Kedves Barátaink!
Íme az eheti ‘körforgás’ közösségi naptárunk. Nyugodtan válogassatok a programok közül, ami leginkább közel áll hozzátok. Ne feledjétek, új dolgokat kipróbálni is ér! Folyamatosan kísérletezünk együtt egy jobb és élhetőbb jövőért.
Talajnap: A hetünket földet gyúrva indítjuk. Várunk szeretettel mindenkit a közösségi kertben, ahol újabb permakultúrás sarkot nyitunk meg a téli zöldségek számára. Ásót ne hozzatok, elég lesz a kezetek is. Ez nektek és a gilisztáknak is jobb lesz így.
Szüret a regeneratív erdőkertben: Jöhettek szüretelni is kedden, most épp a birsalma kerül sorra. Hozzatok magatokkal hálát, amit átadhatunk a természetnek az ajándékáért. Na meg vízhatlan cipőt is, mivel idén sem kaszáltunk, jobb a gyümölcsfáknak is így. A srácok szerint a talaj állapota évről-évre javul, hála a talajban maradó gyökereknek és a mikorrhizás gombák hálózatának. (Igen, gombászni is ér!)
Termelői piacolás: Bár a birsalma szuperegészséges, kellenek azért a zöldségek is. Gyertek bevásárolni, piacolni, tele leszünk ősszel szezonális kincsekkel. Istvánék sütőtökjét különösen ajánljuk, sütve és levesbe is kiváló tápanyagforrás!
Tudatos vásárlás: Tudjuk, milyen nehéz otthagyni a piacon azt a szép láda paradicsomot. Ha közben rájöttetek, hogy sosem fogy el, két tippünk van: legközelebb írjatok ti is listát, vagy válasszátok valamelyik egészséges receptünket. Ha pedig így is maradna ki, csütörtökön hozzátok vissza. Mi a legjobb helyekre juttatjuk azt, hiszen egymásért is felelős közösség vagyunk.
Komposzthősök: A hetet ismét komposztszitálással zárjuk, az éltető tápanyagot visszük is vissza a közösségi kertbe. Hozhatjátok egyúttal az otthoni komposztot is, az új tároló már nyitva áll. Zárjuk be együtt, jó hangulatban a kört!
Várunk szeretettel benneteket,
A Helyi Élelemkörforgás Egyesület tagjai
2029. október 04.
A Földön nagyjából 48 millió négyzetkilométernyi területet használunk mezőgazdasági termelésre, ami az összes lakható földterület 44 százaléka. A világ mezőgazdasági területeinek 80 százaléka az állattenyésztést szolgálja (legelő vagy takarmánytermesztés), ezzel szemben a hús- és a tejtermékek a világ fehérje- és kalóriabevitelének mindössze 38, illetve 17 százalékát adják.
Az hatalmas elfoglalt terület jelentős mértékben járul hozzá a biodiverzitás csökkenéséhez és az ökológiai válsághoz, de ezen túl is komoly kihívást jelent az emberiség számára.
Vagyis az élelmiszeripar fenntarthatatlansága a hármas planetáris krízis, a klímakatasztrófa, az ökológiai összeomlás és a hulladékkrízis mindhárom területére jelentős hatással van.
A fenti elképzelt jövőkép és a második bekezdés rémisztő számai között óriásinak tűnhet a különbség. Pedig lépésről lépésre haladva mi is elkezdhetjük csökkenteni a távolságot, ha összefogunk a helyi közösségeinkkel. Ehhez a cselekvéshez hoztunk néhány kihívást is, mellyel mi is elindulhatunk egy fenntartható élelmiszerkör felé. A kihívások összeállításában a Sustainable and Ethical Marketing, valamint a Corporate Sustainability and CSR kurzus hallgatói voltak a segítségünkre.
A Hónap Fenntarthatósági Témája projektben az a célunk, hogy minden hónapban egy-egy érdekes és releváns témát mutassunk be a Corvinuson. Októberben a fenntartható élelmiszer-körforgást választottuk témaként, melyhez szeretettel várjuk a kapcsolódó eseményeket, aktivitásokat, eredményeket s a mate.kovacs2@uni-corvinus.hu címen. A szeptemberi hónapunk a fenntartható városi közlekedésről szólt, ennek összefoglalóját itt találod.