Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Megjelent a Pénzügyi Szemle első Corvinus által szerkesztett lapszáma

2023-07-25 04:03:00

A negyedévente megjelenő Pénzügyi Szemle szakfolyóirat alapítói jogai 2023. áprilisában kerültek át az Állami Számvevőszéktől a Budapesti Corvinus Egyetemhez, amelynek legújabb lapszámát megújult formában, de a korábban megszokott minőségben jelentette meg az Egyetem.
Budapesti Corvinus Egyetem

A közel hetvenéves múltra visszatekintő folyóiratot először a Pénzügyminisztérium, majd az Állami Számvevőszék gondozta, és 2023. áprilisában kerültek át az alapítói jogok az Egyetemhez. A Pénzügyi Szemle célja, hogy  hiteles képet adjon a pénzügyi rendszerről, valamint – a legfontosabb pénzügyi összefüggések tükrében – a közszféra és a nemzetgazdaság működésének főbb vonásairól, a felzárkózási, jövőépítési törekvésekről és a kapcsolódó szakmai vitákról; továbbá, hogy a lapban közölt tudományos eredmények minél inkább hasznosuljanak, vagyis támogassák a pénzügyi kultúra terjesztését, a pénzügyi-gazdaságpolitikai döntések megalapozottságát, valamint hozzájáruljanak a „jó kormányzáshoz”. 

A lap új főszerkesztője Prof. Dr. Lukács János, az Egyetem Számviteli és Jogi Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara egykori elnöke lett. 

Az Egyetem kiemelt célja továbbá, hogy a lap minél magasabb szintre jusson a hazai és nemzetközi folyóiratrangsorokban, egyaránt támogatva ezzel a tehetséges kutatók akadémiai előmenetelét és az Egyetem elismertségét is. 

A főszerkesztői előszó megfelelő kalauz a legújabb lapszám sokszínű tartalmához, valamint a folyóirathoz kötődő jövőbeni célokhoz, amelyeket az előző és a jelenlegi laptulajdonosi köszöntők is megerősítenek. Mindezek mellett az olvasók az Egyetem két kiemelkedő oktatójával kapcsolatos tartalommal is találkozhatnak: Bánfi Tamás legújabb könyvének recenzióját, valamint a Száz Jánossal 70. születésnapja alkalmából készült interjút is olvashatják. 

A lappal kapcsolatos bármilyen kérdés esetén írhatnak a penzugyiszemle@uni-corvinus.hu email címre. 

A 2023/2. lapszám tartalma: 

Előszó: 

Köszöntők: 

Tanulmányok: 

Könyvrecenzió: 

Interjú: 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.20. - 15:18:29