Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Az éltető körforgás: a fenntartható élelmiszerkör a hónap témája októberben

2024-10-04 12:32:00

Októberben az élelmiszerünk fenntartható útjával foglalkozunk a talajtól indulva a termelésen, forgalmazáson és tudatos vásárláson át egészen a talajba való visszajuttatásig a komposztáláson keresztül.
Budapesti Corvinus Egyetem

Kedves Barátaink! 

Íme az eheti ‘körforgás’ közösségi naptárunk. Nyugodtan válogassatok a programok közül, ami leginkább közel áll hozzátok. Ne feledjétek, új dolgokat kipróbálni is ér! Folyamatosan kísérletezünk együtt egy jobb és élhetőbb jövőért. 

Talajnap: A hetünket földet gyúrva indítjuk. Várunk szeretettel mindenkit a közösségi kertben, ahol újabb permakultúrás sarkot nyitunk meg a téli zöldségek számára. Ásót ne hozzatok, elég lesz a kezetek is. Ez nektek és a gilisztáknak is jobb lesz így. 

Szüret a regeneratív erdőkertben: Jöhettek szüretelni is kedden, most épp a birsalma kerül sorra. Hozzatok magatokkal hálát, amit átadhatunk a természetnek az ajándékáért. Na meg vízhatlan cipőt is, mivel idén sem kaszáltunk, jobb a gyümölcsfáknak is így. A srácok szerint a talaj állapota évről-évre javul, hála a talajban maradó gyökereknek és a mikorrhizás gombák hálózatának. (Igen, gombászni is ér!) 

Termelői piacolás: Bár a birsalma szuperegészséges, kellenek azért a zöldségek is. Gyertek bevásárolni, piacolni, tele leszünk ősszel szezonális kincsekkel. Istvánék sütőtökjét különösen ajánljuk, sütve és levesbe is kiváló tápanyagforrás! 

Tudatos vásárlás: Tudjuk, milyen nehéz otthagyni a piacon azt a szép láda paradicsomot. Ha közben rájöttetek, hogy sosem fogy el, két tippünk van: legközelebb írjatok ti is listát, vagy válasszátok valamelyik egészséges receptünket. Ha pedig így is maradna ki, csütörtökön hozzátok vissza. Mi a legjobb helyekre juttatjuk azt, hiszen egymásért is felelős közösség vagyunk. 

Komposzthősök: A hetet ismét komposztszitálással zárjuk, az éltető tápanyagot visszük is vissza a közösségi kertbe. Hozhatjátok egyúttal az otthoni komposztot is, az új tároló már nyitva áll. Zárjuk be együtt, jó hangulatban a kört!  

Várunk szeretettel benneteket, 

A Helyi Élelemkörforgás Egyesület tagjai 

2029. október 04.

 

Az élelmiszerünk lábnyoma mindenhol ott van 

A Földön nagyjából 48 millió négyzetkilométernyi területet használunk mezőgazdasági termelésre, ami az összes lakható földterület 44 százaléka. A világ mezőgazdasági területeinek 80 százaléka az állattenyésztést szolgálja (legelő vagy takarmánytermesztés), ezzel szemben a hús- és a tejtermékek a világ fehérje- és kalóriabevitelének mindössze 38, illetve 17 százalékát adják. 

Az hatalmas elfoglalt terület jelentős mértékben járul hozzá a biodiverzitás csökkenéséhez és az ökológiai válsághoz, de ezen túl is komoly kihívást jelent az emberiség számára.  

  • 2000 és 2021 között például 62 százalékkal nőtt a növényvédőszerek használata a világon. 
  • Magyarországon az élelmiszerek felelnek a klímaváltozás (az üvegházhatású gázkibocsátás miatt bekövetkező átlaghőmérséklet-emelkedés) harmadáért. 
  • Egy átlagos magyar embernek hetente 0,5-0,9 kg biohulladéka keletkezik, ami komposztálható lenne. 

Vagyis az élelmiszeripar fenntarthatatlansága a hármas planetáris krízis, a klímakatasztrófa, az ökológiai összeomlás és a hulladékkrízis mindhárom területére jelentős hatással van. 

 

Mi lehet az első lépés, amit egyéni szinten tehetünk? 

A fenti elképzelt jövőkép és a második bekezdés rémisztő számai között óriásinak tűnhet a különbség. Pedig lépésről lépésre haladva mi is elkezdhetjük csökkenteni a távolságot, ha összefogunk a helyi közösségeinkkel. Ehhez a cselekvéshez hoztunk néhány kihívást is, mellyel mi is elindulhatunk egy fenntartható élelmiszerkör felé. A kihívások összeállításában a Sustainable and Ethical Marketing, valamint a Corporate Sustainability and CSR kurzus hallgatói voltak a segítségünkre. 

  1. Keress fel egy közösségi kertet vagy talajjal foglalkozó programot a közeledben! Ha megtetszik a kezdeményezés, csatlakozz hozzá! 
  2. Nézd meg a Kiss the Ground című dokumentumfilmet (Netflixen is megtalálod). 
  3. Keresd fel a Corvinus Termelői Piacot október 15-én, kedden 09:30-15:30 között. Az eseményt itt találod. Ha lemaradnál róla, további termelői piacokat is találsz Budapesten. 
  4. Próbálj ki egy alkalommal olyan ételt készíteni, ami részben vagy egészben helyi alapanyagokból áll. 
  5. Egy napon keresztül jegyezd fel, hogy miket ettél, és számold ki a kapcsolódó karbonlábnyomát, ehhez javasoljuk ennek az adatbázisnak a használatát: The big climate database 
  6. Iktass be heti egy húsmentes napot! 
  7. Próbálj ki egy vegán/fenntartható éttermet. Ehhez segítségül ajánljuk az alábbi cikket. Ha nem feltétlenül vegán, de fenntarthatóbb helyet választanál, a Felelős gasztrohős térképét ajánljuk. 
  8. Csekkold és töltsd le a Beeco öko-térképét is, ahol tudatos vásárlással kapcsolat helyeket, éttermeket és tippeket is találsz. 
  9. Nézd át a szekrényeket és a hűtőszekrényed, és készíts olyan ételt, amivel régebb óta tárolt, de még nem lejárt, nem romlott, jó állapotban lévő alapanyagot is felhasználsz! 
  10. Komposztáld a szerves hulladékod. Szerezz be komposztkeretet, ha van kerted, vagy keresd meg a legközelebbi közösségi komposztálót a Humusz szövetség oldalán. 

A Hónap Fenntarthatósági Témája projektben az a célunk, hogy minden hónapban egy-egy érdekes és releváns témát mutassunk be a Corvinuson. Októberben a fenntartható élelmiszer-körforgást választottuk témaként, melyhez szeretettel várjuk a kapcsolódó eseményeket, aktivitásokat, eredményeket s a mate.kovacs2@uni-corvinus.hu címen. A szeptemberi hónapunk a fenntartható városi közlekedésről szólt, ennek összefoglalóját itt találod. 

Vágólapra másolva
X
×