Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Májusban közösségi cselekvéssel tér vissza a hónap fenntarthatósági témája

2024-05-02 14:37:00

Újra elindul a Corvinuson a hónap fenntarthatósági témája projekt. Májusban a közösségek szerepéről és a közös cselekvés fontosságáról lesz szó, ehhez a cikkek mellett eseményeket is ajánlunk, valamint aktivitásokat is szervezünk.
Budapesti Corvinus Egyetem

A természeti erőforrások, benne a különféle szennyezéseket elnyelni képes levegővel, vízzel és talajjal, az emberiség és minden földi élőlény közös kincsét alkotják. Ezek használata során körültekintően és egymásra figyelve szükséges eljárni, azonban a homo oeconomicus, a főirányú közgazdasági modellek által feltételezett ember kizárólag a saját érdekeit tekinti, a saját hasznossága érdekli, és éppen ezért a közös erőforrásokat túlhasználja. 

Az elmúlt közel fél évszázadban rengeteg olyan kutatás készült, ami olyan kisközösségeket vizsgált, akik képesek voltak a rendelkezésükre álló természeti erőforrásokat megfelelően használni, azokat hosszú távon megőrizni. Kutatásai alapján Elinor Ostrom az alábbi nyolc alapelvet gyűjtötte össze, amelyek megfogadása hozzásegítheti a közösségeket a rendelkezésükre álló erőforrások megfelelő használatához: 

  • Világosan meghatározott határok vannak a felhasználók és a kívülállók között. 
  • A közös erőforrások kisajátítására és rendelkezésre bocsátására vonatkozóan egyértelmű, a helyi viszonyokhoz igazodó szabályok vannak. 
  • Vannak közösségi megállapodások, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy részt vegyenek a döntéshozatali folyamatban. 
  • Van egy hatékony monitoring rendszer, olyan ellenőrökkel, akik a csoport tagjai vagy legalábbis számonkérhetők általuk. 
  • A szankciók fokozatosak és arányosak a csoport által létrehozott szabályok megsértésével. 
  • Vannak mechanizmusok a csoporttagokhoz való hozzáférésre és a konfliktusok alacsony költséggel történő megoldására. 
  • A magasabb szintű hatóságok elismerik a csoport önkormányzatiságát. 
  • A nagyobb közös erőforrásokat illetően különböző szintű szervezetek egymásba ágyazott halmaza létezik. 

A siker kulcsa ezekben az esetekben az együttműködés a közösség tagjai között, ami viszont a közgazdasági modellekben sokszor kedvezőtlen színben tűnik fel. Az együttműködés ráadásul nagy csoportok esetén különösen nehéz, ezért érdemes kisebb csoportokban, kisebb közösségekben elkezdeni, ahol az alapelvek és a szabályok is könnyebben megalkothatók, ellenőrizhetők. 

Májusban a hónap fenntarthatósági témája a kisközösségek szerepe lesz egy fenntarthatóbb és etikusabb világ kialakításában. Ehhez különböző jó példákat mutatunk be, illetve olyan eseményekre hívunk minden egyetemi polgárt, amelyekben a közösségek szerepét és erejét élhetjük meg. Közösen. 

Májusi programajánló a közösségi fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási cselekvéshez a Corvinuson (a program a hónap során frissülni fog): 

Május 4. szombat, 10:00 –  Social Impact Award infónap 

Social Impact Award néven társadalmi vállalkozói ötletverseny indul, az infónapot a Corvinus Science Shoppal közös szervezésben tartja az Impact Hub Budapest a Gellért Campuson. 

Esemény  

Május 7. kedd, 9:30 – Corvinus Termelői Piac 

Az esemény helyszíne ezúttal az E épület aulája, új és már ismerős termelők hozzák el saját portékáikat. 

Esemény 

Május 8. szerda, 17:20 – Workshop: Így szerezhet társadalmi-környezeti hatást vizsgáló B Corp minősítést egy nagyvállalat 

Miért éri meg egy nagyvállalatnak, ha B Corp minősítést szerez? Várkonyi Beáta, a Danone közép-kelet-európai vállalati kapcsolatok igazgatója válaszol a kérdésekre. 

Esemény 

Május 15. szerda – Közösségi növényültetés munkatársak számára 

Az idei évtől kezdve hagyományos virágföld helyett fenntarthatóbb komposztot rendel az egyetem, melyhez közösségi növényültetést is szervezünk. Az érdeklődők a növények közös átültetése mellett megismerhetik a Science Shop talajegészséggel foglalkozó LOESS kutatási projektjét is. 

Esemény hamarosan 

Május közepe – ERS Hub Agora (pontos időpont hamarosan) 

Ismét megszervezzük az etikával, társadalmi felelősségvállalással és fenntarthatósággal foglalkozó egyetemi platform, az ERS Hub Agora programját. A mostani alkalomra elsősorban a hallgatókat, hallgatói szervezeteket, szakkollégiumokat várjuk, a cél pedig az lesz, hogy közösen vizsgáljuk meg, hogyan lehet fenntarthatóbb az egyetem, és milyen projektek induljanak ezért a célért az őszi félévben. 

Esemény hamarosan 

Május 23. csütörtök, 17:00 – Munkatársi Garden Party 

Az idei munkatársi összejövetelen ismét egy közösségi partnert támogathatnak az egyetem munkatársai. A gyermekotthonban felnőtt szülők családjait támogató egyesület élményfestés programmal készül, ahol közösen alkothatjuk meg a társadalmilag is fenntarthatóbb jövőt. 

Esemény 

 

A témához kapcsolódó, de a felsorolásból kimaradt corvinusos eseményeket, aktivitásokat szeretettel várjuk a mate.kovacs2@uni-corvinus.hu címen, és kiegészítjük a cikket. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 22:23:13