Ugrás a fő tartalomra
Vissza az eseményekhez

Dr. Vanja Piljakb kutatási szemináriuma

A Jyväskyläi Egyetem Nemzetközi Pénzügyek docense szemináriumot tart a következő címmel: Médiaalapú klímakockázatok és a nemzetközi vállalati kötvénypiac.
2024.10.07. 11:40 – 2024.10.07. 13:00
Budapesti Corvinus Egyetem

Dátum: 2024. október 7., hétfő, 11:40-13:00 óra 

Helyszín: Pénzügy Intézet – E.279.1 terem. (Corvinus főépület E, második emelet) 

Dr. Vanja Piljakb előadásának összefoglalója: Megvizsgáljuk, hogy a médián alapuló klímakockázatok (fizikai és átmeneti kockázati kategóriákba csoportosítva) milyen hatással vannak a nemzetközi vállalati kötvénypiacra a 2012 és 2022 közötti időszakban. A következő szempontokat elemezzük: (I.) a piac fejlettsége (fejlett versus feltörekvő piacok); (II.) a hitelminőség (befektetési minőségű versus magas hozamú kötvények), (III.) az iparág (éghajlatérzékeny versus nem érzékeny iparágak), és (IV.) a lejárat (rövid versus hosszú lejáratú kötvények). Azt találjuk, hogy az átmeneti kockázat a globális vállalati kötvénypiacon tükröződik, de a feltörekvő vállalati kötvénypiaci szegmensben nem. Továbbá az átmeneti kockázat csak a befektetési kategóriájú kötvényekre van lényeges hatással a globális vállalati kötvénypiacon. Az iparági elemzés azt mutatja, hogy nincsenek konzisztens jelentős különbségek az éghajlatérzékeny és az éghajlatra nem érzékeny iparágak között.  

A futamidőelemzés azt mutatja, hogy az átmeneti kockázat rövid és hosszú távon is tükröződik a globális vállalati kötvénypiac hozamaiban, de ez a hatás kevésbé kifejezett a feltörekvő piacokon. A fizikai kockázat nem tükröződik szisztematikusan a nemzetközi vállalati kötvények hozamaiban. A részminták elemzése azt mutatja, hogy a 2015 decemberi párizsi megállapodást követően az átmeneti éghajlati kockázat nagyobb jelentőséggel bír.  

Közös munka Ramzi Benkraiemával, Nebojsa Dimicbal, Laurens Swinkelsszelc és Milos Vulanoviccsal.  

Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a Microsoft Teams link csak abban az esetben használható, ha valaki nem tud részt venni a Budapesti Corvinus Egyetem, Pénzügyi Intézet, E.279.1. szám alatti szemináriumon. A találkozót azonban alapvetően offline tartjuk. 

Vágólapra másolva
X
×