Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Bringával a Corvinusra az autómentes világnapon (is)

2023-09-21 13:51:00

Szeptember 22-én tartják világszerte az autómentes világnapot. Ennek apropóján gyűjtöttük össze a két keréken érkezőket váró szolgáltatásokat a Corvinuson.
Budapesti Corvinus Egyetem

A felnőtt lakosság kétharmada szokott kerékpározni Magyarországon, ezzel szemben a lakosságban csupán 16 százalék azok aránya, akiknek ez az elsődleges közlekedési eszköze – ez derült ki abból a 2022-es kutatásból, melyet a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a Medián készített. Az elsősorban közösségi közlekedést használók aránya 30 százalék volt, míg a főként gyalog közlekedők a lakosság 13 százalékát tették ki. 

Pedig a közösségi kerékpározás “sportos, környezetkímélő és gyors”, mondta korábbi interjúnkban Berezvai Zombor, a Marketingmenedzsment Tanszék adjunktusa egy kutatása kapcsán, amiért Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott. 

A Corvinuson és környékén több lehetőség is rendelkezésre áll azok számára, akik szeretnék kiváltani az autózást és valamilyen fenntarthatóbb alternatívát választanának. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás természetesen a közösségi közlekedés, hiszen az egyetem épületei a 4-es metróval, a 2-es és 23-as villamossal, a 47-48-49-es villamoscsaláddal, a 15-ös autóbusszal és a 83-as trolival is könnyedén megközelíthető. 

A közösségi közlekedés mellett több lehetőség segíti a kerékpáros közlekedést is. 

  • Tárolók hallgatóknak: az egyetem mindhárom épülete mellett elérhetők szabadtéri kerékpártárolók. A C épület bejáratánál, a kamerával megfigyelt fedett előteraszon 50 db kerékpárbeálló használható, de vannak helyek az E épület déli bejáratánál is. Utóbbi egységekben a biztonság nem feltétlenül garantált, így fontos a kerékpárzár használata. 
  • Tárolók munkatársaknak: az egyetem munkatársai zárt kerékpártárolókhoz is hozzáférhetnek a C épület mélygarázsában. A zárt kerékpártárolók használatára vonatkozó igényeket a Campus Szolgáltatások digitális ügyintézési felületén lehet leadni, az űrlap elérhető az Intraneten a Digitális Szolgáltatások között (Campus Szolgáltatások / Kerékpártároló igénylése/lemondása). A zárt kerékpártároló-helyek használatának egy egyszeri 5.000 forintos díja van, amely tartalmazza a tároló nyitásához szükséges kártya díját is. 
  • Zuhanyzók és öltözők: az egyetemre kerékpárral érkezők számára a C épületben zuhanyzási és átöltözési lehetőség biztosított. A C épület 6. emeletén (C660 és 661), valamint a földszinten (C018 és 019) öltözők, zuhanyzók és zárható szekrények állnak az egyetemi polgárok rendelkezésére. Elsődlegesen a 6. emeleti öltözőket ajánlott igénybe venni, mert a földszinti termeket a testnevelésórák alkalmával is használják a hallgatók. A szekrények – melyek nem állandó tárolásra szolgálnak – zárásához szükséges a kulcsot (érmét) a C épület portáján lehet felvenni, illetve leadni, az érme elvesztése esetén a pótlás költsége a használót terheli. 
  • Kerékpáros szervizpont: a C épület előtti kerékpártárolók Közraktár utca felőli sarkánál szervizoszlop is található. Itt minden szükséges szerszám elérhető, amivel a kerékpár apróbb javításait el lehet végezni.  
  • MOL Bubi gyűjtőállomás: a Sóház mellett MOL Bubi gyűjtőállomás is elérhető, ahol a legtöbb esetben van bérelhető kerékpár arra az esetre, ha nincs saját kerékpárunk, vagy ha csak egy irányba utaznánk vele. 
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.20. - 09:22:01