Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Mondj nemet a műanyagra, inkább töltsd újra a kulacsod a vízvételi pontok egyikén!

2023-03-16 15:14:36

41 vízvételi pontot helyeztünk el az egyetem épületeiben, ahol munkatársaink és hallgatóink egyaránt jó minőségű, tisztított ivóvizet tölthetnek maguknak.

Téged is zavar, hogy évente hozzávetőlegesen ötvenezer palack műanyagszemét keletkezik a Corvinuson, kizárólag a műanyag vizespalackok miatt? 

Miközben a tiszta víz reményében műanyagpalackos ásványvizet vásárlunk, éppen ezzel a műanyaggal szennyezzük be a vizes élőhelyeket és a tengeri és óceáni ökoszisztémákat. A mikroműanyag ráadásul az ivóvízen keresztül vissza is jut hozzánk, végül a szervezetünkbe is. Ahhoz, hogy ezt az ördögi kört megállítsuk, közös cselekvésre van szükség. 

Ha még nem próbáltad ki az újratöltést, vagy épp gyakran jársz úgy, hogy a mosdóban csak melegvíz jön, akkor van egy jó hírünk: az egyetemen már 41 helyen találsz vízvételi pontokat, ahol a tisztítóberendezésből jó minőségű ivóvizet tölthetsz magadnak. A pontokon hideg, szobahőmérsékletű és meleg, valamint bizonyos modellek esetén szénsavas víz is tölthető. A vízvételi pontok helyszíne a MyCorvinus hallgatói applikációban is elérhető, ahol kék vízcsapot ábrázoló piktogramokat kell keresni, de offline plakátokkal is népszerűsítjük majd ezeket a következő időszakban. 

Ha még nem találtál rá ezekre a pontokra, akkor a C épületben a lépcsők mellett kell keresned a földszinten, valamint a büfé felőli oldalon minden emeleten a lépcsőn felérve rögtön jobbra. A Főépületben pedig az északi lépcsőházaknál található mosdók mellett, valamint a Duna felőli épületszárnyban éred el ezeket leggyorsabban. A Sóházban is találsz vízvételi pontokat, melyeket szintén a vizesblokkok mellett érdemes keresni. 

A Főépület és a C épület földszintje mellett több emeleten is találhatók vízszűrők, a MyCorvinus applikáció térképein kék vízcsapot kell keresni. 

A műanyagszennyezés csökkentése egyébként az egyetemi irodákat érintően is kiemelt téma. Ősszel a Corvinus Green programhoz csatlakozó szervezeti egységek önkéntes alapon vállalhatták, hogy nem rendelnek palackos, ballonos vizet és műanyagpoharakat, cserébe az egyetem megfelelő mennyiségben üvegpoharakat és kancsókat biztosított számukra. Ehhez végül a kollégák több mint 90 százaléka csatlakozott, így az egyetem sem rendel többé palackos vizet. 

Márciusban a vízzel és a vizes élőhelyek védelmével foglalkozunk kiemelten a Corvinus fenntarthatósági kommunikációjában. Cikkeinkben érinteni fogjuk a víztakarékosság mellett vizeink tisztaságának megőrzését, a tavak és óceánok műanyagszennyezésének csökkentését és a vizes élőhelyek ökológiai jelentőségét is. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.17. - 21:18:12