Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universidad Pontificia Comillas

Eddigi utazásaim után azt mondhatom, hogy Madrid az egyik legélhetőbb város. A spanyol főváros többnyire kellemes meglepetései mellett megmutatta a spanyol életmód számunkra szokatlan jellemzőit is. A remek időjárás mellett talán diákként Madrid egyik legkecsegtetőbb tulajdonsága a város éjjel-nappali állandó pezsgése. Hiába van távol a tengertől, a nagyvárosra is rányomta bélyegét a mediterrán életstílus: a délutáni siesta után ne lepődj meg, hogy a bulik csak 11-kor kezdődnek. Ez a fajta későbbre halasztása a dolgoknak az életük minden területére igaz, ami számomra igen nehezen megszokható volt.

Sajnos a megélhetés, szórakozás, utazás drágának mondható a magyar viszonyokhoz képest, így számíts arra, hogy az ösztöndíjon felül szükség lesz más forrásra is. Remélem, hogy ebben a beszámolóban sikerül majd hasznos információkat átadnom a 2009 őszi félévében kint eltöltött pár hónap tapasztalatairól.

Szállás

A szállás kiválasztása volt számomra talán a legnehezebb feladat. Az egyetemnek nincs kollégiuma, ami máris azt jelentette, hogy szobát kell keresnem, hiszen kizártam a családnál történő elszállásolás lehetőségét. Mivel közel az egyetemhez és biztonságos helyen akartam lakni, persze egyéb szempontok mellett, ez eléggé nagy kihívást okozott. Azonban az egyetem környékén akármilyen normálisabb egyágyas szobát szeretne valaki, akkor annak az ára 350-400 eurótól kezdődik. Így elég könnyen el is megy a havi ösztöndíj. Természetesen olcsóbbat is lehet szerezni, viszont az vagy távol van a belvárostól, vagy a környék közbiztonsága nem éppen a legjobb.

A kereséshez igénybe lehet venni az egyetem segítségét is. Van egy listájuk a náluk hirdetést feladók szabad szobáiról, lakásairól. A másik lehetőség az internetes oldalak (www.idealista.com, madrid.loquo.comwww.pisocompartido.com) böngészése.

Ajánlom, hogy ha minden szempontból jó szobát szeretnél szerezni, akkor a szemeszter előtt minél előbb érdemes kimenni, amikor még nagyobb a választék, és talán akkor még nem máris aznap kell döntened. Semmiképp sem ajánlom, hogy netről kinézve a lakást, máris lefoglald, mert a képek eléggé megtévesztőek, és a környékkel, a lakótársakkal is érdemes előtte megismerkedni. Ha már megtörtént a kiválasztás, akkor ügyelj arra, hogy mindenről legyen papírod a megfelelő adatokkal.

Étel-ital

Az élelmiszereket a supermarket-ekben lehet a legolcsóbban beszerezni. A Comillas ICADE (jogi és gazdaságtudományi kar) és ICAI (mérnöki kar) épületében is van büfé, ahol egy tejes kávé 0,95€, a szendvicsek kb. 2€-tól vannak, de itt ebéd időben van háromfogásos menü is (6,50€). Ilyen napi menüket sok bárban, étteremben ajánlanak még; többségében 10-12 euróért. Egy gyros általában 4€-ba kerül.

Tipikus nemzeti ételeiket, italaikat (pl. paella, tortilla, sangría) szinte bármilyen helyen meg lehet találni. Esténként semmiképp nem szabad kihagyni a tapas bar-okat. A tapas kultúrához hozzátartozik, hogy egy este alatt több helyre is benézve, állva fogyasszák el a kikért ételeket, italokat. Egyik leghíresebb és legolcsóbb az El Tigre, valamint már egy tapas bar jellegű láncolatot is kialakítottak, a Cervecería 100 Montaditos-t (ahova a kedvezmények miatt szerdánként érdemes ellátogatni), de ha a Sol-tól elindulsz bármilyen irányba rengeteg jó hangulatú sörözőt, bárt lehet találni.

Közlekedés, utazás

A madridi tömegközlekedésnél még sehol sem láttam eddig jobban működőbbet. Csak metrón utazva is könnyen és gyorsan el lehet jutni a város bármely pontjára, ugyanakkor a legtöbb turisztikai látnivalók közel vannak egymáshoz, így azok akár gyalog is bejárhatóak. Tíz utazásra érvényes jegytömb 9€. Van persze bérlet is, de ha már az egyetem környékén lakik valaki, akkor onnan akár egy 25 perces sétával is be lehet menni a város szívébe (Sol). A metrók éjjel kb. fél 2-ig járnak, de általában az éjszakai buszok is 15-20 percenként járnak reggelig. (Elég sok történetet hallva fontos megjegyezni, hogy nagyon vigyázni kell a tolvajokkal, mert észrevétlenül a metrókon, a buszokon és az utcán is könnyen ellophatnak dolgokat.)

Ha már sikerült Madridot felfedezned és kissé távolabb szeretnél utazni, akkor a vonaton és a buszon kívül ajánlom, hogy nézd meg Ryanair honlapját, mert akár jóval olcsóbban és kényelmesebben el lehet jutni szinte bármely régióba. Azonban nem csak a távolabbi városok szépek, elég sok szép hely van Madrid közvetlen közelében is (pl. Toledo, El Escorial, Segovia, Aranjuez).

Egyetem, közösség

A Comillas-on inkább gazdálkodástudományi és csekély közgazdasági tárgyat oktatnak, így ez megfontolandó a tárgyak elfogadtatása szempontjából. A spanyol tantárgyakon kívül lehet angol nyelvűeket is választani. Ezek mellett mégis talán a legjobb, hogy az egyetem ingyen felajánlja a spanyol nyelvoktatást is, mindezt az első héten intenzíven, majd hetente két alkalommal. Számomra nagyon sokat segített ez a kurzus amellett, hogy az órákon megismerkedhettem más külföldi diákokkal is.

Meglepő  módon az egyetem spanyol tanulói eléggé zárt társaságokban élnek. Annak ellenére, hogy voltak velük közös óráink, nehéz volt az ismerkedés. Persze létezik egy külföldi diákokkal foglalkozó szervezet, de sajnos az integrációt nem nagyon tudták megoldani. Azonban a Comillas nagyon sok külföldi diák fogadásával büszkélkedhet, tehát könnyen össze tud kovácsolódni egy nemzetközi csapat.

Ha esetleg a félév alatt a mozgásra is szükséged lenne, az egyetem rendelkezik különböző sportolási lehetőségekkel. A csapatsportok mellett az alagsorban van egy kisebb, zsúfolt edzőterem alapvető felszereltséggel, és itt tartanak különféle órákat is. Mindez egy félévre 65€, de az őszi félévben lehetett kérni csak decemberig is, ami 45€ volt.

Az előbbieket összegezve Madridot egy remek Erasmus-os lehetőségnek tartom. Óriási élményekben volt részem, és megismerkedhettem fantasztikus emberekkel. Kintlétem alatt megtapasztalhattam a spanyol kultúra szépségeit, azonban fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy egy-két spanyolokról kialakított sztereotípiáról már másképp gondolkodom, mint azelőtt. Éppen ezért is ajánlom a fővárost, mivel több szempontból is megismerhető a tőlünk nagy részben eltérő spanyol gondolkodásmód.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.