Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Az Év zöld beruházása lett a Corvinus új campusa

2024-09-05 14:37:00

Az ország legjobb „zöld” projektjeit díjazták a szeptember 4-i Sustainable World konferencián. A Green Cloud, a Dandelion Group és a Portfolio Csoport által létrehozott Green Awards keretében az Év zöld beruházása kategóriában a Corvinus Gellért Campusa, az ország legfenntarthatóbbnak minősített felsőoktatási épülete nyert.
Budapesti Corvinus Egyetem

A szakmai zsűri a Corvinus Gellért Campust választotta 2024 legzöldebb magyar beruházásának. A Budapesti Corvinus Egyetem idén februárban átadott épülete a magyar felsőoktatásban páratlan módon augusztus óta LEED Gold nemzetközi zöldépület-minősítéssel, illetve AA+ energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkezik. A campusfejlesztési folyamatot az ingatlan tulajdonosa, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány irányította.  

A beruházás előkészítése során az Alapítvány az eredeti épület teljes elbontása és egy új felépítése helyett a meglévő épület felújítása mellett döntött, a munkálatok 2021 őszén kezdődtek. Az új épületburoknak és a további passzív technológiai eszközöknek köszönhetően jelentősen csökkent az épület fűtési és hűtési energiaigénye, amelyet naperőmű és földhőszondás hőszivattyúk elégítenek ki. A fejlesztés fontos szempontja volt a vízhatékonyság, a széles körű szelektív hulladékgyűjtési infrastruktúra kialakítása és a fényszennyezés csökkentése is. A régi épület bontási és építési hulladékának 82%-át szelektív gyűjtés után hasznosították. Az oktatási terek akusztikus falburkolata ugyancsak újrahasznosított anyagból készült. Az engedélyezési eljárásban az előírt autóparkoló méretét sikerült csökkenteni, cserébe egy 170 kerékpár tárolására alkalmas tárolót alakítottak ki. Az épülethez tartozik továbbá egy 1,1 hektáros, biodiverz park is, melyen a burkolt felületek mindössze a terület negyedét teszik ki. 

„A fenntarthatósági törekvéseket a használatbavétel után is szem előtt tartja az Alapítvány és az Egyetem, közösségi projektek keretében új és új kezdeményezések indítását tervezzük, valamint az épületben működő partnerek felé is elvárás, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre” – mondta Misovicz Tibor, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának titkára, aki az alapítvány részéről a beruházást irányította. A díjat Balogh Gabriellától, a Portfolió képviselőjétől vette át, majd átadta az Alapítvány meghívását, hogy a konferenciát jövőre a Gellért Campuson szervezzék. 

A Portfolio gazdasági szaklap által szervezett és a Green Cloud, illetve a Dandelion Group által támogatott fenntarthatósági konferencián idén hat kategóriában ismerték el Magyarország legkiemelkedőbb környezettudatos kezdeményezéseit, összesen 60 nevezés érkezett. Az Év zöld beruházása cím shortlistjén a Corvinus épülete a Schneider Electric – Duna Smart Power Systems-szel és a Tesco-Globál Áruházakkal versenyzett. A zsűri tagjai ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, a BCSDH elnöke, Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem ökológiai közgazdásza, Mécs Imre, Solar Markt Csoport elnöke és Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezetője voltak. 

Épületfotók: Budapesti Corvinus Egyetem 

Díjátadófotók: Ákos Stiller, Portfolio

Vágólapra másolva
X
×