Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

A kutatási kommunikáció elsajátítása Robert Faff professzorral

2024-05-15 11:04:00

Hogyan lehet átláthatóbbá tenni a tudományt? Ez volt az egyik olyan kérdés, amely május első két hetében a Pénzügy Intézet által rendezett programokon jártak körül a résztvevők Robert Faff-fal, a Queenslandi Egyetem tiszteletbeli professzorával.
Budapesti Corvinus Egyetem

A Corvinuson tett látogatása során Faff professzor három szemléletes workshopot tartott, amelyekben a kutatási kommunikáció és a felelős tudományos gyakorlat fontos aspektusait tárta fel. 

1) “Pitching Research Matters” Az első workshopon (május 3.) a résztvevőknek lehetőségük volt megismerni a kutatási pitch-vel kapcsolatos jó gyakorlatokat. Faff professzor bemutatta a Pitching Research Framework-öt (PRF), amely abban támogatja az akadémiai szereplőket, hogy világosan és objektíven tudják kommunikálják korai kutatási elképzeléseiket. A sablon olyan szempontokat fed le, mint a kutatási kérdés, a legfontosabb források/cikkek, motiváció, alapötlet, adatforrások, alkalmazott módszertan, újdonság, jelentőség, hozzájárulás, együttműködési szempontok, célfolyóiratok és kockázatértékelés. 

2) Responsible Science MattersFaff professzor gondolatébresztő szemináriumot tartott (május 6.) a hiteles, releváns és független kutatás fontosságáról, hangsúlyozva a „nyílt tudomány” gyakorlatok elfogadásának szükségességét, mint döntő lépést afelé, hogy felelős tudósokká váljunk. A résztvevőket arra ösztönözték, hogy készítsenek előzetesen regisztrált kutatást, amely folyamat a kiváló ötleteken alapuló új kutatások publikálására összpontosít, mielőtt még maga a kutatás befejeződne. 

3) “Inspired by InSPiR2eS” Az eseménysorozat május 8-án workshoppal zárult, ahol PhD hallgatók és pályakezdő kutatók kaptak lehetőséget arra, hogy a gyakorlatba is átültessék az előző foglalkozásokon tanultakat: előkészítették és bemutatták kutatási ötleteiket, miközben útmutatást és mentorálást kaptak Faff professzortól. 

Robert Faff látogatása során számos, a kutatás jövőbeli irányáról szóló stratégiai megbeszélésen is részt vett kutatókkal, professzorokkal és egyetemi vezetőkkel, köztük a doktori iskolák és a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) kollégáival. Faff professzor szakértelme és meglátásai hozzájárulnak olyan kezdeményezések kialakításához, amelyek célja a kutatási kiválóság előmozdítása és az együttműködések elősegítése egyetemünkön és azon kívül is. 

Tudjon meg többet Robert Faff professzorról: 

Robert Faff a pénzügyek emeritus professzora, korábban a Queensland Business School (Ausztrália) kutatási igazgatója. Nemzetközi hírnévre tett szert az empirikus pénzügyi kutatásban: 14 Ausztrál Kutatási Tanács támogatásának biztosítása (a finanszírozás meghaladja a 4 millió dollárt); >500 publikáció; idézetek száma >22 894 (Google Scholar); és 74-es h-index (Google Scholar). Különös szenvedélye a pályakezdő kutatók karrierpályáinak ápolása és fejlesztése. Robert megközelítőleg 40 PhD-hallgatót irányított a sikeres befejezésig, és 50 PhD értekezést bírált. 35 éves tudományos pályafutására építve jelenleg a fókuszában a „Pitching Research” áll, amely immár nagy népszerűségnek örvend itthon és világszerte (forrás: cepr.org, frissítve). 

.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.01. - 02:13:56