Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universiteit Maastricht

A város 

   Először is Maastrichttal, a város bemutatásával kezdeném a beszámolómat. Ez Hollandia egyik legrégebbi városa, így meglehetősen hangulatos kisváros (kb. 120 ezer lakos) képét kelti bennünk. Én személy szerint a belváros légkörét szerettem a legjobban, ami temérdek kávézóval, étteremmel, bolttal és nem utolsó sorban mindig rengeteg emberrel van telítve. A város Hollandia legdélebbi részén fekszik Limburg tartományban, a Maas folyó partján (1. kép). A folyó miatt egyébként kicsit „otthon” éreztük magunkat, sokszor csak viccesen Buda és Pestként emlegettük a két oldalt. Közvetlenül a belga határ mellett fekszik a város, de Németország is nagyon közel van. A 2. képen már karácsonyi pompában látható a főtér (Vrijthof), aminek elengedhetetlen része az óriáskerék (mindenkinek ajánlom!), illetve a karácsonyi vásár és a korcsolyapálya.  

   Amit a város egyik legnagyobb előnyének tartok, az az elhelyezkedése, ugyanis az utazgatások szempontjából ez igen kedvező. Nagyon jó a vonatközlekedés, amely például a helyi, illetve a belga városok felfedezésénél használható ki. De mindenképp meg kell említeni a környező repülőtereket is, melyek a következők: Eindhoven, Brüsszel-Charleroi és Düsseldorf-Weeze. Azért ezt a hármat emeltem ki, mert ezek azok, ahonnan például a Ryanair is indít járatokat, és e fapados légitársaság segítségével nagyon olcsón juthatunk el Európa számos pontjára. Mi például Oslot, Stockholmot és Dublint látogattuk meg. 

   Mindenképp megemlíteném még a városon belüli közlekedést. Gondolom, senkinek nem okoz meglepetést, hogy Maastrichtban is, hasonlóan Hollandia többi városához, a lakosság igen nagy hányada kerékpárral közlekedik. Nos, a legtöbb cserediák is így tett, velem egyetemben. Azt hozzá kell azért tenni, hogy nem egyszerű használható „drótszamarat” találni a városban akkor, amikor egyszerre több száz új egyetemista lepi el a várost, így ajánlatos minél előbb elkezdeni a keresgélést. Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom a kerékpározást, mert amellett, hogy gyors és egészséges, igen gazdaságos is a vele történő közlekedés. Valamint nem utolsó sorban teljesen biztonságos, ugyanis az egész város területén kiépített bicikli-utak vannak, melyek maximálisan könnyeddé teszik a közlekedést. Természetesen lehet busszal is utazni, viszont azzal kalkulálni kell, hogy meglehetősen drága a magyar viszonyokhoz képest. 

Egyetem, szállás 

   Az egyetem épületei (legalább is, amiket mi, közgázos hallgatók használtunk), mind a belvárosban helyezkednek el. A 3. képen az SBE (School of Business and Economics) épülete látszik az elmaradhatatlan járművekkel.  

   Ami eltérő  a magyarországi rendszerhez képest, hogy negyedéves blokkok vannak, és egy negyedévben 2 tárgyat lehet felvenni. Ez nem tűnik soknak, de heti két alkalommal voltak órák, így a folyamatos készülés elengedhetetlen.  

   Az egyetemen az úgynevezett problem-based learning (PBL) oktatási rendszer működik. Ez röviden a diákok nagyon aktív részvételét jelenti. Kiscsoportos (12-15 fő) tanórákat kell elképzelni csoportmunkákkal, prezentációkkal, beadandókkal stb. Nekem nagyon tetszett ez a megoldás, ugyanis lehetővé tette, hogy a csoporttársainkkal jó kapcsolatot alakítsunk ki. Az igaz, hogy hét közben sokat kellett készülni az órákra (cikkek, anyagok feldolgozása), de szakmailag nagyon jelentős fejlődést jelentett ez mindenkinek.   

   Megemlíteném még a holland nyelvi kurzust, ami szerintem igen jó lehetőség, ugyanis egy negyedév ingyenes abban az esetben, ha a szorgalmas diák átmegy a vizsgán. Tudni kell, hogy csak a mi karunkon (SBE) van ez a bónusz lehetőség, a nemzetközi iroda támogatásával. Egyébként 100 euró, heti két alkalmat jelent, és meglehetősen gyakorlatorientált a magyar nyelvoktatási rendszerünkhöz képest. Különösen az olyan diákoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan németül és angolul beszélnek (nekünk ez ajándéknyelv), de a többieknek sem nagyon nehéz, csak kicsit talán nagyobb kihívás.  

   A legkézenfekvőbb szálláslehetőség az egyetemhez tartozó Guesthouse, ami a város különböző részein elhelyezkedő épületekkel várja a diákokat. Kb. 350-400 eurós havi összeggel kell számolni, aminél olcsóbb ugyan az albérlet (havi 250-300 euró kb.), viszont azt kapja az ember, amit vár, nem kell hosszas keresgéléssel tölteni az időt, illetve nem utolsó sorban mindenért kárpótol a nemzetközi társaság.  

   Az étkezés  úgy a legolcsóbb, ha főz magának az ember, ugyanis az élelmiszerárak körülbelül azonosak a hazai árakkal, és számos jól felszerelt szupermarket várja a vásárlókat (C1000, Albert Heijn, Aldi). Bár a fiúk általában jobban preferálják az egyetem menzáját, ahol kb. 5-6 euróból jön ki egy normális ebéd.  

Összegzés 

   Mindent összevetve nagyon örülök, hogy ebben a hangulatos városban és országban töltöttem ezt a néhány hónapot, ugyanis úgy gondolom, hogy a jó környezet mindenképp meghatározó. Fontos volt, hogy az emberek mindenhol, minden körülmény között borzasztó segítőkészek és nagy előny, hogy beszélnek angolul, ami nagy segítséget nyújtott a mindennapi boldoguláshoz. A többi közgázos cserediák nevében is elmondhatom, hogy sokat fejlődtünk szakmailag, kiváló barátságokat kötöttünk és szabadidőnkben számos országban fordultunk meg, melyek nagyon nagy élmények voltak és maradnak.

   Végül pedig minden érdeklődőnek ajánlanám Bogyai Mária Hollandia magyar szemmel című könyvét, mely nagyszerű segítséget jelentett a holland társadalom, az emberek, a szokások megismerésében úgy, hogy az olvasottakat közben a gyakorlatban is tapasztalhattam. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.