Ugrás a fő tartalomra
Vissza az eseményekhez

Dr. Marlene Koch kutatási szemináriuma

A Maastricht University School of Business and Economics pénzügyi tanszékének adjunktusa szemináriumot tart, a következő címmel: Mandatory Pension Saving and Homeownership.
2024.11.25. 11:40 – 2024.11.25. 13:00
Budapesti Corvinus Egyetem

Dátum: 2024. november 25., hétfő, 11:40-13:00  

Helyszín: Pénzügy Intézet – E.279.1 terem. (Corvinus főépület E, második emelet)  

Dr. Marlene Koch előadásának összefoglalója: Először az adófelfüggesztett nyugdíjszámlákra történő kötelező minimális befizetések következményeit vizsgáljuk az életciklus függvényében. Ezek a hozzájárulások késleltetik a lakáspiacra való belépést és növelik a hitelfedezeti arányt.  Másodszor három alternatív nyugdíjrendszert vizsgálunk: (1) korai kivét a lakástulajdon megszerzése érdekében, (2) életkortól függő befizetések, és (3) egy rugalmas rendszer, amely arra az intuícióra épül, hogy nem fontos, hogy az egyének hogyan építik fel megtakarításaikat, amíg elegendő megtakarítást építenek, és csak akkor kényszeríti az egyéneket megtakarításra, ha nem érik el az életkortól függő megtakarítási célt. Mindhárom rendszer hasonló vagyonfelhalmozódáshoz, de alacsonyabb hitelarányhoz, általában korábbi lakástulajdonhoz és magasabb jóléthez vezet. Harmadszor, bevezetjük a töredéklakás-tulajdonlást, egy másik alternatívát, amely megkönnyíti a fiatal és likviditási gondokkal küzdő egyének lakáspiacra való belépését. Ez az előadás Marcel Fischerrel és Bjarne Astrup Jensennel közös munkán alapul. 

Marlene Koch a Maastricht University School of Business and Economics pénzügyi tanszékének adjunktusa, valamint a Netspar Junior Fellow-ja. Kutatási területe a pénzügyi közgazdaságtan, különös tekintettel a háztartások és az ingatlanok finanszírozására. Jelenleg a nyugdíjrendszerek kialakításával és az egyének lakásválasztásával kapcsolatos projekteken dolgozik. 

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a Microsoft Teams link csak abban az esetben használható, ha nem tud részt venni a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Intézet E.279.1. szám alatti szemináriumán. Az eseményt azonban alapvetően offline tartjuk meg. 

Vágólapra másolva
X
×