Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Humboldt Universität zu Berlin 

Gyönyörű  napsütéses napon érkeztem meg Németország fővárosába, Berlinbe. A reptéren már várt rám egy szintén a Humboldton jogásznak tanuló  diák. Az egyetemtől kapott információs levélben felhívták a figyelmem a diáksegítség kérésének lehetőségére, amivel éltem is.

Elkísért a szállásomra, ami Berlin külvároséban helyezkedett el, szép csendes zöld övezetben, az egyetemi diákszállón. Miután kitöltöttem minden papírt az irodában, segített felvinni a csomagjaimat, majd sok szerencsét kívánt és távozott. Később érdeklődött, hogy haladnak a dolgaim.

Az elkövetkező  napjaim ügyintézéssel teltek, a polgármesteri hivatalban bejelentettem a lakcímemet a szálláson kapott papírok bemutatásával, majd beiratkoztam az egyetemre. Itt megkaptam a féléves diákbérletemet (200 euró fejében, ami igen kedvezményes árnak tekinthető, mivel a havi bérlet ára 70 euró), ami korlátlan utazást biztosított a városban és a környező kisvárosokban (pl. Potsdamba is).

Egy három szobás lakás egyik szobáját kaptam meg, szép tágas és fényes, ágy íróasztal és két szekrény volt benne. A konyhát és a fürdőszobát két lakótársammal osztottuk meg. A konyha teljesen felszerelt volt, beépített bútorokkal. Hűtőszekrénnyel valamint villanytűzhellyel ellátva.

Internet szolgáltatásra is lehetett jelentkezni, többféle konstrukció állt rendelkezésre, maximum havi 30 euróért. 

Az egyetem központi épülete a város szívében helyezkedik el, nagyon könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel. A kertészeti kar kicsit távolabb, de a központtól nem messze található, sok tanórát tartanak a külvárosban Dahlemben, ez a központból kb. 50 perc távolságra van, jól megközelíthető.

A főváros tömegközlekedési hálózatán gyakorlatilag az egész várost be lehet járni, rengeteg S-Bahn, U-Bahn, villamos valamit busz áll az utazni vágyók rendelkezésére.

Minekutána Berlin Európa egyik kulturális központja rengeteg kiállítás, múzeum és koncert várja a látogatókat. Színházaiban és az operában világszínvonalú előadásokat láthatunk.

Árnyas fákkal beültetett gyönyörű parkok és kastély udvarok várják a sétálni vágyókat. Tavasszal és nyáron kitűnő piknik helyek is egyben, de annak is tökéletes, aki csak a szabadban szeretne eltölteni pár órát a napon.

A múzeumok minden csütörtökön diákok számára ingyenesen megtekinthetők.

Berlin forgatagából nem hagyhatók el a karácsonyi vásár fényei és illatai, mindenképpen érdemes ellátogatni rájuk, a téli hidegben jól esik egy forralt bor vagy egy forró tea.

A közlekedést megkönnyíti a megállóhelyeken beszerezhető tömegközlekedési térkép, valamit a tömegközlekedési vállalat a BVG internetes honlapja (http://www.bvg.de/).  

Egyetemi élet:

Az egyetem rengeteg programot szervez az Erasmusos hallgatók számára, ahol megismerhetik a város nevezetességeit és ismerkedhetnek más diákokkal is. A Humboldt egyetemre minden évben több mint 900 külföldi hallgatót fogadnak a világ minden tájáról. Rengeteg tantárgy angolul hallgatható és vannak olyan nemzetközi fakultációk, ahol a hallgatók angolul tanulnak mindent. Ám a német nyelv ismerete előnyt jelenthet.

A tanórákon aktív részvételt várnak el a hallgatóktól, előadásokat kell tartani egy-egy kijelölt témában. Tantárgyak széles választéka várja a tanulni vágyókat. Lehetőség nyílik nyelvtanulásra, még magyart is oktatnak, valamit sportolásra, úszás, tenisz, squash, foci és még sorolhatnám.  

Ha valaki már bejárta a várost és vállalkozó kedve más városokba csábítja, hétvégenként a vonatra kedvezményes csoportos jegyet váltható.  Érdemes ellátogatni Hamburgba, Drezdába, Rostockba és a Balti tenger partjára is, nagyon kellemes strandoló helyek találhatók, ám a tenger vize még nyáron is igen hideg. Talán a legfelkapottabb Warnemünde, homokos tengerparttal és bazárok sorával vonzza a látogatókat. 

Utazás Berlinbe:

Számomra a legegyszerűbbnek tűnik a repülő, mivel Berlinnek 2 reptere is van Tegel a nemzetközi reptér valamit Schönefeld ahova a fapados légitársaságok gépei érkeznek. Budapestről a Ferihegy1-ről indul az EasyJet fapados járata igen kedvező árakkal, mely Schönefelden landol. Viszont érdemes megnézni Berlin Budapest irányban a Malév járatait, néha vannak akciók. Az utazás kicsivel több, mint egy órát vesz igénybe. Vonattal nem utaztam, de azt tudom, hogy Berlin központi pályaudvarára érkezik (Berlin Hauptbahnhof) és az út kb. 13 óra.  

Étkezés:

Az egyetemnek több épületében van menzája, az étel finom, és ha valakinek nincs ideje vagy kedve főzni, akkor is ehet meleg ételt viszonylag olcsón.

A bolti árak az itthoniakkal nagyjából megegyeznek. Mivel kint nagyon sok helyen kis boltokban nem fogadják el a bankkártyát csak a Németországi bankok speciális kártyáit. Érdemes bankszámlát nyitni, már csak azért is, mert 25 éves korig nincs semmilyen számlafenntartási költség. A bank által kiadott kártyát pedig mindenütt elfogadják.

Remélem, sokan kedvet kapnak majd Berlinbe utazni, én rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tértem haza. Senki ne féljen a kihívástól, ha rászorulunk úgy is könnyedén vesszük az elénk álló akadályokat. De miután minden gondot elhárítottunk magabiztosan állunk majd a világ elé és biztosan megálljuk a helyünket az élet forgatagában.

Véleményem szerint óriási lehetőség, hogy Európa egyik legrégebbi és legnagyobb egyetemén tanulhattam egy évet. Mindenkinek csak ajánlani tudom az Erasmus program adta lehetőségek kihasználását! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.