Február - 2020
H K S C P S V
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

BEM Bordeaux Management School

Általános összkép

Mindenki, aki idejön, annak csak ajánlati tudom a BEM-et, nagyon sok pozitív élmény ért ebben a félévben. Maga az egyetem épülete nem igazán szép, és szerintem az oktatás is jóval lazább, mint a Corvinuson, ennek ellenére nagyon hasznos tapasztalat. Leginkább azonban mégis azoknak ajánlanám ezt az egyetemet, aki szeretné francia tudását picit elmélyíteni vagy tökéletesíteni, hiszen hol máshol, ha nem itt van erre a leginkább lehetőség.  

Szállás

A legfontosabb, hogy ne az egyetem által elsőként javasolt kollégiumot válasszátok. Akárhol találkoztok a Domofrance névvel, kerüljétek el mindenképpen. Én fél évet töltöttem a kollégiumban, ami túlélhető, de ha tudtam volna, hogy milyen, valószínűleg nem ezt választottam volna. Havonta több mint 400 euróért a belváros legszebb részein is bérelhettek egy studiot, némi utánajárás, internet és kész is. A kollégium beceneve a városban Alcatraz…remélem így már elhiszitek, hogy nem érdemes ide menni. Viszonylag drága, vasbeton börtön, lepukkant bútorokkal. Az egyetlen előnye, hogy az egyetem szomszédságában van. Ha jó ár/érték arányú szobát szeretnétek (~250 EUR), akkor javaslom a CROUS nevű szervezetet, akik jóval olcsóbban és viszonylag sok helyen kínálnak semmivel nem rosszabb szobákat. A francia állam támogatása – a CAF – mindenkinek jár, ne felejtsétek el megpályázni. Néhány kattintásnyi pluszmunkáért „ingyenpénz” jár. 

Egyetem, diákélet – a tárgyakról

Az egyetemi diákélet varázslatos, javaslom, hogy aki csak teheti, csatlakozzon legalább egy diákszervezethez. Enélkül nehezen tudsz francia nyelvet gyakorolni, mert a cserediákokkal csak angolul fogsz kommunikálni. Borkóstolók, szörfhétvégék és megannyi program van a kínálatukban, válasszatok igény szerint.

BEM Franciaország egyik neves magánegyeteme, ennek ellenére úgy érzem, hogy a félév alatt mégsem szakadtam meg tanulmányilag, volt elég időm megtapasztalni az Erasmus adta lehetőségeket. Az egyetem épülete egy hatalmas szocreál(?) épület, azt hiszem, elbújhat a mi egyetemünk mellett. A tanulmányi félév alatt mindenképpen érdemes több tárgyat felvenni, hogy aztán az ember később szelektálni tudjon belőle, hogy melyik az, amelyik kevésbé érdekli, esetleg kevésbé izgalmasan tanítanak. Az első két tanulmányi hetet semmiképpen nem érdemes kihagyni, ugyanis ekkor lehet legjobban „felmérni a terepet”, miből, mi a követelmény, és hogy működik itt a vizsgarendszer. A franciáknál egyébként alapvető különbség, hogy kevésbé komplexebben tanulják a tárgyakat, egy-egy tárgyat 3 hétig tanulnak, akkor viszont csak azt, néha egész nap, reggel 8-tól este 7-ig.

Menza, sportlehetőségek, utazgatások

Az egyetemen egyébként rengeteg más lehetőséget is nyújt a tanulmányokon kívül, a menzán rendkívül olcsón lehet megebédelni: egy menü kb. 3,5 euróba kerül. Szerintem ez rendes diák ár ahhoz képest, hogy azért a belvárosban ezért egy étteremben a kétszeresét, háromszorosát is elkérik egy étteremben. Persze a kettőt összehasonlítani nem lehet és nem is kell. A menza egyébként egy fontos hely a társasági élet szempontjából is. Jól lehet itt ismerkedni, és azért kellemes érzés ide beülni és megebédelni egy-egy óra után. Amúgy a menza hatalmas, és rengetegféle étel közül lehet választani: van vegetáriánus is, aki esetleg a húst nem eszi, illetve van az egyetemnek saját salátabárja és kávézója is, amit ízlés szerint mindenki igénybe vehet.

   Sportlehetőségek közül is van számos, ingyenes lehetőség: lehet járni foci, kosár, kézi- és röplabdaedzésekre is, különböző tánctanfolyamokra, de még szörfözni is. Most az összes lehetőséget nem sorolnám fel, de akit érdekel, és majd ide jön, biztos vagyok benne, hogy feltalálja magát, és utána tud érdeklődni. A tánctanfolyamokat egyébként nagyon tudom ajánlani, mert általában elég jó a visszhangjuk, és elég olcsó is.

Utazgatások terén is nagyon jó helyre jön az, aki Bordeaux-t választja. Egyrészt Franciaország felfedezéséhez ideális kiindulópont, másrészt Spanyolország, Portugália, Belgium, Hollandia nagyon közel vannak. Fapadosok Bordeaux repteréről rengeteg irányba repülnek. 

Az éjszakai élet

Szinte a hét minden napjára lehetne mondani egy-egy helyet, ahova el lehet menni bulizni. Jellemzően rengetegen vannak, pont emiatt élvezetes. A tanév első heteiben a diákszervezetek kampánya alatt 3 héten át open barokat szerveznek, korlátlan fogyasztással, 1 eurós belépőkkel, mindenkinek ajánlom őket. 

Azt hiszem, ezennel élménybeszámolóm végére értem. Akinek még ezek után is van kérdése Bordeaux-val kapcsolatban, az bátran forduljon hozzám az alábbi elérhetőségeken, szívesen válaszolok bármilyen kérdésre.

rr.gabor[kukac]vipmail.hu

Utolsó frissítés: 2018.11.30.