Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 24 25 26
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Ljubljana 

Szlovéniában, Ljubljanában töltöttem a külföldi félévemet Erasmus ösztöndíj elnyerésével. A Faculty of Economics tanulójaként felvehettem graduate és undergraduate tárgyakat is a minél szélesebb látókör elérése miatt.

Felejthetetlen élményt szereztem a közel 290 ezer lakosú városban, ami már-már unalmassá válhat egy szemeszter alatt, de a körülbelül 600 főre tehető diáksereg mindig új élményeket tartogat számunkra. Világ összes tájáról érkeznek ide hallgatók. Szlovénia tökéletes elhelyezkedése miatt a diákok egyik kedvelt célkitűzése, könnyen elérhető innen Nyugat-Európa és Közép-Kelet Európa is egyben. Emellett az ország fekvése lehetővé teszi, hogy 2 órán belül elérjünk a hegyekből egy jó síelés és túrázás után a tengerpartra feltöltődni, napozni illetve fürdeni.

Az egyetem kifejlett Tutor rendszerrel működik, így az első pillanattól az utolsóig számíthatunk a Nemzetközi Iroda összes dolgozójára, akik fiatalos, közvetlen hangulatban próbálnak a külföldi diákok kedvében járni. Rengeteg kirándulást szerveznek a környező országokba (Bosznia Hercegovina, Szerbia) illetve a határon belüli területek megismerésére. Az ország természeti és kulturális kincsekben gazdag kezdve a Postojna-i jégbarlangtól, a Predjama-i sziklavárig. Az ország több részre bontható turisztikai szempontból. A Triglav Nemzeti Park tökéletes lehetőséget nyújt a síelők, a hegymászók és túrázók igényeinek. Szlovénia 47 kilométer hosszú tengerpartja mediterrán éghajlatú, szinte egész évben napos időben látogatható, de aki a horvát tengerpartra vágyik is könnyen eljuthat oda, hiszen autópálya rendszer öleli körbe az országot.

Minden hónapban vannak kulturális programok, minden hónap első vasárnapján valamelyik múzeum ingyenesen látogatható. Amennyiben az őszi félévben jártok Ljubljanában az egyik legnagyobb élmény, december elejétől kezdve a karácsonyi vásár. Az egész városközpontot kivilágítják, és a bódékból szuveníreket és forralt bort árulnak. Februárban a farsangi időszak eljövetelével a Mohácsi busójáráshoz hasonló rendezvényt nézhetünk meg Ptuj városában. Hatalmas élmény a karneváli felvonulás, hogy elűzzük a telet.  

A szállás szempontjából, ha időben jelentkezünk kollégiumba, szinte biztos, hogy kapunk férőhelyet. Ebben a félévben majdnem az összes Erasmusos diák egy kollégiumban lakott és teljesen felújított volt. Emellett az egész országban olyan étel kuponrendszer működik, ami lehetővé teszi, hogy az adott város éttermeiben feláron vagy olcsóbban tudjanak a diákok étkezni. Ljubljanában közel 200 étterem (Cantina Mexicana, Joe Pena, Thai inn, Dabuda, … stb.) különböző íz világát próbálhatjuk ki a mexikói ízektől a thai ételekig, a jellegzetes szlovén konyhán keresztül (ami nagyon hasonlít a magyar konyhára). Az állami támogatással van lehetőség ilyen olcsón főtt ételhez jutni. Az élelmiszerboltok árai azonban sokkal magasabbak.

Buszhálózat fogja körbe a fővárost mely segítségével mindenhova eljuthatunk havi 17 eurós diákbérlet megvásárlásával. Az érdekesség hogy nincsen menetrend a buszok jönnek közel 20 percenként, csúcsidőben 10-15 percenként. Aki teheti, vegyen biciklit akármelyik félévben megy ki, egyrészt spórolási lehetőség másrészt tökéletes infrastruktúrája van a kerékpározásnak, szinte mindenki azt használja. De csak óvatosan a szabályokkal a rendőrök mindenhol ott vannak.

Az egyetem Bezigrad városrészben található, könnyen megközelíthető  tömegközlekedéssel és megállapíthatom, hogy a legszínvonalasabb oktatás a közgazdasági szakon van (az összehasonlított karokkal). Master képzés és Bachelor egyaránt van az egyetemen külföldi diákjai számára, illetve az angol nyelvű oktatás a helyiek körében is közkedvelt, ami lehetővé teszi a könnyebb kapcsolatteremtést a helyiekkel. Felvehetők modulok és kurzusok is egyben attól függően, hogy kinek milyen hosszú ideig tart az ösztöndíjas státusza.

Lehetőség nyílik minden közgazdasági tanulónak ingyenes sportoktatásban is részt vennie (tenisz, aerobic, fitnesz, szauna használata, röplabda, futball, kosárlabda, úszás… ) illetve kisebb összeg befizetésével lovaglásra is van lehetőség.

Összefoglalva mindenkinek ajánlom a szlovéniai élményt aki tanulni, utazni és sok külföldi diákkal szeretne találkozni, illetve aki egy picit is szereti a balkános kultúrával megspékelt nyugati színvonalat. Csak egy jó tanács, senki ne hagyja ki a Metalkova-t.

I FEEL SLOVENIA

Utolsó frissítés: 2018.11.30.