Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Liege

Belgiumról röviden

    Belgium kis ország, harmadakkora, mint Magyarország. Három fő népcsoport lakja: a flamandok, ők északon találhatóak, a vallonok, ők délen, és keleten van egy létszámában kisebb német közösség. Liege a vallon területen található. 

    Szállás

    Alapvetően két fő megoldás létezik. Először is meg lehet szállni az egyetem kollégiumában. Ez körülbelül 300 euró havonta. Hátránya az, hogy messze van az egyetemtől és a belvárostól, ahol általában zajlik az éjszakai élet (körülbelül fél óra busszal). Általában a cserediákok sem ezt a lehetőséget választják, mert egyrészt nem olcsóbb, mint az albérlet, másrészt nincsen Budapesten megszokott éjszakai közlekedés. Így vagy az utolsó busszal kell hazamenni este, ami éjfél körül megy, vagy meg lehet várni a reggeli buszt, ha az ember nem akar taxira áldozni pénzt. Az utóbbi a várostól a kollégiumhoz körülbelül 15 euroba kerül. Másodszor, van a belvárosban egy Cityliving nevű hely (http://www.cityliving.eu/), itt is meg lehet szállni. Ez is gyakorlatilag egy kollégium, de elég drága (a legolcsóbb szoba 350 és 400 euro között van egy hónapra), és ahogy én láttam nem igazán éri meg. Harmadszor, további lehetőség lehet még a belvárosi hostel, ahol bár elég drága egy hónapra szobát bérelni, de minden évben keresnek pár diákot, akiknek napi pár órás munka ellenében lehetőségük van ingyenes szállásra. Végül, lehet még albérletben lakni (ők ezt úgy hívják, hogy kot), a legtöbben ezt választották, ahogy én is. A szobák árai széles skálán mozognak (200-500 euro/hóig, igényektől és fekvéstől függően). Ebben az esetben érdemes felvenni a kapcsolatot az ESN diákszervezettel, akik segítenek a megfelelő albérlet kiválasztásában. Amennyiben Liege az úticélunk, a szervezet fogja felkeresni a jövőbeni erasmus hallgatót. Egy másik lehetőség az, hogy mi magunk keresünk kotot, ehhez a legmegfelelőbb oldal a www.kotaliege.be. További előnye az albérletnek, hogy ha az órák többsége a belvárosi épületben található, akkor további pénzeket tudunk spórolni úgy, hogy nem kell megvennünk a havi bérletet. A bérlet ára 20 euro, illetve lehet venni gyüjtőjegyeket (kártyák), ez 8 utazásra elég és 6,30 euro. Ha az ember jeggyel utazik, jó tudni, hogy egy jegykezelés egy órás utazásra jogosít, át is lehet szállni, de visszafelé nem vehető igénybe. 

    Utazás

    Magyarországról Charleroi és Brüsszel repterére járnak a repülőgépek. Mindkettő  körülbelül egy-másfél órára van Liegetől vonattal. Az olcsóbb légitársaság gépei Charleroiban szállnak le. Innen a reptérről a Charleroi-Sud vonatállomásra busszal tudunk eljutni ennek az ára 2,5 euró, és forgalomtól függően 20-40 perc alatt ér oda. Innen a vonatjegy Liegebe általában 13 euró (különböző szezonális kedvezmények elképzelhetőek), de érdemes megvásárolni egy Go-pass bérletet, ami 10 utazásra jogosít fel bármely két belga úticél között és az ára 50 euró. A busztársaságnak a honlapja www.infotec.be (Liege, reptéri busz stb...), a vonattársaságnak a honlapja pedig www.sncb.be. Továbbá érdemes fontolóra venni különböző fapados busztársaságok igénybevételét is. Előnyük ezeknek, hogy általában Liegeben megállnak átszállás nélkül, hátrány azonban az, hogy egy ilyen út eltart majdnem egy napig. 

    Megérkezés

    Megérkezésünkkor elég sok teendő vár minket Liegeben. Először el kell mennünk az Erasmus irodába, másodszor pedig be kell jelentkeznünk a városházán, végül mindenképpen javallott a kiutazás előtt kiváltott európai egészségbiztosítási kártyával elmenni egy helyi biztosítóhoz (az ESN elmondja hova), hogy összekössük az itthoni és az ottani biztosítást.

    Minden félév előtt tartanak egy pár hetes intenzív kurzust francia nyelvből. Ezen érdemes részt venni, nekem sajnos nem volt rá időm és lehetőségem. 

    Szórakozás

    A város rengeteg lehetőséget kínál szórakozni vágyóknak. Van opera, színház, mozi illetve különböző szórakozóhelyek. Az utóbbiknak a többsége a város szórakozónegyedében található, ami a város központjában van, és amit a helyiek úgy hívnak, hogy a „carré”. Itt körülbelül minden harmadik-negyedik ajtó mögött nincsen szórakozóhely. Diákoknak optimális szórakozási lehetőség, mert általában itt találhatóak a legolcsóbb sörözők, bárok, diszkók, éttermek, gyorséttermek stb... A carrén kívül is akadnak ilyenek, ezek azonban nyugisabb és sokszor drágább helyek is.

    Árak

    Drágább, mint Magyarország, de nem sokkal, persze érdemes odafigyelni, hogy mit és hol vesz az ember. Véleményem szerint 600-700 euróból már kényelmesen meg lehet élni. A belvárosban található A szórakozóhelyeken egy pohár sör ára 1,5-2 euró körül kezdődik, de már ezek is nagyon jó minőségűek.

    Amikor megérkezünk valószínűleg nyitnunk kell egy számlát legalább a biztosítás miatt. A Fortis banknál, ami az egyetem közelében található, erasmus diákoknak lehetőségük van ingyenes számlavezetésre. 

    Látnivalók

    Liege nem túl érdekfeszítő. Vannak szép látványosságai és a belvárosa is kellemes, de véleményem szerint egy hét alatt minden lényeges és fontos helyet meg lehet nézni. Belgium többi részét azonban érdemes körbejárni vonattal (a már említett Go-pass bérlettel) egy kisebb baráti társasággal. Érdemes megnézni Brüsszelt, Antwerpent, Louvaint, Brugget stb... de Hollandia is nagyon közel van, így Maastrichtot és Amsterdamot is. Az ESN diákszervezet is szervez utazásokat, többek között Párizsba. Ezeken érdemes részt venni, nem drágák. 

    Egyetem, oktatás

    Az egyetem management kara a belvárosban található, jól megközelíthetően szinte bárhonnan. Valószínűleg egy corvinusos diáknak a legtöbb órája ott lesz, néhány óra lehet a városon kívül lévő egyetemi campuson.

    A kurzusok nem vért izzazsztóak, de könnyűnek se mondanám. Lehetőség van franciául és angolul is felvenni tárgyakat. Én az összes tárgyamat angolul vettem fel. Bachelor diákok felvehetnek mester kurzusokat is. Nekem a tárgyaim egy része ilyen volt. Egy kicsit nehezebbek, de elvégezhetőek. Továbbá francia nyelvet is lehet tanulni, ami cserediákok számára ingyenes. Ezek egy írásbeli és szóbeli felkészítéssel kezdődnek és az órák este vannak megtartva. Ha valaki jó eredményt ér el, akkor ennek az elvégeztével kaphat egy egyfajta nyelvvizsgapapírt is.

    A vizsgák januárban és júniusban vannak. Annyiban különbözik az itthon megszokott rendszertől, hogy sajnos csak egy lehetőség van minden tárgyból. Ha az nem sikerül, akkor csak szeptemberben lehet újra próbálkozni és akkor is csak egyszer.

    Az osztályozás 20-as skálán történik. Átmenni 10-től lehet, 16 feletti osztályzatot nagyon senki sem ér el. 

    Amit érdemes kipróbálni

    A belgák nagyon büszkék három dologra. Először a csokoládéjukra. Másodszor a söreikre, amiből rengeteg fajta van, és egy félév alatt valószínűleg nem is tudja az ember végigkóstolni az összeset, ha csak nem ez a feltett szándéka. Végül a sült krumplijukra, ami a közhiedelemmel ellentétben belga találmány, és szerintem valóban finom, relatíve olcsó és megéri. Továbbá a város tele van bagettesekkel, ezekből is érdemes kipróbálni néhány fajtát.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.