Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Norwegian School of Business

Az Erasmus program keretében 2009. őszén tanultam 4,5 hónapot Norvégiában, a bergeni NHH-n, és az alábbiakban a kinti élettel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat igyekszem összefoglalni. 

Bergen és az NHH

    Bergen Norvégia nyugati részén fekszik, az ország második legnagyobb városa, több egyetemmel. Ennek a hegyekkel és öblökkel szabdalt városnak az északi részén, körülbelül 10-15 percnyire busszal a városközponttól, helyezkedik el az NHH, az ország legrégebbi „business school”-ja.

    A bergeni NHH-t (Norges Handelshøyskole) az ország legjobb üzleti iskolájának tartják. Vannak angol nyelvű bachelor és master programjaik, így a cserediákok ezeknek az óráit hallgathatják, együtt a norvég diákokkal. A tárgykínálatot az iskola honlapján őszi-tavaszi félév bontásban megtalálhatjuk, tantárgyi adatlappal együtt, ami jól jön a Learning Agreement megírásához. Az őszi félév már augusztus első felében elkezdődik, és december közepére véget is ér, és rövidebb mint a tavaszi szemeszter.

    A tárgyak általában 7,5 kreditet érnek, minden héten 2 alkalommal van óra, egy óra pedig 2*45 perces. A mesterképzés kurzusai nincsenek előadás-szeminárium részre bontva, a 40-100 fő által látogatott órák tárgytól függően lehetnek klasszikus előadás formában, illetve közvetlenebb, interaktív módon megtartva. Szinte minden tárgyból van csoportmunka, ahol 4-5 fő közösen ír beadandót, vagy prezentál, ez adja általában a jegy felét. Egyes tárgyaknál külön hangsúlyozzák, hogy komolyan veszik a létszám korlátot, és nem mindenki kerülhet be, de mindenki fel tudta végül venni ezeket is.

    Bár 4 tárgy elég az előírt 30 kredit teljesítéséhez, mégis érdemes többet előre elfogadtatunk itthon, később még leadhatjuk, ha nem tetszenek. Ahol van katalógus, ott maximum 2-szer lehet hiányozni; a tankönyvek pedig nagyon drágák, a könyvtárban viszont van mindenből, de a kikölcsönözhető példányokat hamar elviszik a félév elején.

    Az egész félévi munkát segíti az „itslearning” nevű  egyetemi e-learning rendszer, ezt érdemes legalább 1-2 naponta megnézni, ugyanis itt üzennek a tanárok (pl. ha egy óra elmarad), ide teszik fel az előadások diáit, elolvasandó cikkeket, a tantárgy részletes adatlapját. Minden hallgató kap egy egyetemi email címet is, ezt is érdemes néha ellenőrizni. 

Kiutazás, időjárás

    2009-ben nem volt közvetlen járat Budapestről Bergenbe, így mindenképpen át kell valahol szállni. Számos kombináció lehetséges, az egyik megoldás a Norwegian nevű légitársaság Budapest-Oslo illetve Oslo-Bergen járatai. Oslo és Bergen között vasút is van, nagyon szép tájakon vezet keresztül és nagyon kényelmes, viszont 7 óra így az út.

    Ami az időjárást illeti, Bergenre esős idő jellemző. Az őszi félév augusztusban kezdődik, ekkor még jó idő szokott lenni, de ahogy közeledik az ősz, egyre többször és hosszabb ideig fog esni. Érdemes tehát vízálló cipővel, esőkabáttal készülni, gyakran az ernyő nem elég. Havazni ritkán szokott a városban az enyhe klíma miatt, akkor is inkább a hegyekben. 

Árak, közlekedés, szállás

    Norvégia a világ egyik legdrágább országa, erre fel kell készülni, ha ott akar élni az ember több hónapot. Drágák az éttermek, a szállás, a tömegközlekedés, az alkohol, és viszonylag kevés kivétel van, ami hasonló árakon kapható, mint Magyarországon, ezek is főleg élelmiszerek: ilyen például a tészta (10 koronától) vagy a mirelit ételek (pizza 17 koronától, halak 8 koronától). Az alapvető élelmiszereket tekintve kenyeret már 4,9 koronától lehet venni (az átlagár inkább 15-20 korona), tej 12 koronától, felvágottak 10 korona/10 dkg-tól kaphatóak.

    A tömegközlekedés nagyon drága Bergenben, az 1 hónapos diákbérlet 370 korona, egy 90 percig érvényes jegy pedig 24 korona volt 2009-ben. Szerintem érdemes inkább 6 vagy 12 alkalmas bérletet venni (120 illetve 240 korona), mivel nem lesz szükség naponta a városba járni, az egyetem és a kollégium 5 percnyi sétára vannak egymástól.

    Szállás keresésével szerencsére nem kell törődnünk, mivel a norvég egyetem egy kérdőív kitöltetése után automatikusan keres kollégiumi szobát a cserediákoknak. Ez nagy valószínűséggel az egyetem melletti, több blokkból álló kollégium lesz. A kollégiumot jelenleg is folyamatosan újítják fel, ebből adódóan vannak drágábbak, amiket már felújítottak (A és B), illetve olcsóbbak, amik majd csak 2009. után kerülnek sorra (E és F blokkok). Érdemes vinni ágyneműt huzattal, mert ez általában nem jár a szobához, de a helyi IKEA-ban is lehet venni. A szobákhoz önálló fürdőszoba tartozik, 6 főre jut egy konyha. Egy mosás illetve egy szárítás 12 és 8 koronába kerül.

Kirándulás Norvégiában, diákélet

    Ha valaki fel akarja fedezni Norvégiát, arra számos lehetőség lesz a kinti hónapok alatt. Egyrészt az egyetemi diákszervezetek is szerveznek kirándulásokat a környéken lévő hegyekbe. vagy önszervező módon, kocsit bérelve télen síelni (Voss, Hemsedal), jobb időben fjordokat nézni (Lysefjord) lehet menni. Vannak turistáknak szervezett utak is, ezek nagy része viszont csak a nyári szezonban indul, és elég drágák. Ha messzebb lévő városokat akarunk megnézni (pl. az északi Tromsø), akkor csak a repülő jöhet szóba.

    Az NHH-n egy külön diákszervezet foglalkozik a cserediákokkal, ők szervezik az első héten tartott Welcome Week-et. Ez arról szól, hogy megismerjük a többi diákot illetve az egyetem és a város szórakozási lehetőségeit, érdemes részt venni rajta. Ők szervezik később a többi nemzetközi bulit is az egyetemi klubban. Ezen kívül is szinte minden hétvégén lesz valahol buli, ezeket a Facebookon hirdetik meg, ezért érdemes belépni az adott félév cserediákjainak nyitott csoportba. 

Egyéb

    Bármilyen hivatalos ügyben a helyi Nemzetközi Irodához érdemes fordulni, nagyon segítőkészek, minden kérdésre válaszolnak, és ha bármit haza kell faxolni, akkor itt van rá lehetőség.

    Vásárolni általában a „REMA 1000” üzletben érdemes, itt nagyobb a választék, és szinte minden olcsóbb, mint a kollégiumhoz kicsit közelebbi Sparban. A boltokban a bankkártyával történő fizetés az általános, mivel gyors és ingyenes. Érdemes VISA kártyát kivinni, ezt fogadják el több helyen. Az egyetem környéki üzletekben nem szokott probléma lenni a nem norvég kártyákkal, de néhol vagy hivatalos iratot kérnek, vagy el sem fogadják, tehát valamennyi készpénzt mindig érdemes vinni magunkkal. 

    Ezek tehát a főbb gyakorlati tudnivalók a félévvel kapcsolatban, nagy részükkel csak a kiutazás után szembesül az ember, ezért gondoltam érdemes ezeket leírni.

    Amiért szerintem különösen jó Bergen, az egyrészt, hogy egy gyönyörű  országban van, nagyon jól lehet gyakorolni az angol nyelvet, és egy egyedülálló, skandináv kultúrát ismerhetünk meg. Csak az emberen múlik, hogy mit hoz ki a félévéből.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.