Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

A kutatástól a való életig: Corvinusos csapat a CIBCC Thaiföldi esetoldó versenyen

2024-06-14 11:59:00

Bujáky Eszter, Jahn Izabella, Jenei Petra és Pintér Levente alapszakos hallgatóink képviselték egyetemünket a Chulalongkorn International Business Case Competition versenyen Thaiföldön, 2024. május 20-26. között.
Budapesti Corvinus Egyetem

A hallgatókat, akik egyben a Corvinus Case Track közösség aktív tagjai is, Pistrui Bence László, az Üzleti Gazdaságtan Tanszék adjunktusa választotta ki és készítette fel a versenyre.  

A csapat tagjait a Case Track kurzusokon, így a CIBS (Cases on International Business Strategy) kurzuson nyújtott teljesítményük alapján választották ki.  

A csapat már januárban megkezdte a felkészülést, rendszeresen 8 és 24 órás üzleti eseteket oldottak meg, sőt egy hazai versenyen is részt vettek közösen a készületek során. 

A csapatok már a verseny kezdete előtt megismerhették a két esetadó vállalatot, így lehetőségük nyílt előzetesen elemezni őket. A helyszínen 8, illetve 24 óra állt rendelkezésükre, hogy megoldják az eseteket, és 10, illetve 15 percben prezentálják azokat, 10 perc kérdezz-felelek idővel. A 8 órás eset a Siam Piwat Groupról szólt, egy bangkoki székhelyű kiskereskedelmi és fejlesztési vállalatról, amelynek luxus bevásárlóközpontjai vannak a fővárosban, Bangkokban. A csapatok feladata az volt, hogy megoldásokat találjanak arra, hogyan lehetne több látogatót vonzani bevásárlóközpontjaikba a jelenlegi élmény javításával és/vagy egy új üzleti vállalkozás elindításával. 

A második, 24 órás eset a WHA-csoportról szólt, amely a thaiföldi integrált logisztikai és iparilétesítmények piacának vezetője, és amely ipari parkokat üzemeltet, továbbá raktárakat és gyárakat biztosít olyan iparágakban, mint az autóipar és a fogyasztói elektronika. A nemzetközi csapatok előtt álló kihívás az volt, hogy megoldást találjanak a vállalat technológia-központúvá alakítására. 

Pintér Levente, aki kiemelte, a szakmai központúság a verseny kezdetétől érezhető volt, a következőket nyilatkozta:  

„A szervezők szemszögéből nézve az egész rendezvény nagyon profi volt. A megnyitón nemcsak a C-szintű vezetők és az egyetem elnöksége, hanem az oktatási és kutatási miniszter is bemutatkozott”.  

A CIBCC sajátossága, hogy biztosítja az esetcégek intézményeinek meglátogatását az oldás előtt. A létesítmények valós életben történő meglátogatása óriási mértékű betekintést nyújt a működésükbe. 

„Mivel az esettársaságok körülbelül egy hónappal a verseny előtt derültek ki, már otthon is végeztünk róluk kutatást, de nagyon érdekes és hasznos volt a Siam Piwat bevásárlóközpontjait a valóságban is meglátogatni, ez sokat segített az eset megoldása során” – mondta Bujáky Eszter. 

„A két thaiföldi cég, ahol jártunk, lenyűgöző és sikeres volt, megtisztelő volt, hogy a céglátogatások és az esetoldás során betekintést nyerhettünk a működésükbe” – értett egyet Jahn Izabella. 

Amellett, hogy a csapat húsz másik ázsiai, európai, észak-amerikai és óceániai csapat ellen dolgozott a megoldásokon, a versenyen meghirdetett Social Media Challenge-n is részt vett. Ebben a kihívásban két másik csapattal együtt az első helyen végeztek. 

„A verseny során tartott kihívások felejthetetlenné tették a versenyt, mivel mindig arra törekedtünk, hogy kreatívan közelítsük meg a feladatokat, és jobban megértsük a helyi kultúrát. Ráadásul az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy erőfeszítéseinkért különdíjat kaptunk” – kommentálta sikerüket Jenei Petra. 

A jól szervezett élmények a lenyűgöző országban minden csapattag számára felejthetetlenné tették az itt tartózkodást. 

„Gyönyörű szállodákban szálltunk meg, lenyűgöző strandokkal, és lehetőségünk volt megnézni Thaiföld legszebb látnivalóit, beleértve a búvárkodást és egy Rayong melletti magánsziget meglátogatását” – egészítette ki Jahn Izabella. 

A thaiföldi élmények összegzésekor a csapat háláját fejezte ki társaiknak, mentoraiknak és thaiföldi segítőjüknek, Plumnak. 

„Összességében nagyszerű élmény volt a világ minden tájáról érkező diákoktól tanulni, és igazán nagyra értékeltem az együtt töltött időt. Hatalmas hálával tartozom mindenkinek, aki részt vett ennek a csodálatos hétnek a megszervezésében, beleértve a segítőnket, Plumot, a tanácsadónkat, Pistrui Bencét, és természetesen a csapattársaimat” – tette hozzá Pintér Levente. 

„Hálás vagyok a tanácsadónknak, Pistrui Bencének, hogy felkészített és végig kísért minket az úton. Hálás vagyok a csapatomnak is, akiktől rengeteget tanultam, és akikkel megoszthattam ezt a hihetetlen élményt” – mondta Jahn Izabella. 

„Úgy gondolom, hogy a verseny során kiváló csapatot alkottunk, és remélem, hogy mindenki megtapasztalhatja, milyen egy ilyen eseményen részt venni, és különböző iparágakból származó feladatokkal megbirkózni” -– zárta le Jenei Petra. 

Ezúton is gratulálunk a csapatnak és mentoruknak, hogy büszkén képviselik az egyetemet, és köszönjük a CIBS kurzus oktatóinak és a Corvinus Case Track közösség tagjainak, hogy hozzájárultak a csapat felkészüléséhez! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 08:57:06