Az éltető körforgás: a fenntartható élelmiszerkör a hónap témája októberben

Kedves Barátaink!
Íme az eheti ‘körforgás’ közösségi naptárunk. Nyugodtan válogassatok a programok közül, ami leginkább közel áll hozzátok. Ne feledjétek, új dolgokat kipróbálni is ér! Folyamatosan kísérletezünk együtt egy jobb és élhetőbb jövőért.
Talajnap: A hetünket földet gyúrva indítjuk. Várunk szeretettel mindenkit a közösségi kertben, ahol újabb permakultúrás sarkot nyitunk meg a téli zöldségek számára. Ásót ne hozzatok, elég lesz a kezetek is. Ez nektek és a gilisztáknak is jobb lesz így.
Szüret a regeneratív erdőkertben: Jöhettek szüretelni is kedden, most épp a birsalma kerül sorra. Hozzatok magatokkal hálát, amit átadhatunk a természetnek az ajándékáért. Na meg vízhatlan cipőt is, mivel idén sem kaszáltunk, jobb a gyümölcsfáknak is így. A srácok szerint a talaj állapota évről-évre javul, hála a talajban maradó gyökereknek és a mikorrhizás gombák hálózatának. (Igen, gombászni is ér!)
Termelői piacolás: Bár a birsalma szuperegészséges, kellenek azért a zöldségek is. Gyertek bevásárolni, piacolni, tele leszünk ősszel szezonális kincsekkel. Istvánék sütőtökjét különösen ajánljuk, sütve és levesbe is kiváló tápanyagforrás!
Tudatos vásárlás: Tudjuk, milyen nehéz otthagyni a piacon azt a szép láda paradicsomot. Ha közben rájöttetek, hogy sosem fogy el, két tippünk van: legközelebb írjatok ti is listát, vagy válasszátok valamelyik egészséges receptünket. Ha pedig így is maradna ki, csütörtökön hozzátok vissza. Mi a legjobb helyekre juttatjuk azt, hiszen egymásért is felelős közösség vagyunk.
Komposzthősök: A hetet ismét komposztszitálással zárjuk, az éltető tápanyagot visszük is vissza a közösségi kertbe. Hozhatjátok egyúttal az otthoni komposztot is, az új tároló már nyitva áll. Zárjuk be együtt, jó hangulatban a kört!
Várunk szeretettel benneteket,
A Helyi Élelemkörforgás Egyesület tagjai
2029. október 04.
Az élelmiszerünk lábnyoma mindenhol ott van
A Földön nagyjából 48 millió négyzetkilométernyi területet használunk mezőgazdasági termelésre, ami az összes lakható földterület 44 százaléka. A világ mezőgazdasági területeinek 80 százaléka az állattenyésztést szolgálja (legelő vagy takarmánytermesztés), ezzel szemben a hús- és a tejtermékek a világ fehérje- és kalóriabevitelének mindössze 38, illetve 17 százalékát adják.
Az hatalmas elfoglalt terület jelentős mértékben járul hozzá a biodiverzitás csökkenéséhez és az ökológiai válsághoz, de ezen túl is komoly kihívást jelent az emberiség számára.
- 2000 és 2021 között például 62 százalékkal nőtt a növényvédőszerek használata a világon.
- Magyarországon az élelmiszerek felelnek a klímaváltozás (az üvegházhatású gázkibocsátás miatt bekövetkező átlaghőmérséklet-emelkedés) harmadáért.
- Egy átlagos magyar embernek hetente 0,5-0,9 kg biohulladéka keletkezik, ami komposztálható lenne.
Vagyis az élelmiszeripar fenntarthatatlansága a hármas planetáris krízis, a klímakatasztrófa, az ökológiai összeomlás és a hulladékkrízis mindhárom területére jelentős hatással van.
Mi lehet az első lépés, amit egyéni szinten tehetünk?
A fenti elképzelt jövőkép és a második bekezdés rémisztő számai között óriásinak tűnhet a különbség. Pedig lépésről lépésre haladva mi is elkezdhetjük csökkenteni a távolságot, ha összefogunk a helyi közösségeinkkel. Ehhez a cselekvéshez hoztunk néhány kihívást is, mellyel mi is elindulhatunk egy fenntartható élelmiszerkör felé. A kihívások összeállításában a Sustainable and Ethical Marketing, valamint a Corporate Sustainability and CSR kurzus hallgatói voltak a segítségünkre.
- Keress fel egy közösségi kertet vagy talajjal foglalkozó programot a közeledben! Ha megtetszik a kezdeményezés, csatlakozz hozzá!
- Nézd meg a Kiss the Ground című dokumentumfilmet (Netflixen is megtalálod).
- Keresd fel a Corvinus Termelői Piacot október 15-én, kedden 09:30-15:30 között. Az eseményt itt találod. Ha lemaradnál róla, további termelői piacokat is találsz Budapesten.
- Próbálj ki egy alkalommal olyan ételt készíteni, ami részben vagy egészben helyi alapanyagokból áll.
- Egy napon keresztül jegyezd fel, hogy miket ettél, és számold ki a kapcsolódó karbonlábnyomát, ehhez javasoljuk ennek az adatbázisnak a használatát: The big climate database
- Iktass be heti egy húsmentes napot!
- Próbálj ki egy vegán/fenntartható éttermet. Ehhez segítségül ajánljuk az alábbi cikket. Ha nem feltétlenül vegán, de fenntarthatóbb helyet választanál, a Felelős gasztrohős térképét ajánljuk.
- Csekkold és töltsd le a Beeco öko-térképét is, ahol tudatos vásárlással kapcsolat helyeket, éttermeket és tippeket is találsz.
- Nézd át a szekrényeket és a hűtőszekrényed, és készíts olyan ételt, amivel régebb óta tárolt, de még nem lejárt, nem romlott, jó állapotban lévő alapanyagot is felhasználsz!
- Komposztáld a szerves hulladékod. Szerezz be komposztkeretet, ha van kerted, vagy keresd meg a legközelebbi közösségi komposztálót a Humusz szövetség oldalán.
A Hónap Fenntarthatósági Témája projektben az a célunk, hogy minden hónapban egy-egy érdekes és releváns témát mutassunk be a Corvinuson. Októberben a fenntartható élelmiszer-körforgást választottuk témaként, melyhez szeretettel várjuk a kapcsolódó eseményeket, aktivitásokat, eredményeket s a mate.kovacs2@uni-corvinus.hu címen. A szeptemberi hónapunk a fenntartható városi közlekedésről szólt, ennek összefoglalóját itt találod.