Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Corvinusos győzelem a „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” című pályázaton

2022-03-21 15:26:42

A negyedszázados múltra visszatekintő pályázatot az Országgyűlés elnöke, az igazságügyi miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője írta ki és jelentkezők 12 választható témából egyet fejthettek ki a pályaművükben.

A győztes anyagot Fellegi Benjámin Simon, a Budapesti Corvinus Egyetem International Relations mesterképzés elsőéves hallgatója nyújtotta be. Az átadó az Országház Delegációs termében zajlott és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára, valamint Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője is részt vett rajta.

Benjámin a benyújtott pályaműben a Visegrádi együttműködés néhány aktuális területét elemezte, történelmi fejlődésében. Kutatását négy területre terjesztette ki: a V4 országok kapcsolata keleti és déli nem uniós, szomszédos államokkal; az energia-biztonság; a védelem- és biztonságpolitika; a menekültválság. A történelmi és a jelenlegi események miatt ezek a kérdések napjainkban európaiak milliót foglalkoztatják. A bírálóbizottság véleménye szerint a szerző témaválasztása, kutatása elismerést érdemel. Érezhető, hogy a szerző hosszabb idő óta foglalkozik az említett témával, s így helyesen állapítja meg például a külkapcsolatok terén, hogy a Nyugat-Balkán irányába a demokratikus gyakorlatok, a gazdasági és politikai kapcsolatok szorosabbá tétele a V4 egyik legfontosabb stratégiai célja. A dolgozat kiválóan szerkesztett, a szerző által levont következtetések néhol vitára, illetve további gondolkodásra késztetők. Igényes, szakszerű a pályázati kiírásnak minden szempontból megfelelő, kiegyensúlyozott esszéről van szó, amelyhez a szerző átfogó irodalmi forrásanyagot használ fel.

Gratulálunk a díjhoz!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.01. - 12:23:17