Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

TDK-sztorik: Ezért lehet imádni a TDK-t

2022-03-09 16:51:55

Az egyetemi órák az érdeklődési körünkkel kombinálva remek inspirációt nyújthatnak egy TDK-dolgozathoz. Babotán Márk László Hallgatói Kiválósági Díjas TDK-győztes beszélt a tapasztalatairól.

Írta: Klisóczki Fanni

“Az, hogy egy olyan témád legyen, ami érdekel, elengedhetetlen. Máskülönben csak szenvedésnek éli meg az ember, hogy ezt csinálni kell” – Márk ezzel a gondolattal kezdte TDK-s élményei megosztását.

Miért éri meg, hogy a kutatás egyben hobbi is? Ritkán emelik ki, ám remek ösztöndíj lehetőségeket tartogat ez az út. Az egyetem Tudományos Ösztöndíján kívül az Új Nemzeti Kiválósági Programra is pályázhatnak az ifjú kutatók. Emellett számos egyéb ösztöndíjnál, például a külföldi cserefélévnél is pluszpontot jelent a TDK, OTDK és publikáció írása. Hosszú távon mégis inkább a TDK szemléletformáló erejét emelte ki Márk: „megtanulod, hogyan keresd a kutatási kérdésedre a választ, milyen metódust használj, és ez mind-mind megkönnyíti a későbbi szakdolgozat írást”.

Márk nagyon korán találkozott a Tudományos Diákköri Konferencia fogalmával. Miután gazdasági és pénzügyi matematikai elemzés hallgatóként csatlakozott a FAKT szakkollégiumba, rengeteg motivált, kutató hallgatóval volt körülvéve. Nem meglepő, hiszen a szakkollégiumi diploma megszerzéséhez követelmény, hogy tagjai tanulmányaik során leadjanak legalább egy elfogadott TDK-t. Márk komolyan vette a legalább szót, hiszen jelenleg a negyedik kutatásán dolgozik, és 2021-ben a Corvinus Hallgatói Kiválósági Díját is elnyerte.

Márk az első dolgozata témájához hobbijából, a sportokból merített ihletet, így a futball ligák anyagi oldalát vizsgálta a játékelmélet eszköztárával. Már a játékelméleti kurzusa során érezte, hogy ebből szeretne TDK-t írni, így csak egy áttörő ötlet kellett, ami összekötheti ezt és a szenvedélyét. Dolgozatában a sportközvetítések anyagi oldalát racionalizálja. Fő kérdése volt, hogy hogyan lehetne a sportligában lévő csapatok között a legigazságosabban szétosztani a bevételi összegeket, amikor egy liga megkapja a tévés közvetítési jogdíjakat. Itt különböző szakirodalomban fellelhető függvényeket alakított át, és ezeket igyekezett a saját kutatásába simítani. Mátrixokban dolgozott, elemenként építette fel a végső modellt, és sikerült megfejtenie, hogy hogyan lehet működőképes. Ezt a legnagyobb áttöréseként tartja számon.

Bár a téma nemzetközi szinten is kifejezetten ritka, Márk konzulense ismer két spanyol szerzőt, akik ezzel a területtel foglalkoznak. Fel is vették velük a kapcsolatot, így az egyik jövőbeli célkitűzés az, hogy a dolgozat angolul is elkészüljön, ezáltal a spanyol kutatók is megismerhessék azt. Továbbá a magyar verziót is épp átalakítják konzulensével, hogy egy szakmai folyóiratban publikálható verzióba kerüljön.

A TDK sajátossága, hogy nem csupán a leadott dolgozatok alapján értékelik a kutatást, hanem prezentáció formájában is be kell mutatni azt. Mint ahogy Márk említette, az eredményeinek nagy buktatója, hogy nem egyszerűen számolható, így a sportközvetítők hétköznapi emberként nem tudnák alkalmazni, megértetni az érintettekkel, miért annyi a részesedésük. A téma összetettsége miatt a szóbeli fordulón is hasonló nehézségbe ütközött. Amikor összeszedte, mennyit mondandója van, húsz percnyi szövege lett, azonban a szóbelin csak tíz percig beszélhetett.

A koronavírus miatt az OTDK-t online rendezték meg. Eredetileg ez egy egész hétvégés szakmai rendezvény, ahol lehetőség van mind egymást meghallgatni, mind kapcsolatokat építeni. Márk viszont mackónadrágban és ingben, monitorja előtt ülve hódította meg az OTDK zsűrijét. A hálószobája nyugalma pedig az izgulást is eltüntette, amit még kicsit sajnált is.

Későbbi témáját egy szakkollégiumi kurzus ihlette, ahol tőzsdei eseményelemzéseket végeztek. Így a következő dolgozatát a tanáruk tanácsára Jakó Fannival írta. Azt vizsgálták, hogy amikor egy vállalat kiadja a negyedéves jelentését, a tőzsdei befektetők túl- vagy alulreagálják, esetleg egyik sem. A vállalat piaci értékét, EPS mutatóját vizsgálták a kiadott jelentésekben, majd ez alapján a részvényesek hozamaiból vontak le következtetéseket a reakciók minőségéről.

Ezután újra belevágott egy kutatásba, szintén egy FAKT szakkollégiumi kurzus alapján. Társszerzőjével jelenleg a férfi-női bérkülönbségeket elemzi és annak különböző vállalati típusok – KKV vagy multi – szerinti megoszlását. Sajnos ez a kutatás a COVID miatt parkolópályára került, mivel az adatokat kizárólag személyesen kaphatnák meg a KSH-tól, arra pedig egyelőre nem volt lehetőségük a korlátozások miatt.

Ha bárki is aggódna, hogy Márk három kutatás után megpihen, megnyugtatom, jelenleg a szakdolgozatán dolgozik, amelyben teljesen új témával foglalkozik. A vállalati eladósodottságot mint stratégiai eszközt vizsgálja. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a vállalatok nem kergetnék bele egymást hitelfelvételekbe, csak a saját tőkéjükkel dolgoznának, akkor optimális esetben nagyobb profitot lennének képesek elérni.

Neked is van egy jó kérdésed? Amennyiben jelentkezni szeretnél az idei Tudományos Diákköri Konferenciára, azt március 10-ig tudod megtenni. Bővebb információért és a szekciók listájáért látogass el az egyetem honlapjára és kövesd a Corvinus TDK Facebook-oldalát. Ha pedig első kézből szeretnéd megkapni a legfrissebb információkat, úgy a Corvinus TDK Klub Facebook-csoportjában a helyed!

A TDK tevékenységét az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása által biztosított forrás az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 azonosítószámú „Tehetségből fiatal kutató – A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” című projekt támogatta.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.01. - 10:12:48