Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Elhunyt Meszéna György, a Corvinus professzor emeritusa

2024-10-02 16:41:00

A 93 éves korában elhunyt professzor emeritusról volt munkatársai emlékeznek meg.
Budapesti Corvinus Egyetem

Meszéna György 1931-ben született agrár-értelmiségi családban. A gimnáziumot Pannonhalmán végezte, majd matematika-fizika szakos tanári diplomát szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen.  

1961-ben pályázat útján került elődünk, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Matematika Tanszékére. 1992-ben az Operációkutatás Tanszék vezetője lett, majd az Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék professzor emeritusaként vonult vissza.  

Az egyetemen Meszéna György tanított először valószínűségszámítást, majd matematikai statisztikát. Jelentős szerepe volt a terv-matematika szak beindításában, a szak tanszéki és intézeti felelőse is volt. Már az 1960-as években felismerte a számítógépes alkalmazások jelentőségét, és tanítványait, kollégáit is ösztönözte a programcsomagok megismerésére és használatára. Több tucatnyi személyes tanítványa játszott prominens szerepet a hazai – és benne természetesen az egyetemi – gazdaságmatematikai közélet kialakításában és fejlesztésében. 

Kutatómunkája szorosan kapcsolódott a matematikai módszerek közgazdasági alkalmazásaihoz, melyek közül három fő téma emelkedik ki: a készletgazdálkodás modellezése, a gazdasági kockázat számítása, a beruházások gazdaságosságának elemzése.  

Sokrétű publikációs tevékenysége mellett a tudományos közéletben is aktív szerepet játszott. Több folyóirat szerkesztőbizottságában volt tag.  A Gazdaságmodellezési Társaság elnöke volt 1995-2003 között.  

Munkásságáért számos kitüntetést kapott, de legbüszkébb az iskolateremtő munkáját elismerő Krekó Béla díjra (Gazdaságmodellezési Társaság, 2003) és az Egerváry Jenő emlékplakettjére (Magyar Operációkutatási Társaság, 2006) volt.  

Gyurka, ahogy mindenki ismerte, a Budapesti Corvinus Egyetem Szakszervezeti Bizottságának elnökeként is tevékenykedett, és a Professzori Testület emeritus tagjaként is részt vett az üléseken.  

Temetéséről később adunk tájékoztatást.   

Osztozva a család gyászában, emlékét szívünkben megőrizzük! 

Az Operáció és Döntés Intézet, Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék közössége 

Vágólapra másolva
X
×