Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 24 25 26
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universidade Nova de Lisboa

Utazás

Lisszabonba nincs fapados járat, direkt járata a Malévnak és a portugál légitársaságnak, a TAPnak van. Kb 3-4 óra az út Budapestről és kb. 40.000 Ft oda-vissza. A reptérről kb. 15€ a taxi be a városközpontba, de van 3€-ért egy reptéri busz: Aerobus, ami szintén a belvárosba viszi le az utasokat egészen a Cais de Sodréig (zöld metróvonal vége) minden fontosabb állomáson megállva, pl.  Marques de Pombal, Restauradoras stb.

Szállás

A szállás viszonylag olcsó és könnyen lehet találni, 250-350€ euro között mozog rezsivel, internettel együtt. Szerintem érdemesebb a központhoz közel találni helyet, mert este onnan könnyebb a közlekedés és a suli sincs messze. Érdemes felkeresni a www.erasmuslisboa.com-t, ahol lakásokat is lehet keresgélni. Bairro Altoban érdemes megnézni a lakást, mert könnyen egész éjszaka a bulizó fiatalokat hallgathatod, akár szeretnéd, akár nem, viszont tényleg a központban van. Érdemes még keresgélni az egyetem és a Marques de Pombal környékén is. Martim Monizt, Chelast, Anjost, Intendentet, illetve a piros metró vonalát viszont nem ajánlom. 

Helyi közlekedés

Lisszabonban nagyon jó a tömegközlekedés, a metróhálózat jól kiterjedt, 4 vonal van, elég egyszer jegyet venni és azzal akárhányszor át lehet szállni. Van egy kártya, ami feltölthető a jegyekkel (így egy jegy 0,8 €). 23 éves korig van diákbérlet, melyet a metrómegállóknál kapott, az iskolában kitöltött iskolalátogatási igazolással lehet igénybe venni. Így egy havi bérlet 9,50€ csak a metróra és 14€ a metró+busz+villamosok+éjszakai buszok használatára. Ez egyébként 50%-os kedvezményt jelent a teljes árú bérlethez képest. A bérlethez kell diákigazolvány kép. Egyébként szerintem érdemes még itthon csináltatni egy adag igazolványképet, mert elég sok helyre kell.(pl. még könyvtár kártyához, ESN kártyához is). A metró 6.30-1.00ig közlekedik, talán vasárnap kicsit korábban zár.

Az éjszaka általában taxiznak az emberek, a legtöbb szórakozóhelytől a központig, illetve az egyetem környékéig (St. Sebastiao) kb. 4-5€, ez elég olcsó mivel általában úgyis együtt mentek bulizni a lakótársakkal (ha erasmusosokkal laksz együtt) így kb. 1-3€/fő a taxi. 

Egyetem

A Faculdade de Economia NOVA de Lisboa Portugália egyik legszivonalasabb gazdasági egyeteme a Catholica mellett. Az összes mester kurzus angolul van, így mindenki beszél angolul. Nagyon sok marketinges tárgy van, a pénzügyes tárgyak nagyon jók. Én különösen ajánlanám az Applied Corporate Finance című tárgyat Jose Neves Adelino Professoral. Nagyon melós tárgy, minden héten két csoportos beadandót kell elkészíteni, de nagyon megéri. Nagyon sokat lehet tanulni és a tanár fantasztikus, nekünk Applied Corporate Governancet tanított és életem egyik legjobb kurzusa volt. Az egyetemen egyébként az összes tárgyra jellemzők a csoportos beadandók és prezentációk, általában több is a félév/negyedév folyamán.

Maga az egyetem épülete a kék metróvonalhoz van közel, a Stao Sebastiao és a Praca Espanha állomásokról érhető el gyalog, illetve a 758-as busz Campolide megállójánál található. A szomszédság kicsit vicces, ugyanis az egyetem közvetlen szomszédságában, a rendőrség, bíróság és a börtön épületei találhatóak. A Campus egyébként egy nagyobb domb tetején van, ahova macskakő visz fel, ami egyébként jellemzi a várost, az ember egész nap le-föl járkál a mai nap is kézzel kirakott járdákon, így a tűsarkú nem igazán ajánlott, főleg mikor az eső miatt csúsznak a kövek, mert akkor aztán tényleg életveszélyes.

Egyébként, ha valaki nagyon figyelmes, akkor már Lisszabonba érkezése pillanatában megláthatja az iskolát, mivel a campus felett elég sok repülő megy el elég alacsonyan, így tisztán kivehető az iskola és a környék is. Gyönyörű a panoráma, mikor a repülőgép ráfordul a városra és átrepül felette, mielőtt leszállna.

Ételek, italok

A portugálok nagyon sok halat, tengeri herkentyűt esznek, nekem a kedvencem a Bacalhau con nata volt, ami rakott tőkehal tejszínes krumplival. Egyszerűen nem lehet abbahagyni. Vannak még dolgok, amiket érdemes kipróbálni, pl. a Francesinhat, ha valaki Portot látogatja meg. Ez egy levessel körbeöntött toast szendvics, ami kb. 3-4 féle hússal van töltve, sajttal beborítva és sültkrumplival tálalva. Egyébként a portugálok a chipset (nem sültkrumplit) köretként is eszik a sülthúsokhoz. Frissen sütött chipseket az élelmiszerboltokban is kapni. Inkább egyébként a házi, jó olajos kissé sótlan változatok ezek. A krumpli, tojás, setréshús a boltokban sem drága, a bevásárlásokat érdemes a Tesconak megfelelő Continenteben vagy a szinte minden utcasarkon megtalálható Pingo Dos üzletekben intézni.

Az édességeket kedvelőknek jó hely Portugália, hiszen itt kb. minden utcasarkon található egy Pastelaria, amik kávézók nagyon széles sütménykínálattal, ami a rákkal, májjal, csirkehússal töltött olajban kisült falatkáktól, a többnyire tojássárgakrémmel töltött süteményekig terjed. Egyébként megfigyelésem szerint, amiben Magyarországon lekvárt várna az ember, ott Portugáliában tojáskrémet és fahéjt talál, mert ezt a két dolgot nagyon szeretik. Elég sok időbe telik, míg az ember végigkóstolja a kínálatot, nekem nem is sikerült. Ami viszont kihagyhatatlan, az a tradícionális pastel de nata, illetve Belémben a pastel de belém, melyek szintén tojáskrémmel töltött leveles tésztából készült kosárkák. Talán nekem is ezek voltak a kedvenceim. Déli országról lévén szó, nagyon sok déli gyümölcs található a boltokban, ananász, mangó, papaya, később narancs, mandarin, amit csak megkíván az ember és olcsóbb, mint itthon (ananász 1€/kg).

A Campuson 4 étkezde is van, ahol a szendvicseken túl ebélni is lehet, változó árakon, Az udvarban lévő büfében 3-4€ egy menü, a főépületben a földszinten 4€, míg a kollégium aljában található étkezdében 2, 25€-ért lehet levest+főételt+desszertet kapni. Bár az igaz, hogy utóbbi inkább a magyar menzák színvonalán van, de mi sokszor ettünk ott, mert tényleg megérte és az adagok se voltak kicsik.

Kirándulások

Nemcsak Lisszabon, az egész ország gyönyörű, érdemes bejárni.

Amíg jó  idő van, érdemes felfedezni a szebbnél szebb strandokat, akár a Praca de Espanharól induló busszal megközelíthető Costa Caparicat, vagy a Cais de Sidoréból induló városi vonattal elérhető Carcavelost, Estorilt, Cascaist. Cascaisból ingyen bérelhetők biciklik, amikkel könnyen elérhető a festői szépségű Guincho strand, ahol pl. a szörfözést is kipróbáltuk. Amíg szép az idő érdemes még délre is leutazni Algavreban gyönyörű a partszakasz, de ott van Faro és Evora is a közelben. Egyébként a helyi ESN club szervez hétvégi buszos utakat délre és északra is, így a többi erasmusossal fedezheted fel a gyönyörű városokat és azok éjszakai életét is egyben. Ha már lehűlt az idő, vége a strandszezonnak,- mert addig úgyis oda mentek, kihasználva az időt-, érdemes az északi vidéket is felfedezni Porto, Coimbra, Fatima gyönyörű helyek, mindenképp érdemes megnézni őket. Ha egyénileg utaztok a buszt ajánlom, közvetlen járatok indulnak a Jardim de Zoologicotól és fele annyiba kerül, mint a vonat, ugyanakkor elég gyors.

Persze maga Lisszabon is ad nem kevés programot mire bejárja az ember a Castelo de São Jorget, (onnan gyönyörű a naplemente tiszta időben), a belvárost, Alfamat, Belémet (Torre de Belém, Jeronimós kolostor és a környék), Sintrát (oda vonatozni kell, viszont kihagyhatatlan). Ha tetszenek a mindent beborító csempék, akkor az Azulejo museumot is ajánlom, diákkal az is ingyenes.

Madrid is elég közel van, a repülőjegy is 40€ oda-vissza, ha időben megveszitek, így egy madridi hétvége is jó program lehet, mert ott is van bőven látnivaló, melyeket gyalog is bejárhattok, az éjszakai életet pedig mindenképp meg kell tapasztalni.

Nekem egyik legnagyobb élményem Madeira volt, ahol 2 napot töltöttünk el. Oda nekünk 70€-ért sikerült retúrjegyet találni, ami szerintem nagyon megérte. Madeira egy csodaország, gyönyörű tájakkal, tengerparttal és ködös hegyvidékkel, pedig az egész sziget csak 70km széles. Nagyokat lehet sétálni, túrázni, viszont mindenképp érdemes bérelni egy autót, amivel be tudjátok járni az egész szigetet. Nekünk, ha jól emlékszem 30-35€-ra jött ki fejenként benzinnel együtt, 2 napra, úgyhogy hárman voltunk. Már csak azért is megéri, mert csak Funchalba (a legnagyobb városba) a taxi a reptérről maga 20-30€, ha nem tévedek. Ráadásul kocsi nélkül szerintem alig lát valamit az ember. Az ételekhez egy pillanatra visszatérve itt a banános halat és a gesztenyetortát érdemes kipróbálni. 2 nap is jó volt, de szerintem  a 3 max. 4 nap az ideális, hogy mindenre jusson idő. Bár maga a sziget elég drága, nagyon sok luxushajó és 5 csillagos szálloda van,a  mi hostelünk 15€/fő/éjszaka volt reggelivel Funchal központjában.

Szórakozás

Lisszabonban elég későn kezdődik az éjszakai élet. Úgy 22-23kor általában mindenki Bairro Alto felé veszi az irányt, ami kis, szűk utcácskákból  álló negyed, ahol egymást érik a garázsméretnél ritkán nagyobb pubok, ahol általában csak megveszik az emberek az italokat, amiket már az utcán fogyasztanak el. Így mindig hatalmas tömeg van az éppen egy autónyi széles utcákon, ahova sajnos a taxisok néha behajtanak, nem kis bonyodalmakat okozva. Senki ne menjen oda kocsival!!!

A 2dl sör 0,5-2€, a koktélok 4€, de vannak Erasmusosokra szakosodott, pubok, ahol ESN kártyával 10-12€ egy 1l Mojito, ha jól emlékszem.

Bairro Alto 3.00ig van nyitva, általában olyan 1-2 körül szoktak az emberek továbbállni a klubokba, ahova 12€ a belépő, ami leiható (ált.ban ezért két vodkanarancs, gintonic, whiskycoke kapható).  A klubokban 6-7ig van a buli, ki meddig bírja, elég sok félig kültéri szórakozóhely van pl: Lux, Urban Beach.

Időjárás

Lisszabon ideális választás a meleget kedvelőknek. Én nagyon szerencsés voltam, egészen október elejéig nagyon jó idő volt (kb.30 fok), a strandon is utoljára október 20-án voltunk.

Viszont van, amikor nagyon esik az eső, szóval vízálló cipő mindenképp ajánlott és valami széldzseki, a nagy szél miatt az esernyő nem mindig segít. Amúgy a cipőknél tartva a macskakő miatt, tűsarkú cipő szerintem nem ajánlott, mert tényleg mindenhol macskakövön kell járni, ami elég sokszor csúszós, ráadásul hegynek föl és le.

Nincs hideg, viszont arra számítani kell, hogy nincs fűtés, így decemberben, mikor lehűl az idő 10 fokra, akkor benn sincs melegebb. Ez azért rossz, mert nem tudsz felmelegedni, így jobban érzed a hideget. Így érdemes sok pulcsit hozni és őszi kabátot. Bár én a végén már a vékonyabb télikabátomnak és csizmámnak is örültem.

Emberek, Nyelv:

Van lehetőség Erasmus nyelvtanfolyamon részt venni, ami erasmusosoknak ingyenes és ha szeretnétek akkor kreditért is be lehet számítani. Heti 2 alkalmasak a kurzusok és van teljesen kezdődőtől a haladóig.

Ugyanakkor engem meglepetésként ért, hogy a portugálok igenis beszélnek angolul és nagyon segítőkészek. Szívesen elmagyarázzák az utat vagy, ha nem tudnak angolul, akkor keresnek valakit.

Remélem sikerült segítenem a döntésedben, én csak ajánlani tudom Lisszabont, mert tényleg életem egyik legszebb félévét töltöttem ott el.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.