Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Kreatív lendületet ad az Egyetemnek – átfogó tehetségprogramot indít a Corvinus

2024-03-05 09:39:00

Ősztől átfogó tehetségtámogató programot tervez indítani az Egyetem, amelybe néhány új kezdeményezés mellett a Corvinuson már régóta sikerrel működő szabadon választható programokat is be szeretnék vezetni. Barta Márton stratégiai vezető mesélt a tehetségprogram tervezett keretrendszeréről.
Budapesti Corvinus Egyetem

„Az Egyetemnek sokféle, régóta jól működő tehetségtámogató kezdeményezése van, gondoljunk csak a szakkollégiumokra, a diákszervezetekre, a tudományos diákköri mozgalomra, vagy az esettanulmány-versenyekre. Az új tehetségprogramot részben azért hozzuk létre, hogy ezt a sok, szerteágazó kezdeményezést egységes keretrendszerbe foglaljuk, illetve, hogy a jövőben a nemzetközi hallgatóinkat is jobban be tudjuk kapcsolni az órarenden kívüli tanulási lehetőségekbe” – foglalja össze a hamarosan elinduló program mögött álló két fontos alapgondolatot Barta Márton.  

Az oktatási stratégia részeként megvalósuló tehetségprogram koncepcióját januári ülésén az Egyetem Szenátusa is támogatta. A program hét modul köré épül, ezekhez kapcsolódnak az Egyetemen már meglévő és az újonnan létrejövő kezdeményezések is. A modulok olyan kompetenciacsoportok köré szerveződnek, amelyekben való fejlődés segítségével az Egyetem hallgatói fel tudnak készülni a jövő munkahelyein való sikeres helytállásra. 


A hét tematikus modul 

  • Digitális technológiai érzékenység és módszertan 
  • Kreativitás és történetmesélés 
  • Vállalkozókészség 
  • Közösségi és vezetői kompetenciák  
  • Tudományos elmélyülés és széles szellemi látókör 
  • Társadalmi felelősségvállalás és szolgálat  
  • Önmenedzsment 

A modulokhoz több műfaji újdonság is kapcsolódik majd, például a téli vizsgaidőszakban megvalósítani tervezett intenzív szakmai hetek (téli egyetem), hallgatói publikációs szemináriumok vagy a Gellért Campuson létrejövő Makerspace kreatív workshopjai. Egyes interdiszciplináris szabadon választható kurzusok is integrálódnak majd a tehetségprogramba. 

Arra a kérdésre, hogy kiket szeretnének megszólítani a tehetségprogrammal, Barta Márton elmondta: „minden corvinusos diák számára nyitott lesz a program, aki a hagyományos órarendi kereteken kívül tágítani szeretné a horizontját, szeretne a szakmájához kapcsolódóan új dolgokat tanulni, esetleg izgalmas, határterületi projektekben is részt venni”.  

Az egyes programelemeken való részvétellel tehetségpontokat gyűjthetnek a diákok, a megfelelő számú tehetségpont elérését pedig az Egyetem több formában el is tudja majd ismerni. A tehetségprogram újdonsága lesz, hogy a hallgatók az elvégzett munkájuk, elsajátított készségeik részletes bemutatására portfóliót építenek, ezzel is növelve diplomájuk értékét. A program első, pilot kezdeményezéseit a tavaszi félévben tervezik elindítani, ősztől pedig már nagy részben az új Campuson zajlanak majd a programok 

Barta Márton úgy fogalmazott: „a tehetségprogram kísérletező szemlélete remélhetőleg rengeteg kreatív energiát szabadít fel közösségünkben, és igazi szellemi vibrálást láthatunk majd az Egyetemen. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.18. - 23:28:50