Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Kor- és kórdokumentum készült a Corvinuson

2022-06-16 09:58:39

Maszkne, Szputnyik, víruszsaru, rasztazenekar, győrfipálik, vakcing, elolt. Többek között ezekről a szavakról is „szó esett” 2022. június 14-én a Karanténszótár 2. kiadásának könyvbemutatóján a Három Szerb Kávéházban. A kötet szerzőjével, dr. Veszelszki Ágnes nyelvésszel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docensével és Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével Blankó Miklós beszélgetett.

„A Karanténszótár. Virális tartalom című kötet 2020. júliusi megjelenése után azonnal elkezdtem gondolkodni a folytatáson: a további szógyűjtésen és a kibővített második kiadás megjelentetésén” – nyilatkozta a szerző. A Karanténszótár 2. Kor- és kórdokumentum című munka az első kiadás 400 szócikkéhez képest háromszorosára: több mint 1200 címszavasra bővült.

A szótári alapelvek szempontjából a bővített változat követi az első kiadást. A struktúra (címszó, rövid köznyelvi magyarázat, szótári belső utalások, példamondat) változatlan maradt; a szerző kifejezetten nem szaknyelvi, hanem köznapi, könnyen érthető magyarázatokra törekedett; és a több jelentéssel rendelkező szavak esetén csak a járványhelyzetre vonatkozó jelentést szerepelteti a Karanténszótárban.

A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk teljes megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek megnevezésére. Ez a nyelven kívüli ok indokolhatja az új szóteremtések robbanásszerű megjelenését.

A témakör egészségügyi kapcsolata miatt feltűnő arányban váltak (nagy valószínűség szerint átmenetileg) a köznyelvi szókincs részévé orvostudományi terminusok. A szótár különböző stílusrétegekből, nyelvváltozatokból tartalmaz szókincselemeket: a köznyelvi, szinte szlengszerű, gyakran játékos szavaktól az újságírói-publicisztikai leleményeken át a vírusfertőzés miatt a mindennapi használatba bekerült orvosi szaknyelvi szakkifejezésekig és a hivatali nyelv szókészleti elemeiig.

A járványkezelésben óriási változást hozott a vakcinák kifejlesztése, illetve az oltási akció. Ennek nyomán megjelent a hivatalos szabályokkal és ajánlásokkal szembeforduló „alternatív gyógyászat”: a vírustagadók, a maszkdacolók és az oltásellenesek – sokszor összeesküvés-elméletekbe hajló – nézetrendszere. Ezek a témakörök dominálják az új kiadás szóanyagát.

A hétköznapi kifejezések szójátékos, humoros stílusárnyalata mellett Czikkely Panni grafikus találó rajzai, illetve a címlapon látható Karantündére is oldja a fertőzéstől való félelem és a bezártság feszültségét.

A könyvbemutatón Juhász Judit elnök köszöntője után Blankó Miklós kérdezte a szerzőt és Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét a koronavírus-járvány nyelvi-kommunikációs hatásairól. Elhangzott a jól ismert, jellegzetes hanghordozással a „Maradjanak otthon” mondat is, amelynek mémes, továbbfejlesztett változatairól is szó volt a beszélgetésben, de a beszélgetőpartnerek kitértek a különböző érdekes szavak magyarázata mellett a járványkezelés kommunikációs megoldásaira és a mentőszolgálat ismeretterjesztő vállalásaira is. A könyvszerző Veszelszki Ágnes és a kiadó Anyanyelvápolók Szövetsége azzal a nem szokványos reménnyel adta át az olvasóknak a Karanténszótár folytatását, hogy a koronavírus-járvány lecsillapodásával nem lesz szükség (és lehetőség) harmadik kiadásra.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.19. - 08:14:50