Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

„Elhoztam Budapestre is a szlovén Rába-vidéket” – Hallgatónk története a Termelői Piacon

2024-11-28 14:20:00

Az idei őszi Corvinus Termelői Piacon jelenlegi és korábbi hallgatóink is részt vettek. Illés Noémit a helyi kezdeményezéseikről, a mezőgazdaság és a fiatalok helyzetéről, valamint a fenntarthatóságról is kérdeztük.
Budapesti Corvinus Egyetem

Magyarország legnyugatibb zsákfalujából jelentkezik be Illés Noémi interjúnkra, egy helyről, ami egész eddigi életét meghatározta. Jelenleg harmadéves Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató, agrobiznisz specializáción tanul, tavasszal a fenntarthatósággal folytatja. 

Azért választottam az agrobizniszt, mert mindenképp vissza szeretnék majd jönni ide, Szakonyfaluba a tanulmányaim után, és ezen a területen tudom a legjobban hasznosítani a megszerzett tudásomat. A térség fejlesztéséért szeretnék dolgozni

– mondja arról, miért épp ezt a specializációt választotta. 

A tanulmányai mellett idén ősszel a Termelői Piacon is szerepet vállalt az egyetemen, a saját helyi közösségét bemutatva az érdeklődőknek.

A térség, ahol élek, az Őrségi Nemzeti Park része és egyben Natura 2000-es terület, ennek megfelelően a gazdálkodásnál nagyon fontos szerepet tölt be a környezetvédelem és fenntarthatóság. A családom ennek megfelelően végzi az erdőgazdálkodást. Nyáron kezdtem el dolgozni a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft.-nél, ami a szlovén nemzetiség kulturális, gazdasági és turisztikai fejlesztését támogatja. Büszke vagyok a nemzetiségemre és az identitás, valamint hagyományaink megőrzése nagyon fontos szerepet játszik az életemben.

A következő piac december 3-án lesz a Corvinus Egyetem Főépületének Aulájában 9:30-as kezdéssel, ahol egy szakmai konferenciát is rendeznek a termelői piacok helyzetéről.

Szabadidejében néptáncol, helyi újságot és irodalmi műveket is ír szlovénul, aktívan részt vesz a környék programjainak szervezésében, de képviselte már a szlovén közösséget a Nemzeti Színház egyik darabjában is. Miközben a Magyarországi Szlovének Szövetségének egyik legfiatalabb tagja, akit egyedüli huszonévesként választottak be az elnökségi gyűlésbe. 

A cég, ahol dolgozik, összegyűjti a helyi termelőket, vállalkozókat, segít nekik termékeik eladásában és fejlődésükben.

Különböző pályázatokat ír ki a szlovén állam az autonóm szlovén nemzetiségek számára, ezeknél a pályázatoknál látunk el projektmenedzser feladatokat. Lényegében egy kapocs vagyunk a két ország között. Eddig a marketing feladatokat láttam el, és ennek kapcsán meséltem Maró Zalánnak a közösségünkről is

– mondja arról, hogyan lépett kapcsolatba a termelői piac szervezőivel. 

Vonattal a Rába-vidékről a Corvinus Termelői Piacig 

Az őszi piacra helyi almafajtákat és almalevet hozott, de először inkább a beszélgetés és a közösség megismertetése volt a cél.

Egy bőröndben hoztam fel mindent vonattal, ezért inkább több szórólappal, prospektussal készültem

– mondja.  

Az őszi piac pozitív csalódás volt Noémi számára,

a szünetekben folyamatosan dömping volt a standoknál

– mondja.

Később az egyetemen is láttam, hogy egymásnak mutogatják, milyen különleges termékeket vettek, például sütőtök lekvárt, szóval összességében ez egy nagyon jó kezdeményezés lett.

A legnagyobb kedvenc a péksütemény volt szerinte, de a hentespultnál is sokan álltak.

Hozzám is elég sokan jöttek oda, először ismerősök, aztán amikor látták, hogy több ember áll ott, már bátrabban érdeklődtek mások is. Számomra az volt a legfontosabb és a legnagyobb pozitívum, hogy elhoztam Budapestre is a szlovén Rába-vidéket, a helyet, ahonnan származom. Kevesen hallottak róla, de így már szélesebb körben ismertté váltunk, és ez marketingesként is egy plusz pont

– mondja.  

Sokaknál felkerültünk a térképre, Szakonyfalu, Szentgotthárd és az egész Rába-vidék. Örültem, hogy mesélhettem szaktársaknak, akik érdeklődőek voltak, néhányan jártak is már mifelénk.

A fiatalok adhatnak új lendületet a helyi mezőgazdaságnak 

A szlovén Rába-vidéken az emberek szépen lassan felhagytak a mezőgazdasági tevékenységekkel és elkezdtek gyárakban dolgozni Noémi szerint.

Átmenetileg elveszett a tájjellegű mezőgazdálkodás, de végül ennek a fellendítésére kezdtünk el különböző pályázatokon részt venni, és ezért alapították meg a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft-t is

– mondja.

A történetük őshonos almafák telepítésével kezdődött, majd ehhez építettek almafeldolgozót, ahova a gazdák el tudják vinni a gyümölcseiket és gyümölcslevet tudnak készíteni. A projekt hamar fejlődésnek indult, építettek egy mintagazdaságot is, aminek éttermében azt szolgálják fel az étlapra, amit a gazdaságban megtermelnek.

Ez egy mintául szolgál a többi gazdaságnak és együttműködik a termelőkkel, akik most már egyre szélesebb körben tevékenykednek

– mondja Noémi. 

Kezdetben egy-két család foglalkozott ezzel, mára tíz-húsz család is ad be pályázatokat különböző tevékenységekre.

Már van húsfeldolgozó üzem is, amit egy 22 éves fiú kezdett el működtetni. Ezzel értük el legnagyobb célunkat, hogy a fiatalokat bevonjuk a tevékenységünkbe, hiszen a mezőgazdaságban egyre kevesebben hajlandók dolgozni.  

A helyi termelők már szörpöket, krémeket, lekvárokat alma- és gyümölcschipseket, valamint tökmagolajat is készítenek, amit az Őrség zöld aranyaként emlegetnek és a szlovén kultúrának is meghatározó része. 

Fontos téma a fenntarthatóság is, minél több szemszögből 

Mivel Fenntarthatósági menedzsment specializáción folytatja tanulmányait Noémi tavasszal, az is nagyon érdekelt szintén fenntarthatósági hallgatóként, honnan jött ez a téma számára. 

Úgy gondoltam, hogy az Agrobusiness irányhoz nagyon jól passzol majd a fenntarthatóság. Nálunk, az Őrségi Nemzeti Park területén a környezetvédelem elsődleges prioritást élvez, szóval nagyon fontos, hogy tisztában legyek ezzel a témakörrel, és olyan közgazdászként segítsem a térséget, aki ezen a területen is specifikus tudással rendelkezik. 

Ami a jövőt illeti, még nem tudja pontosan, milyen területre viszi el az útja, de először a tapasztalatszerzést látja legfontosabb célként.

A húszas éveimet Budapesten szeretném tölteni, el szeretnék helyezkedni más cégeknél is, ahol több tapasztalatot szerezhetek, egy másik szemszögből is ráláthatok akár a vállalkozásokra és a fenntarthatósági menedzsmentre is

– mondja. 

Több szemszögből szeretném körbejárni a dolgokat ahhoz, hogy utána hazajöjjek és itthon tevékenykedjek. Úgy gondolom, hogy a szlovénség területén, valamelyik szlovén szervezetnél fogok elhelyezkedni, vannak is jó karrierlehetőségek a fiatalok számára. Próbálják bevonni őket, erre egyre jobban figyelnek, hogy meglegyen az utánpótlás. Az pedig a jövő kérdése lesz, hogy melyik területen.

Szerző: Kovács Máté 

Vágólapra másolva
X
×