Felülmúlta a várakozásokat az első Corvinus Termelői Piac, amit májusban rendeztek meg az egyetem C épülete előtt. A nagy sikernek köszönhetően az őszi félévben ismét vásárolhatnak majd helyi és fenntartható termékeket az egyetem polgárai és az érdeklődők.
A termelők között ezúttal is ott lesznek jelenlegi és korábbi hallgatóink, így a velük való beszélgetések a termékek megismerésén túl arra is alkalmasak lehetnek, hogy elmeséljék útjukat az iskolapadból a családi vagy saját gazdaságukba.
A piacon várhatóan őszi idényzöldségek és -gyümölcsök, tejtermékek, gyümölcslé, méz, sajtok, chilitermékek, mikrozöldek, szörpök, lekvárok, rétesek, piték és hústermékek közül is válogathatnak majd az érdeklődők. A vásárláshoz mindenképp érdemes hozni vászontáskát, hogy fenntartható csomagolásba kerülhessenek a termékek, valamint készpénzt, mert nem mindenhol lesz biztosított a kártyás fizetés.
Ők lesznek a termelők:
Borda Áron
2018-ban végeztem a Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakon, 2021-ben pedig Vállalkozásfejlesztés mesterszakon, 2022-től a Gazdálkodástani Doktori Iskola: Agrárgazdasági specializációján vagyok PhD-hallgató. Emellett őstermelőként dolgozom a Szentendrei-szigeten, családi gazdaságban. Tehéntejet és tejtermékeket, házi tojást, idényzöldségeket és hústermékeket fogok árulni.
Szücs Milán
2021-ben végeztem Vidékfejlesztési agrármérnök (Budapesti Corvinus Egyetem) szakon. Jelenleg növényorvosnak tanulok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, és a családi gazdaságban (Borbás Kert) vagyok értékesítési és marketing referens. Gyümölcslét, almachipset és almát fogok árulni.
Ágfalvai Lili
2021 szeptemberében kezdtem a tanulmányaimat Nemzetközi kapcsolatok szakon, most másodéves vagyok. Az egyetem melletti szabadidőmben méhészkedem, illetve még csak inkább segítek a méhek körüli munkákban, például piacokra járok árulni. A Corvinus piacon saját, őstermelői mézeket fogok árulni.
Zsuzsi Sajt (Zsuzsi és Zoli)
Gazdaságunkat 2015-ben alapítottuk, tejtermelő gazdaságnak. Gazdasági okokból 2018-ban elkezdtünk kísérletezni, sajtokat szerettünk volna készíteni. Ez a folyamat közel másfél évig tartott, mire elkészültek az első számunkra is elfogadható ízletes sajtok. 2019 óta foglalkozunk sajtjaink értékesítésével.
Aprókert (Viszkok Márió)
Aprókertünk egy helyi, családi vállalkozás, ahol elsősorban mikrozöldek termesztésével foglalkozunk.
Bogyóka szörpök és lekvárok (Gabi és Tündi)
Családi gazdaságunkban 1998-tól termesztünk gyümölcsöket. 2012-től társultunk Tündével és készítünk lekvárokat és szörpöket. Bogyóka néven árusítjuk termékeinket piacon, boltokban és éttermekben a Dunakanyarban. Kosdon (Vác mellett) élünk és gazdálkodunk. Készítünk még zöldségkrémeket, rostos ivóleveket és az idei évtől savanyúságot is.
Agancsos (Bertók Bence)
Nagyságrendileg 11 éve foglalkozom húsokkal az ország legkiemelkedőbb és legismertebb rendezvényein. A piacokat egy éve kezdtem el hobbiból csinálni, megszerettem a légkört. A rendezvények és a piacok teljesen más világ, de mindkettőben megtaláltam azt, amiért élvezem csinálni.
Termékeink: 100%-os szarvaskolbász, szalámi, extra csípős snack kolbász (cabanossi), 85%-os szarvas kolbász és szalámi csemege, illetve csípős fűszerezéssel lókolbász és szalámi, szürkemarha szalámi, libatepertő, paprikás mangalica tepertő, libából és kacsából tepertőkrém, valamint zsírban májak.
Nico Chilifarm (Szabó Attila)
A chili iránti szerelmem azzal kezdődhetett, hogy megkóstoltam életem első, közepesen erős (=gyenge) fajtáját egy hipermarket polcáról választva. Többféle chilit is kipróbáltam, de leginkább a konyhaablakban termesztett sajátomat szerettem fogyasztani. Ekkor még Budapesten éltem, de tudtam, hogy vidékre kellene költözni, hogy létrehozhassam az álmomat, a konyhánál nagyobb „chilifarmomat”.
2017-ben költöztünk Tápiógyörgyére, ugyanebben az évben ajándékba kaptam hat tő Red Habanero palántát, aminek a helyes benti nevelése után sikerült csodaszép magokat gyűjteni, ami olyan jól sikerült, hogy láss csodát, 2018 nyarán a kertben nem volt más, csak Red Habanero. A chili szenvedélye magával sodort és egyre több fajtát ismertem meg, így 2023-ban még több chilivel és kibővült termékpalettával várom a chili szerelmeseit!
Desszertplatz (Czeczó Ottó)
Hosszú évek dédelgetett álma vált valóra a Desszertplatz megszületésével. Mindig is a desszertek jelentették nekem az étkezések végén a koktélcseresznyét a hab tetején, megkoronázták a csodás ebédet vagy vacsorát. Így volt teljes az összhang. A mindennapok részévé szeretném tenni ezeket az apró örömöket. A termelői piacon pite és csokis tarte kapható majd.
Lajos-Király Manufaktúra (Sziszi és Dávid)
Dávid a nagyszülei földjén kezdett gazdálkodni, amikor 2015-ben visszaköltözött Verpelétre. Dávid és Sziszi főként ribizlibort készítenek és többnyire fesztiválokra járnak, de országosan jó néhány üzletben és étteremben is megkóstolhatjuk a Lajos Király-féle ribizliborokat. A borok mellett kapható náluk pálinka is, de készítenek szörpöt, bon-bont és most már szárított gyümölcsöt is.
Házi Rétes Tura (Anna)
Réteseink minden nap frissen készülnek, saját tésztából húzott technikával, egyedi és hagyományos receptek alapján. Jelenleg 17-20 féle rétes szerepel a kínálatunkban: 13 édes, 1 sós, és 3 cukormentes íz.