Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Makerspace és nemzetközileg is sikeres, egyetemi indulású startup-ok

2024-06-23 09:12:00

Lezajlott a magyar startup ökoszisztéma egyik legnagyobb közösségi eseménye a Gellért Campuson.
Budapesti Corvinus Egyetem

Június 11-én rendezték a 2024. évi Startup Safari Budapestet, amelynek a Corvinus idén is állomásaként szolgált. Az esemény célja most is az volt, hogy összekapcsolja a startup közösség tagjait, ösztönözze az új innovációkat és támogassa a tudásmegosztást. A rendezvény különleges lehetőséget kínált a résztvevők számára networkingre és tapasztalatszerzésre is. 

A programok 13 tematikus útvonalon zajlottak, a Create 26, a Nemzeti Innovációs Ügynökség, a Loffice és több más helyszín mellett a Budapesti Corvinus Egyetem Gellért Campusán is. Az Egyetem két programmal készült: 15 órától a Corvinus Makerspace kísérleti alkotóterében a FabLab Budapest tartott 3D modellezési workshopot. Mindezt egy magyar fejlesztésű Shapr3D alkalmazás használatával szervezték, mely újradefiniálta a CAD-piacot. A résztvevők alapszinten elsajátíthatták a világszinten sikeres modellezőszoftver használatát és megismerkedhettek a műhely 3D nyomtatóinak használatával.  

Ezt követően 17 órától a fantasztikus (már-már a koncentrációt is zavaróan izgalmas) kilátással rendelkező Panoráma teremben zajlott egy kerekasztal-beszélgetés “Egyetemi vállalkozásindítás a Duna régióban – Futó kaland helyett stabil programok?” címmel. Az esemény célja az volt, hogy az egyetemekről indult fiatal vállalkozók megosszák a tapasztalataikat a kezdeti küzdelmekről, sikerekről és átmeneti kudarcokról. Ezen kívül fontos volt a futó egyetemi vállalkozásösztönző programok kiértékelése is. A moderátor Vecsenyi János professzor volt. 

Kovács-Szerján Kristóf képviselte az APRENTLY-t (Danube Cup 2023 HU győztes, Újbudai Hallgatói Startup Pályázat 2024 díjazott, jelenleg STRT Launchpad résztvevő), a BridgeAID-től (Danube Cup 2024 nemzetközi 2. helyezett) Kenéz Ági, a ROKSH-tól (Danube Cup nyertes, már sikeres vállalat) Somogyi Máté volt jelen. A KIKAPCS társadalmi vállalkozás alapítványt (szintén Danube Cup induló) Környei Viki képviselte.  

Tanulságos beszámolókat hallhattunk arról, hol tartanak most és milyen nehézségeket kellett leküzdeniük. Szó volt pivotálásról, anyagi és munkateherbeli túlélésről, a csapat fontosságáról, a nemzetköziesedés kihívásairól. A négy corvinusos és BME-s vállalkozó pozitív tapasztalatszerzésként tekint vissza a már megtett útra. Mindannyian optimisták a cégük jövőjét illetően.  

A Safarin a vállalkozni vágyóknak és a startuppereknek a különböző helyszíneken lehetőségük nyílt befektetőkkel és pénzügyi szakemberekkel is személyesen találkozni. Hallhattak pályázati kiírásokról, inkubációs programokról, nemzetközi lehetőségekről is. A Startup Safari Budapest 2024 kiváló lehetőséget teremtett új kapcsolatok építésére, inspiráció gyűjtésére és a startup világ legújabb trendjeinek megismerésére. A corvinusos programokon keresztül az Egyetem leendő innovációs hub-ja is be tudott kapcsolódni a budapesti startup ökoszisztéma vérkeringésébe.  

Köszönjük az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesületnek a catering-hez nyújtott támogatást. Az esemény szervezői Dr. Petheő Attila és Dr. Huszák Loretta voltak a Vállalkozás és Innováció Intézettől.  

Folytatás 2025-ben!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.18. - 01:13:54