Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Kollégánk rádióműsorban elemezte, hogyan érinti a palesztinokat az Izrael elleni háború

2023-10-16 15:49:00

Paragi Beáta, a Corvinus Globális Tanulmányok Intézetének docense a Rádió 1 október 12-ei reggeli műsorában nyilatkozott az Izrael-Hamász háború hátteréről, a lehetséges forgatókönyekről.
Budapesti Corvinus Egyetem

A Corvinus szakértője egy palesztin történelmi áttekintés után a Hamász jellemzőiről beszélt, és kiemelte: az nem pusztán egy terrorszervezet, hanem rengeteg társadalmi szolgáltatást – egészségügyi, oktatási feladatokat – lát el egy olyan területen, ahol 46 százalékos a munkanélküliség. Izraelben eközben a GDP nagyjából 40-szer nagyobb, mint a gázai övezetben, a munkanélküliség 10-szeres, és a palesztin területeken élő emberek jövőképe reménytelen. A külső beavatkozások esélyéről szólva elmondta: „azt várni, hogy majd egy külső szereplő jön, és akár a nemzetközi jog mentén, akár a nemzetközi segélyek révén ezt a problémát meg fogja oldani, úgy gondolom, hogy ez egy illúzió.” Hangsúlyozta azt is: a környező arab államokban Jordánia kivételével nincs állampolgárságuk a palesztinoknak, így másfél-kétmillió embernek nincs útlevele a Gázai övezetben, nem tud hova menni.  

Paragi Beáta több forgatókönyvet lát a jövőre nézve: egyrészt azt, hogy Izrael megpróbálja a Hamásznak a felső-közép vezetését likvidálni és amennyire lehet a palesztinok hétköznapjait megpróbálják megkönnyíteni szuverén palesztin állam létrehozás nélkül, de erre nem sok esélyt lát. Másik lehetőség valamiféle palesztin-zsidó konföderáció, harmadik opcióként vissza lehet térni a ’49 és ’67 közötti időszakhoz, de ennek is kevés a támogatottsága. Negyedik lehetőség az önálló palesztin állam, de a történtek fényében a Hamász nemhogy nem szalonképes partner, hanem megsemmisítendő célpont lett. Éppen ezért megoldást találni végtelenül nehéz, hiszen Izrael nem bízik abban, hogy egy palesztin állam békében élne mellettük, szögezi le kollégánk a műsorban. 

A teljes interjú meghallgató a YouTube-on (1:12-től).  

Paragi Beáta az Inforádiónak is nyilatkozott a háborúról október 13-án, erről összefoglaló cikk olvasható „Szakértő: a Hamász támadása figyelmeztetés az Arab Ligának is” címmel és maga az interjú is elérhető itt. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.20. - 07:26:06