Ugrás a fő tartalomra
Vissza az eseményekhez

A Nemzetközi Büntetőbíróság szerepe a háborús bűnösök felelősségre vonásában és az áldozatoknak való igazságtételben

Kovács Péter, a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) bírája tart előadást a Corvinuson a Nemzetközi Büntetőbíróság szerepéről és eredményeiről a nemzetközi büntető igazságszolgáltatás területén.
2024.11.06. 17:30
Budapesti Corvinus Egyetem

Időpont: 2024. november 6. 17:30 

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem C. épület VII. előadó 

Esemény nyelve: angol 

A jelenlegi fegyveres konfliktusokra és azok tragikus hatásaira, például az ukrajnai vagy közel-keleti konfliktusok tömeges civil áldozataira tekintve, könnyen lehet, hogy nagy elvárásokat támasztunk a Nemzetközi Büntetőbírósággal szemben a nemzetközi bűncselekmények hatékony visszaszorítása terén. A nemzetközi büntető igazságszolgáltatás útjába állhatnak azonban a joghatósággal, illetve a reálpolitikával kapcsolatos akadályok.  

Az előadás egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a bíróság működésével kapcsolatban kiterjedt tapasztalatokkal rendelkező Kovács Péter szemszögéből betekintést nyerjünk az ICC előtt álló kihívásokba. Emellett az áldozatok státuszának és a bírósági eljárásban való részvételének kérdésében is eligazítja a hallgatóságot. Az áldozatok részvételi lehetőségére hosszú ideje tekintünk pozitív fejleményként a nemzetközi büntetőeljárások terén, mivel ez teret ad az áldozatoknak arra, hogy megosszák tapasztalataikat. Ugyanakkor kritikai szemszögből is vizsgálható, tekintettel a retraumatizálás veszélyére, és a vádlott tisztességes eljáráshoz való jogával való esetleges ütközésére. Az ICC jelentős kapacitásokat fordít kártérítési programokra, valamint a helyi áldozati közösségek felkeresésére, történeteik összegyűjtésére és hogy tájékoztassa őket az őket érintő igazságügyi fejleményekről.  

Az előadás lehetőséget ad arra, hogy megkérdezhessük Kovács Pétert szakmai pályafutásáról és arról, hogyan jutott el ilyen magas pozícióba a nemzetközi igazságszolgáltatásban.  

Kovács Péter 2015 óta bíró a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Tudományos pályafutását a Miskolci Egyetemen kezdte oktatóként, majd ugyanitt, illetve a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Nemzetközi Jogi Tanszék vezetője lett. PhD, dr. habil és D.Sc. fokozatot szerzett. 1990-1994 között Magyarország Nagykövetségén Párizsban szolgált diplomataként, 1998-1999 között a Külügyminisztérium Emberi Jogi és Kisebbségi Jogi Főosztályának vezetője volt. Kormányzati szakértőként részt vett az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának és a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménynek a kidolgozásában. 2005-2014 között a magyar Alkotmánybíróság bírája volt. Nemzetközi jogi kézikönyvek, monográfiák és cikkek szerzője a kisebbségvédelem, az emberi jogok, a nemzetközi humanitárius jog és az összehasonlító nemzetközi jogtudomány témakörében.  

A rendezvényt a Globális Tanulmányok Intézet Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke szervezi az International Law Association Magyar Kirendeltségével együttműködésben. 

Vágólapra másolva
X
×