Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Az első CEMS Case Cupot a CEMS Club Budapest szervezte meg a Budapesti Corvinus Egyetemen

2024-07-09 11:43:00

A Budapesti Corvinus Egyetem CEMS Club Budapest diákszervezete megszervezte a CEMS Clubok történetének első nemzetközi üzleti esetmegoldó versenyét CEMS hallgatók számára május 22-23-án a Corvinus egyetemen. A versenyt a CEMS 4 partnercége szponzorálta, közöttük a Hilti Hungária, a MasterCard, a MET, és a Raiffeisen Group.
Budapesti Corvinus Egyetem

A CEMS Case Cup szervező csapata 5 esetversenyek terén tapasztalt, végzős CEMS és Vezetés és Szervezés mesterszakos hallgatóból állt. Hadházy Adél, a CEMS Club Budapest 2023/24-es tanév tavaszi félévének elnöke a külföldi félévét Írországban, Dublinban töltötte a UCD Michael Smurfit Graduate Business School iskolájában. Eszes Judit, a CEMS Club Budapest 2023/24-es tanév tavaszi félévének vállalati team vezetője a külföldi félévét Németországban, Kölnben töltötte a University of Cologne iskolájában. Kovács Georgina a CEMS Club Budapest 2023/24-es tanév tavaszi félévének közösségi és fenntarthatósági team vezetője a külföldi félévét Brazíliában, Sao Paoloban töltötte a Escola de Administração de Empresas de São Paulo – FGV iskolájában. Orova Katinka a CEMS Club Budapest 2023/24-es tanév tavaszi félévének közösségi és fenntarthatósági csapattagja a külföldi félévét Norvégiában, Bergenben töltötte a Norwegian School of Economics iskolájában. Keményfi Gergely a CEMS Club Budapest tagja, a külföldi félévét az Egyesült Államokban, Ithacában töltötte a Cornell SC Johnson College of Business iskolájában és aki korábban Adéllal, valamint két másik CEMS hallgatótársával megnyerte a Cornell Egyetem 2023 Corning EMI Case Competition versenyét New Yorkban.

A szervező csapatot ösztönözte, hogy a nemzetközi élményeiket és az esetversenyes tapasztalataikat összekötve újítást hozzanak a CEMS közösség életébe egy olyan üzleti esetversennyel, amelyre csak CEMS hallgatók jelentkezhettek. A szervező csapat tagjai korábban már értek el kiemelkedő eredményeket esetversenyeken (pl. John Molson MBA Nemzetközi Esetverseny, CFA Institute Research Challenge, BCG Strategy Cup, PwC Business Experience Challenge, IFUA Horváth&Partners Case Competition, Ács Antal Esettanulmány Verseny, Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Verseny). „Amióta CEMS hallgató lettem, mindig is aktívan részt szerettem volna venni a CEMS közösség formálásában. A legmotiváltabb embereket láttam magam körül mind itthon, mind a külföldi félévemben, ami ráébresztett arra, hogy a CEMS programban is van helye az esetversenynek. Mivel magam is esetversenyző vagyok, szerettem volna összehozni a különböző országok CEMS hallgatóit egy olyan versenyre, ahol megmutathatják tanácsadói, stratégiai problémamegoldó és kommunikációs készségeiket” – említette Adél, a szervező csapat tagja.

CEMS Case Cup szervező csapata

A CCC rövidítés nemcsak a verseny nevét, de annak hármas célját is szimbolizálta, melyek a következők voltak: összekötni a CEMS Clubokat egymással és a tehetséges hallgatókat a CEMS vállalati partnerekkel („Connect”), megmérettetni a CEMS-eseket különböző üzleti helyzetekben („Challenge”), végül pedig ünnepelni a CEMS érzést, a közösséget és a hallgatók közötti erős kötelékeket („Celebrate”).

A verseny két fordulóból állt: az első egy egyéni forduló volt, ahol a jelentkezők 4 nap alatt oldottak meg egy esetet online, majd ezt követte a személyes döntő május 22-23-án Budapesten. Az egyéni forduló beadási határidejét követően 16 CEMS hallgató kapott meghívást a döntőn való részvételre, amelyet a szervező csapat a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett meg. A szervező csapat az egyéni fordulós esetmegoldások alapján 4 nemzetközileg diverz 4 fős csapatba osztotta a versenyezőket. A 16 döntős között 11 különböző nemzetiség (kanadai, kínai, holland, ecuadori, német, magyar, indonéz, mongol, szlovák, török, vietnami, német) és 8 CEMS partneriskola képviseltette magát (Aalto University School of Business, Budapesti Corvinus Egyetem, Esade, Ivey Business School, Norwegian School of Economics, Rotterdam School of Management, The University of Sydney Business School). A résztvevők május 22-én érkeztek Budapestre, ahol egy városnézésen, majd a szervező csapat által szervezett nyitó eseményen vettek részt. A nyitó eseményen a résztvevők megismerkedhettek egymással, valamint tippeket kaptak a következő napi versenyre való felkészüléshez. Az esemény végén a résztvevők megismerkedhettek az esetmegoldó csapatukkal, akikkel másnap együtt oldották meg az üzleti esetet. Este a szervezők felfedték az eset témáját, és kiosztottak egy ismertető anyagot az open banking témakörében, így a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy felkészüljenek a másnapi versenyre. 

Nyitó esemény május 22-én – 16 döntős és a szervező csapat

A május 23-i döntő a Budapesti Corvinus Egyetemen zajlott. A verseny napja egy megnyitó ünnepséggel indult, ahol először Hadházy Adél, a CEMS Club Budapest 2023/24 tavaszi elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a MasterCard és a Raiffeisen Csoport esetismertetője következett, ahol a vállalatok képviselői bemutatták az open banking és a Raiffeisen Bank International Group hátterét, valamint a versenyzők lehetőséget kaptak arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a Raiffeisen működésének, továbbá az eset témájának jobb megértése érdekében. Ezt követően a Hilti Hungária és a MET köszöntötte a versenyzőket. A megnyitó ünnepséget a Budapesti Corvinus Egyetem CEMS akadémiai igazgatója, Dr. Szántó Richárd zárta, aki üdvözölte a résztvevőket és hivatalosan is megnyitotta a verseny napját.

A verseny napja az esetmegoldásokkal folytatódott. Az open banking témájáról szóló esetet 6 óra alatt kellett megoldaniuk a versenyzőknek, valamint elkészíteniük hozzá a prezentációt. Az esetmegoldás során a csapatoknak lehetőségük volt 1-2 személyt kijelölni a csoportjukból, akik részt vehetettek egy 30 perces meetingen, ahol kérdéseket tehettek fel a Raiffeisennek az esettel kapcsolatban. A 6 órás esetmegoldás után a csapatoknak 15 percben kellett bemutatniuk a végleges megoldásukat, amely egy 10 perces Q&A-t követett a zsűri előtt, akik között jelen voltak a szponzorvállalatok (Hilti Hungária, MasterCard, MET Group, Raiffeisen Bank International Group) C-szintű vezetői, a CEMS Alumni képviselője – Dienes Kinga, és a Budapesti Corvinus Egyetem akadémiai tagjai, Szukits Ágnes Stratégiai Menedzsment Tanszékvezető és Józsa Tamás végzős CEMS és Vezetés és Szervezés mesterszakos hallgatója, akik Adéllal, Gergellyel és egy másik hallgatótársukkal együtt a Cornell Egyetem versenyét megnyerték.

A CEMS Case Cup az eredményhirdetéssel zárult, ahol a győztes csapat gyakornoki ajánlatot kapott a MasterCard budapesti irodájában. A győztes csapat négy nemzetiségű (holland, ecuadori, magyar, vietnámi) CEMS képzésre frissen felvett és végzős CEMS hallgatókból állt, akik a Budapesti Corvinus Egyetem és a Rotterdam School of Management iskoláira járnak, továbbá a NUS, LSE, UCD és WU iskolákban töltötték vagy fogják tölteni a külföldi félévüket. A verseny záróvacsorával ért véget, ahol a résztvevők, a szponzorok, az egyetemi tagok és a CEMS hallgatók együtt ünnepelhettek.

Gratulálunk a győztes csapatnak, a résztvevőknek és a CEMS Club Budapest szervező csapatának!

Vágólapra másolva
X
×