Ugrás a fő tartalomra
Vissza az eseményekhez

Gerőcs Tamás: Magyarország függő fejlődése – könyvbemutató

Gerőcs Tamás Magyarország függő fejlődése című könyve a magyar rendszerváltás örökségét értelmezi újra. A szerző azt állítja, hogy teljesen más megvilágításba kerül Magyarország múltja és jelenje, ha az elmúlt 50 év magyar gazdasági és politikai eseményeit a világtörténelmi folyamatok részeként elemezzük.
2022.01.10. 18:00
1083. Budapest, Orczy út 46-48.
Információ: knagykristof@gmail.com

Gerőcs szerint az 1960-as évek Magyarországa egy „hídmodell” volt, ami egyszerre épült az országnak a nemzetközi munkamegosztásba való visszakapcsolódására és a kádári kompromisszum belső társadalmi egyensúlyára. Ahogy a rendszerváltást ennek a hídmodellnek a válsága határozta meg, úgy a 2010 utáni rezsim sem felszámolta, hanem újraépítette azt. 

A könyv válaszokat kínál az alábbi kérdésekre is: 

  • Hogyan érthetjük meg a kádári „jóléti államot”? 
  • Mi volt a rendszerváltás és a privatizáció valódi története? 
  • Hogyan ágyazott meg a 2008-as világgazdasági válság a 2010 utáni rezsim nemzetközi mozgásterének? 
  • Mi a mai eladósodás új geopolitikája? 

A kötet a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskola Világgazdasági programjában 2021-ben megvédett disszertáción alapul. 

A kötetet bemutatják: 

  • Böröcz József (Rutgers University) 
  • Éber Márk (Helyzet Műhely; ELTE-TáTK) 
  • Peisz Balázs (Társadalomelméleti Kollégium) 

Moderátor: 

Szabó Linda (Helyzet Műhely; Periféria Központ) 

 

A szerzőről: 

Gerőcs Tamás 2021-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskola Világgazdasági programjában; 2015 és 2020 között fiatal kutatóként dolgozott az MTA KRTK Világgazdasági Intézetében, ahol a globális értékláncokon belüli kölcsönös gazdasági függőségekkel foglalkozott. 2020 óta a New York állambeli Binghamtoni Egyetemen folytatja tanulmányait. Tamás tagja volt a Társadalomelméleti Kollégiumnak, illetve egyik alapítója a Helyzet Műhely csoportnak. 

Helyzet Műhely Könyvek: a Helyzet Műhely körüli szakmai munka eredményeit publikáló sorozat, melynek Gerőcs Tamás könyve az első kötete. A Helyzet Műhelyt 2011-ben alapították fiatal társadalomkutatók, hogy az aktuális magyar helyzetet baloldali kritikai szempontok bevonásával közösségben elemezzék. 

A kötet elérhető könyvesboltokban, a bemutatón és a Napvilág Kiadó honlapján kedvezményesen megvásárolható. 

További információ az eseményről az alábbi linken található. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 12:15:51