Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Gyárból egyetemre: Két éve biztosít esélyt tehetséges fiataloknak az Illyés Gyula Program

2024-06-20 10:55:00

Az intenzív tanulás és az érettségire való felkészítés mellett közösséget és motivációt is találnak hátrányos helyzetű fiatalok a Corvinuson.
Budapesti Corvinus Egyetem

„Bennem volt, hogy szeretnék egyetemre menni” 

Farkas András Kaposvár mellől származik, oda járt gimnáziumba. Eredetileg vegyésznek készült és biológia-kémia faktos volt. Az érettségi előtt azonban nemcsak a felkészüléssel, hanem egy betegséggel is meg kellett küzdenie. „Ez nagyon megviselt, és nyomot hagyott az érettségimen is. Sikerültek a vizsgák, de nem olyan pontszámom lett, amilyet szerettem volna. Ettől függetlenül bennem volt, hogy szeretnék egyetemre menni” – meséli András. Végül a gimnázium után egy OKJ-s képzést végzett el, és egy gyárban kezdett el dolgozni.   

„Az a közeg nem volt nekem való, és továbbra is bennem volt, hogy szeretnék egyetemre menni” – idézte fel azt az időszakot, amikor az unokatestvére megmutatta neki az Illyés Gyula Program felhívását. Megfelelt a felvételi feltételeknek: egyik szülője sem diplomás, túl van az érettségin, még nem 26 éves, ésa körülményei miattnem jutott be felsőoktatási intézménybe. Ezért írt egy motivációs esszét, jelentkezett, és felutazott Budapestre a személyes felvételi beszélgetésre. Azóta már majdnem két év telt el, és András a saját kitartásának, szorgalmának, az Egyetem tudatos és szisztematikus felkészítő programjának, valamint a Corvinuson megtapasztalt támogató közegnek köszönhetően sikerrel érettségizett újra és már elvégzett egy tanévet a Dunaújvárosi Egyetem műszaki menedzser alapszakján. 

András egyike annak a nyolc fiatalnak, akik a tavalyi tanévben szerte az országból megérkeztek Budapestre, és ősztől nyárig részt vettek a Corvinus Illyés Gyula Programjában. Az idei tanévben még ketten csinálták végig ezt a speciális, egyetemi előkészítő tanévet. A program hátrányos helyzetű fiataloknak segít a továbbtanulásban, a jobb érettségi eredmények elérésében és az angoltudásuk fejlesztésében.  

„Pezsgő közeg ez az egész Corvinus”  

A programban a diákok kollégiumi szállást és ösztöndíjat, illetve a tanuláshoz szükséges eszközöket is kapnak. „Jó volt, hogy nem kellett dolgozni mellette. Tényleg az volt fókuszban, hogy a tanulásra koncentráljunk, és minél jobb eredményeket tudjunk produkálni” – mondja András. A kollégiumi közeg sokuknak nagy élmény volt, egy teljesen új életforma Budapesten. 

„Új élmény volt ide bekerülni, és hosszú távon távol lenni otthonról. Egy új lehetőség, hogy megtapasztaljam, milyen az, amikor magam vagyok, és önállóan kell mindent csinálni. Nyilván tudtam segítséget kérni, hogyha elakadtam valamiben, de mégis plusz önállóságot adott nekem” – magyarázza András, aki nagyon sok új barátot is szerzett. „Kár, hogy vége szakadt a programnak, visszavágyok abba a hangulatba. Pezsgő közeg ez az egész Corvinus.”  

Dr. Zsóka Ágnes akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes, a program szervezeti felelőse elmondta, hogy az Egyetem a felkészítő programon és az oktatói, valamint hallgatói mentoráláson keresztül mindent megtesz annak érdekében, hogy a diákok, akik végigcsinálják a tanévet, integrálódjanak az egyetem közösségébe. „Az Illyés Gyula Program Egyetemünk nagyon komolyan vett társadalmi felelősségvállalásához tartozik.”  

„Abban segítjük őket, amire éppen szükségük van”  

Ezt már dr. Megyeri Krisztina, a program vezetője hangsúlyozta, aki amellett, hogy a program lelke, matematikát is tanít a résztvevőknek. „A tanárnő nagyon odafigyelt ránk egyénenként is, hogy kinek mit hogyan kellene gyakorolni, és nagyon felhozta mindegyikünk szintjét” – emlékezik vissza András az intenzív matektanulásra. A program egyik jelentős eredménye, hogy a tavalyi résztvevők mindegyikének jobban sikerült a megismételt érettségije, mint korábban. András például 34%-ról 80%-ra javított matematikából, ami jelentősen megnövelte az egyetemi felvételi esélyeit.  

Az angol nyelvi felkészítés ugyancsak a program gerincét képezi. A diákok az egyetem által külföldieknek kínált Nemzetközi Felkészítő Programba csatlakoznak be, amely már 12 éve fut. A tanév elején egy szintfelmérőt írnak, és az alapján beosztva, a tudásszintüknek megfelelő csoportba járnak. Ez egy nagyon intenzív program, amely Andrásnak segített alapfokról középfokra fejlődni. „Olyan sokat angoloztunk, hogy már úgy álmodtam” – emlékszik vissza. „Kihívás volt, hogy főleg külföldiekkel tanultunk együtt, és az órák tényleg szinte csak angolul zajlottak”.  

Dr. Dobos Ágota, a nyelvi felkészítő program vezetője szerint jól be tudtak illeszkedni a résztvevők a nemzetközi közegbe. „Mindenkinek annyi minden új az egyetemen és Budapesten, hogy hasonló helyzetben vannak, mint a külföldiek. A csoportok nagyon befogadónak bizonyultak”. Andrásnak külföldi barátai is lettek, és mivel az angol volt a közös nyelv, az órákon kívül is gyakorolt. „Amellett, hogy megszokják a követelményeket, később is szabadabban tudnak nemzetközi közegben mozogni” – véli Ágota.  

„Nem nagyon unatkoztunk, hétfőtől csütörtökig bejártunk az egyetemre” – mondja András. Az idei résztvevők is arról számolnak be, hogy akár heti hat napot is reggeltől estig dolgoztak, hogy elérjék a céljukat. Például Kurucz Gábor ambiciózus célt tűzött ki maga elé: a Corvinus gazdálkodási és menedzsment alapszakját szeretné szeptemberben elkezdeni. A programban nem elvárás, hogy a Corvinusra jelentkezzenek a résztvevők, mindenkinek megkeresik azt a szakot és egyetemet, amelyik hozzá a legjobban illik. „Cél az is, hogy megtalálják, mit szeretnének tanulni. Erre az első pár hónapban nagy hangsúlyt fektetünk” – magyarázza Kriszta. „Amikor bekerültünk, csináltak nekünk pontszámítást, kérdezgettek, hogy milyen irányok érdekelnek. Úgy emlékszem, hogy elsőre ezt a szakot ajánlották nekem, amire most járok” – emlékszik vissza András. 

„Nagyon segítőkész az egyetemi közösség” 

Gábor végül azért döntött a Corvinus mellett, mert a programban egy összetartó egyetemi közösséget tapasztalt. A Studium Generale (SG) diákszervezet önkéntes matematikatanárai ugyanis rengeteget foglalkoznak a program résztvevőivel. Nagy Szabolcs, az SG matematika szekciójának vezetője nevetve idézte fel: „A tanáraink annyira szeretnek az Illyésesekkel foglalkozni, hogy idén előfordult olyan is, amikor ketten mentoráltak egy diákot”. Litkei Róbert elnök elmondása szerint egyénileg is gyakorolnak velük, és csoportos órákhoz, illetve egyéb programokhoz is csatlakozhatnak. Gáborra például a tavaszi, többnapos tábor volt akkora hatással, hogy eldöntötte, amennyiben felvételt nyer az egyetemre, szeretne csatlakozni a diákszervezethez.  

A diákszervezet önkéntesein kívül más kortárs mentorok is segítik a résztvevőket. „Azt tapasztalom, hogy a corvinusos hallgatókban van egy tartalék, amit alig várnak, hogy megmutathassanak”. Balázs Réka Csenge, a Corvinus hallgatója például már két éve aktívan részt vesz mentorként a programban. „Ők a példaképeim” – mondja, amikor a motivációjáról kérdezem. Inspirálja ugyanis, mennyit dolgoznak ezek a programban résztvevő fiatalok azért, hogy továbbtanulhassanak. A motiváció kölcsönös, ugyanis András is arról számolt be, hogy „más a mentalitás a Corvinuson, mint amit korábban láttam. A legtöbben nagyon igyekeznek”.  

„Párbeszéd van közöttünk. Senki nem úgy ment bele ebbe a programba, hogy leereszkedünk, és felemeljük a diákokat, hanem ez egy mindenki számára jó együttműködés” – magyarázza Kriszta. „A Corvinus hallgatói vezető közgazdászok lesznek. Fontos, hogy értsék, mire van szükség például egy hitelkonstrukció megalkotásakor. A program segít téglánként lebontani a falat a középosztálybeli és a hátrányos helyzetű diákok között.” Dr. Zsóka Ágnes hozzáteszi, hogy a programnak tovagyűrűző hatása is van. „Ezek a fiatalok példaképekké válnak a régi iskolájukban, akár a családjukban is. Vissza tudnak menni és motiválják, bátorítják a saját korábbi közegükben élőket.”  

„Erőt adtok egymásnak” – mondja dr. Takáts Előd, a Corvinus korábbi rektora, a program kezdeményezője és egyik kitalálója. „Ez nemcsak tanítás, hanem közösségépítés is. Erősíti az egyetemen belüli összetartozást”. A programban ugyanis különböző szervezeti egységek kapcsolódnak egymáshoz. Például az adminisztrációban sokat segít Nagy Ibolya az OMMK munkatársa. A program vezetője kiemelte, hogy az egyetem szervezete stabilitást ad, de közben meglepően rugalmasan és gyorsan reagál mindenki, ha egy probléma vagy igény felmerül. „Nagyon segítőkész az egyetemi közösség – ez már két éve biztosítja a program sikerét. Jövőre is szeretnénk folytatni, ezért nagyon várjuk a jelentkezőket.” 

 

Az Illyés Gyula Programot a következő, 2024/2025-ös tanévre is meghirdetjük. 2024. 08.19 -ig várjuk a jelentkezőket. További információ/Érdeklődni itt lehet: 

https://www.uni-corvinus.hu/fooldal/hello-corvinus/felkeszito-kurzusok/corvinus-illyes-gyula-program/ 

Írta: Taxner Tünde 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.18. - 06:49:30