Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Technische Universit,at Berlin

7 csodás hónapot töltve Berlinben, a Technische Universität Berlin diákjaként írom ezt a beszámolót. Remélem hasznos lesz a leendő Erasmus diákok számára. A beszámoló első felében az első pár nap megpróbáltatásairól írok, majd az egyetemi életről, befejezésként pedig a berlini életről és lehetőségekről.

Itt ülök egy hatalmas előadóban a Berlini Technikai Egyetemen Starbucks kávét iszogatva. Ismerős arc egyetlen sincs. Kicsit bizonytalan vagyok, milyen nyelven kellene beszélnem. Körülöttem mindenki angolul cseverészik, bár ezen az egyetemen az oktatás nyelve elvileg német (erre még később visszatérek). Lassan a hatalmas bödönnyi kávé végére érek, és az orientációs előadás is kezdődik.

Cseppet sem vagyok meglepve: a bürokrácia fogalmát itt is ismerik. Tonnányi papír, mindent máshová vinni és mással aláíratni. Aztán várni a postásra, hogy kézbesítse a levelet az egyetemi regisztrációról, hogy azután ismételten felkeresve (kb. 2 hét múlva) a nemzetközi irodát, kézhez kapjuk a német diákigazolványt. Ennél egyszerűbb nem is lehetne! Pontosan 4 órába telt minden papírmunka elvégzése, de közben az ismerkedés is elkezdődött. Idén 444 Erasmusos (illetve egyéb csereprogramban résztvevő) diák érkezik a világ minden országából. Mindenki nagyon kedves és érdeklődő, és már itt barátokra lelhet az ember. 

A szállásra visszafelé nézelődöm a metróban: bár le tudnám írni a német emberek sokszínűségét! Mintha mindenki más országból származna: fiatalok színes, bohém ruhában, fekete gyászkeretes szemüvegben; öltönyös, aktatáskás üzletemberek; idősebbek konzervatív, színtelen öltözékben; punkok teliaggatva piercinggel és tetoválással. Bár az idő borongós, Berlin varázsa magával ragadó. Aki szereti a sokszínűséget, szeret világot látni, és hatalmas nagyvárosban élni, annak ajánlom Berlint.  

Szeptemberben 4 hetes ingyenes nyelvoktatás folyik, amire minden Erasmusos diák jelentkezhet. Ez napi 4x45 perc, természetesen anyanyelvi német tanárokkal, mindenki a saját szintjéhez megfelelő csoportba beosztva. 4 hét alatt hihetetlen sokat fejlődik az ember, mindenképpen kihagyhatatlan lehetőség (és természetesen erre az időszakra is igényelhető ösztöndíj). 

A Technische Universität Berlin (következőkben TUB) kb. 30 000 diákkal büszkélkedik. A campus jelenleg 48 épületből áll, ahol több könyvtár is található. A gazdasági tantárgyakat leginkább a főépületben oktatják, így nekem nagyon kényelmes volt, nem kellett az épületek között rohangálni. Bár az épületek között pici parkok, füves terület padokkal, röplabda- és kosárlabdapálya, illetve ping-pong asztalok találhatók, az épületek között a legnagyobb távolság is csak maximum 10 percet vesz igénybe. 

Természetesen mindenki saját ízlése alapján választ tantárgyat. Hihetetlen kínálat van, annak ellenére, hogy ez inkább egy technikai egyetem. Vezetés-szervezés főszakirányos hallgatóként több stratégiai tárgyat és projekttárgyat tudtam felvenni. De erős a marketing, logisztika, pénzügy, számvitel is (mind bachelor, mind mester szinten). A tárgyak nagy része német nyelvű, de lehet találni sok angol nyelvű tárgyat is. A tanárok és a professzorok nagyon segítőkészek és közvetlenek, bármikor és bármiben rendelkezésre állnak. Tanácsot tudnak adni az oktatási rendszerükről, a tantárgyakról; a külföldi hallgatók külön figyelmet kapnak, és vizsgázáskor is engedményeket kérhetnek. 

A tanórák 90 percesek, közte 30 perces szünetekkel, amely pontosan elég egy rövid uzsonna- vagy kávészünetre, illetve hogy megtaláljuk a következő óra helyszínét. Egy pár hét mindenképpen szükséges, hogy az ember kiismerje magát a hatalmas campuson. A magyar rendszerhez hasonlóan, általában egy tárgy egy előadásból és egy szemináriumból áll, vagy dupla szemináriumból. Viszont sokkal közvetlenebb hangvételűek az órák, mint itthon. A diákok rendszeresen kérdeznek és véleményt mondanak egy-egy előadás során is. Létezik még gyakorlati tárgy is, illetve projekttárgy. A legtöbb tárgy minden héten két idősáv, de előfordulnak blokkban oktatottak, illetve két- vagy többhetente oktatott tárgyak (leginkább projektekre jellemző) is.  

Németországban sok egyetemen a félév nem igazodik a magyar rendszerhez. A téli félév október elejétől március végéig tart (vizsgaidőszakkal együtt), a nyári félév pedig április elejétől szeptember végéig tart. Maga az oktatás 14-15 hétből áll, a vizsgák pedig vagy utolsó héten, vagy az azt követő másfél hónapos időszakban vannak. Érdemes a honlapon nézelődni (www.tu-berlin.de), a Nemzetközi Irodával felvenni a kapcsolatot, illetve tapasztalataim alapján a jövendőbeli fakultások, tanárok és professzorok is segítőkészek és a legtöbb kérdésre érdemleges választ tudnak adni (akár még kiutazás előtt). A tantárgyak listája „Vorlesungsverzeichnis” címszó alatt található meg a honlapon. 

Számomra a tanórákra meghívott vendégek jelentették a fénypontot. Stratégia specializációs hallgatóként élmény volt megismerni tanácsadó cégeket, akik egy-egy óra keretében megismertették velünk a céget, annak filozófiáját, és a számunkra nyújtott lehetőségeket. A legtöbb multinacionális stratégiai tanácsadó vállalat képviseltette magát a félév során, néha vacsorával is dúsítva a programot, de mindenképpen lehetőséget teremtve ismerkedésre, személyes kérdésekre.  

A szállást alapvetően kétféle módon lehet megoldani: az olcsóbbik, de kevésbé  igényes megoldás a kollégium (még Magyarországról kell jelentkezni), illetve pénztárcához és igényekhez mérten lakás/szoba bérlése. Én szoba bérlése mellett döntöttem, amit internetes keresgetéssel akár pár nap alatt lehet találni (www.wg-gesucht.de). 250-350 Euro között kell a lakbért kalkulálni rezsivel és internet hozzáféréssel együtt. 2 német sráccal együtt lakva, sok élményben volt részem, és a német nyelvet is sikerült jobban elsajátítani a segítségükkel.  

Az étkezésről: a campus legtöbb épületében van cafetéria, ahol szendvicsek, péksütemények, gyümölcsök, saláták, kávé, tea, üdítők mindig kaphatók, de ezen felül van egy Menza épület is. A menza kb. 1000 diákot tud leültetni, naponta 2-féle leves, 2-3-féle húsétel, pizza, 4-6-féle köret, 4-féle tészta 4-5-féle szósszal, rengeteg saláta, gyümölcs és desszert okoz gasztronómiai élményt. Mindenki ízlésének megfelelően válogatja össze az ebédjét, majd a Menza kártyáját a leolvasóhoz tartva, az leveszi róla a megfelelő összeget (a kártyát természetesen előzőleg készpénzzel fel kell tölteni). Az ételek finomak, az ár is elfogadható (2 euróért az ember jól lakik, 4 euróért pedig 4 fogásos ebédet ehet). 

Berlin az éjszakai életéről is híres. Rengeteg bár, szórakozóhely található itt, a hét bármelyik napján lehet találni valamit. Berlinben van a világ leghíresebb szórakozóhelye, a Berghain. Éttermekben sem szűkölködik a város, korrekt áron kínai, ázsiai éttermek, pizzériák, olasz éttermek vannak, vagy kicsit drágábban sushi, francia konyha, stb. 3 kihagyhatatlan berlini nevezetesség: Currywurst, Bratwurst és Döner Kebab. 

És természetesen a fő látnivalók sem kihagyhatók: Brandenburgi kapu, Holokauszt emlékmű, Reichstag, Checkpoing Charlie, Múzeumsziget, MauerPark-i bolhapiac, East Side Gallery, Unter den Linden környéke, Hauptbahnhof, stb. 

Berlint és a TUB egyetemet azoknak ajánlom, akik elég önállóak egy nagyvárosi élethez, könnyen ismerkednek, és nem vesznek el a forgatagban. Itt nem fogja senki a kezünket, nincs kijelölt útvonal, de segítő kezeket mindig lehet találni. 

És hatalmas köszönet az Erasmus félévért! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.