Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

A világ szinte minden pontjáról érkeztek idén kutatók a CIAS-ba

2023-11-28 09:45:00

A Corvinus Institute for Advanced Studies nyolcadik alkalommal rendezte meg tudományos workshopját, amelyen a CIAS kutatói, kutatócsoportjai és vendégprofesszorai mutatták be aktuális kutatási témáikat.
Budapesti Corvinus Egyetem

Az egynapos szakmai rendezvényen az Intézet tizennégy nemzetközi vendégprofesszora – köztük indiai, kínai, pakisztáni, brit és amerikai kutatók – prezentált és két új kutatócsoport is bemutatkozott.  

Az eseményt Keszey Tamara kutatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki a CIAS úttörő szerepét méltatta az egyetem nemzetköziesedési törekvéseiben és kutatási eredményeinek láthatóvá tételében. Emlékeztetett, hogy tavaly 9 D1-es, 7 Q2-es és 10 Q1-es  besorolású rangos nemzetközi folyóiratban jelentek meg a CIAS-hoz kötődő kutatók publikációi. A rektorhelyettes szerint az intézet által kínált vendégkutatói ösztöndíjprogram kiváló lehetőség mind a külföldön dolgozó magyar, mind pedig a nemzetközi kutatók Corvinusra csábításához. Az ösztöndíjprogramnak köszönhetően rövidebb-hosszabb ideig kizárólag kutatásukra fókuszálhatnak a kiválasztott szakemberek, ráadásul a nagyon különböző területekről érkező kutatók  az egyetem multidiszciplináris kutatásaihoz is jelentősen hozzájárulnak. Keszey Tamara elmondta, hogy a Corvinus Institute for Advanced Studies az évek alatt egy olyan stabil kutatóhellyé formálódott, amely képes nemzetközileg is láthatóvá tenni az egyéni kutatói teljesítményeket, továbbá lehetőséget teremteni a hazai és nemzetközi kutatóknak a tudományos együttműködésre.  

Bemutatkozott a CIAS Kognitív Infokommunikációs Központja 

A nap folyamán négy szekcióban összesen 16 rövid prezentációból kaptak ízelítőt az érdeklődők a CIAS-ban jelenleg folyó kutatásokról. Az első szekcióban nagyrészt vállalkozásokkal és ellátásilánc-menedzsmenttel kapcsolatos kutatásokat mutattak be. A CIAS vendégprofesszori ösztöndíjjal az egyetemen kutató indiai szakember, Amitabh Anand jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen tényezők hajlomosítják a családi vállalkozásokat a szürke zónába, a nem szabályos működésre, illetve azt, hogy hogyan ellensúlyozhatóak ezek a negatív tényezők. A szintén Indiából érkezett Venkatesh Venkateswamy Gurusamy pedig a fejlődő országok élelmiszer-ellátási láncolatait  vizsgálja a fenntarthatóság szempontjából. A professzor a szállításkor kárbamenő élelmiszerek mértékének csökkentésére igyekszik egy közgazdasági modellt kidolgozni, ami reményei szerint hozzájárulhatna az éhezéssel küzdő fejlődő országok problémáinak enyhítéséhez is.  

Baranyi Péter, a CIAS egyik új kutatócsoportjának, a Kognitív Infokommunikációs Központnak a vezetője a virtuális valóság, illetve a mesterséges intelligencia felhasználásának kognítv aspektusairól szóló kutatásukról beszélt. Előadásában a terület egyik legégetőbb kérdésének nevezte, hogy éles helyzetekben (például repülőgép-irányítás, atomerőművek kezelése) milyen felhasználási lehetőségek vannak, illetve mennyire megbízható a mesterséges intelligencia működése.  

A második szekcióban társadalomtudományos témákról hallhattak előadásokat az érdeklődők. Bojan Baća a konspirációs elméletek és a szélsőjobboldali eszmék terjedésének összefüggéseit vizsgálja. Eredményeiből az látszik, hogy a COVID-járványidőszak alatt jelentősen nőtt az összeesküvés-elméletekre fogékonyak aránya, olyanok is nyitottá váltak ezekre az elméletekre, akik korábban nem hittek bennük. A kutató felhívta a figyelmet arra is, hogy a közösségi média előretörésével jelentősen felértékelődött az influencerek szerepe, egy jól megválasztott influencer pedig elő tudja mozdítani egy-egy konspirációs elmélet terjedését.  

Zehar Sulfiqar pakisztáni kutató azt mutatta be előadásában, hogy a fejlődő országokban működő vállalatok az emberierőforrás-menedzsmentjükben alkalmazott fenntartható szemlélettel hogyan tudnak hozzájárulni a környezetvédelemhez, illetve ezen keresztül az adott ország szegénységének csökkentéséhez. 

A CIAS szakmai eseményének harmadik szekciójában elsősorban elméleti matematikai optimalizálással kapcsolatos témákat mutattak be a vendégprofesszorok. Ebben a szekcióban prezentált online Papp Dávid, aki jelenleg is az Egyesült Államokban kutat, illetve a szintén Amerikában kutató, de a CIAS vendégprofesszori ösztöndíjával most Budapesten tartózkodó Goran Lesaja is. A London School of Economics and Political Science magyar származású oktató-kutatója, Végh László is bemutatta kutatását, vele korábban részletesebben is beszélgettünk.  

Ázsia-kutató-csoport alakult a Corvinuson 

A szakmai workshopon Csicsmann László bemutatta a CIAS-on belül újonnan megalakult Corvinus Centre for Contemporary Asia Studies kutatócsoportot, és beszélt arról is, hogy az ázsiai gazdasági térség erősödése milyen geopolitikai változásokat indíthat el a közeljövőben a világban. Yin Shuxi Kínából érkezett vendégkutató pedig Kína és Magyarország elmúlt tizenöt éves politikai és gazdasági kapcsolatának alakulását mutatta be prezentációjában.  

Az esemény utolsó szekciójában előadott Michael Thate, a Princeton kutatója, aki ősz elején járt a Corvinuson, és akkor mesélt részletesebben kutatásáról. Továbbá a mesterséges intelligencia különböző aspektusait kutató Dörfler Viktor is prezentált a szakmai programon. A vele készült korábbi interjúnkat itt lehet elolvasni.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.19. - 21:17:46