Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Első Corvinus DSG tanulmányút Ausztriában – négy egyetem négy nap alatt

2024-06-03 13:01:00

A vállalkozásindítás témájában szervezett szakmai úton 22 hallgatónk vett részt.
Budapesti Corvinus Egyetem

2024. május 14-18. között 22 corvinusos hallgató és három oktató vett részt a Corvinus DSG első osztrák tanulmányútján, amelyet a “Vállalkozásindítás” témában szerveztünk. Az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány nagylelkű támogatásának köszönhetően a négynapos út során négy osztrák egyetemet látogattunk meg. Bizton állíthatjuk, hogy a tanulmányi út minden résztvevő számára felejthetetlen élmény volt.

A tanulmányút 1. napja egy gyors utazással kezdődött a cseh RegioJet vonattal Budapestről Bécsbe. Ott a hallgatóink és oktatóink a délelőttöt a Wirtschaftsuniversität Wien-en (WU) töltötték, több szakmai programmal. Többek között meglátogatták az egyetem vállalkozásindítási központját is. Délután a csoport a Bécsi Magyar Nagykövetségen, majd a Bécsi Egyetem Közgazdasági Karán járt. Az este egy sörkertben zárult.  

A 2. napon a csoport egyik fele meglátogatta a Belvedere Kastélyt, majd kora délután visszautazott Budapestre. Ezalatt a csoport másik fele továbbutazott Linzbe. Innentől a DSG csapat a Danube Cup magyar résztvevőivel közösen folytatta a tanulmányutat. Felkeresték a Johannes Kepler Egyetem (JKU) Linz Open Innovation Center-ét, ahol sor került a Danube Cup egyetemi vállalkozásindítási verseny megnyitójára. Itt a JKU egyik egyetemi spin-off cégének (www.scch.at) ügyvezetője egy rendkívül izgalmas előadást tartott a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről. Ezután a linzi Majourny startup mutatkozott be, amelynek célja a jövő utazási tervezésének forradalmasítása egy olyan utazási élmény létrehozásával, amely megfelel a Z Generáció igényeinek és prioritásainak. Ezt követően a résztvevők egy kincsvadászaton tesztelhették a Majourny szolgáltatását Linzben. Az este a Tabakfabrikban zárult osztrák ételekkel és helyi sörrel. 

3. nap egy Linzből Steyrbe tartó vonatutazással kezdődött, ahol Prof. Gritsch Mátyás meghívására meglátogattuk a Felső-Ausztriai Alkalmazott Tudományok Egyetemét. Steyr egy festői történelmi kisváros az Enns és a Steyr folyók gyönyörű torkolatánál. A steyri kampuszon a Felső-Ausztriai Alkalmazott Tudományok Egyeteme elsőrangú üzleti tanulmányi programokat kínál, amelyek a 2023-as CHE egyetemi rangsor szerint Ausztria legjobbjai közé tartoznak. A városnézés és a kampusz megtekintése után részt vehetett a csapat Prof. Dr. Daniela Freudenthaler-Mayrhofer és Prof. Dr. Patrick Brandtner design thinking kurzusán. Délután visszautaztunk Linzbe, ahol a csoport egyik fele meglátogatta az Ars Electronica múzeumot, míg a másik fele projektmegbeszélésen vett részt a Grand Garage Innovation Hub-ban. 

A 4. nap a Danube Cup 2024 verseny nemzetközi döntőjének napja volt. Miután a reggeli heves esőzés elállt, részt vettünk egy campus túrán. Ezt követően a hallgatók bekapcsolódtak egy innovatív újrahasznosítási workshopba a JKU LIT Open Innovation Center LIT Factory-jában „Jobb újrahasznosítás: a műanyag hulladéktól a frizbiig” címmel. Az oktatók pedig egy szakmai egyeztetésen vettek részt. 

A DC’24 döntője Prof. Stefan Koch, a Johannes Kepler Egyetem Linz rektorának megnyitóbeszédével kezdődött. A nemzetközi zsűriben egy magyar tag is helyet kapott – Leskó Norbert, a MiniCRM Zrt. alapítója. Elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem CESAR Fashion startup-ja mutatta be üzleti ötletét. A lányok (ahogy az összes döntős résztvevő) rendkívül felkészültek voltak, és nemcsak üzleti ötletüket mutatták be, hanem négy prototípus segítségével az ötletük megvalósíthatóságát is bizonyították. Összesen 8 csapat pitch-elt 4 országból. Amíg a zsűri döntött, Eva-Maria Infanger a MatheArena-tól mutatta be startup-juk történetét. Az első díjat végül a szerb „Artemi” csapat nyerte. (További részletek a versenyről itt olvashatók: Többszáz startup és spinoff, euró milliós egyetemi innovációs bevételek, magasszintű profizmus a vállalkozásoktatásban) 

Négy rendkívül élménydús nap áll mögöttünk, számtalan új perspektívával mind a vállalkozásalapítás témakörében, mind nemzetközi kontextusban. Hálásan köszönjük az Osztrák-Magyar Akció Alapítványnak a tanulmányút társfinanszírozását! 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 20:27:48