemes. Busz mindenhol van, de többnyire a dugóban áll. A reggeli (8-10 óra) és az esti (5-6 óra) csúcs borzalmas. A négyes villamos semmi ehhez a tömeghez képest, ami itt van. Ezt tovább rontja, hogy az utazó közönség igaz udvariasan bocsánatot kér mindenért, de nem nagyon érdekli őket, hogy hányszor taposnak meg vagy, hogy a másik, hogy utazik. A tömegközlekedési kultúra ebből a szempontból az otthoni alatt van.

     A tömegközlekedéshez be kell majd szerezni a diákbérletet, a Student Oyster card-ot (69Ł), ami 30%-al olcsóbb a felnőttnél. Ezt sajnos csak interneten át lehet intézni, és csak ha már meg van a diákszámod, vagy maga a diák (http://www.tfl.gov.uk/). Mivel ez csak az ideérkezés után lesz meg és az Oyster card-ra is egy hetet kell várni minimum, így az első hetekben muszáj megvenni a felnőtt hetes bérletet (18Ł). 

Szervezett programok, bulik

Az érkezés után több szervezett program is lesz: vacsora, fogadás, buszos városnézés. Ebben az évben alakult meg a helyi CEMS Club, ami sok programot rendezett. Minden hétre esik legalább egy program, ami lehet italozás, kori, buli, helyi különlegességek kipróbálása. Nem fog senki unatkozni.

     Viszont a metró többnyire éjfélig, egyig jár, utána csak a busz marad. Az éjszakai közlekedés jól szervezett, szinte minden megállóból indul éjszakai busz is.

A taxi is megoldás lehet, de nagyon drága 

Látnivalók

Gondolom, ezeket mindenki tudja kívülről a Big Ben-től a Tower-ig. Rengeteg múzeum és látnivaló van Londonban és érdemes akár csak buszozni vagy sétálgatni, mert minden környéknek sajátos hangulata, megjelenése van. A múzeumok többnyire ingyenesek.

     Én ezenkívül a London környéki látnivalókat, városokat ajánlanám. Ezek legolcsóbban és legkönnyebben busszal közelíthetőek meg. A helyi volán a National Express, aminek a honlapján lehet jegyet venni (http://www.nationalexpress.com/home.aspx). Ha ezt egy-két héttel előre megveszi az ember, akkor olcsóbb (pl.: Dover oda-vissza 10Ł).

     Amiket ajánlanék: Stonehenge, Windsor, Brighton, Cambridge, Canterbury, Dover, Hamptoncourt (a legtávolabbi Dover két óra).

A félév sajnos nagyon gyorsan véget ér, de mindenki nagyon fogja élvezni! Remélem, hasznosnak bizonyulnak az általam leírtak. Ha további kérdések adódnának, a dencsi_attila(kukac)yahoo(pont)com emailen vagyok elérhető, minden kérdésre szívesen válaszolok.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.