Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Megjelent a Vezetéstudomány legújabb, 2024. májusi száma

2024-05-16 15:46:00

A folyóirat teljes tartalma elérhető online a folyóirat honlapján.
Budapesti Corvinus Egyetem

A havonta megjelenő Vezetéstudomány szakfolyóirat a gazdálkodástudomány és a vezetéselmélet meghatározó, 55 éves múltra visszatekintő, MTA “A” kategóriába sorolt tudományos lapja. A folyóiratban megjelenő cikkek a szervezetek működésének számos aspektusát vizsgálják: a struktúra, a folyamatok és a teljesítmény vonatkozásai mellett egyforma figyelmet szentelve a kulturális, magatartási és technológiai kérdéseknek. A Vezetéstudomány fontos értéknek tartja multidiszciplináris hátterét, a gazdálkodástudomány nézőpontja mellett épít a szociológia, a pszichológia, a közgazdaságtan, a politikatudomány és a kommunikációelmélet eredményeire is. 

A folyóirat teljes tartalma elérhető online a Vezetéstudomány folyóirat honlapján. Weboldalunkon tájékozódni lehet a kéziratok beküldésével kapcsolatos információkról és a szerzői útmutatóról is. Aki szívesen értesülne havonta a legfrissebb szám tartalmáról és a különszám felhívásokról egy rövid e-mailben, az feliratkozhat hírlevelünkre is. 

A legfrissebb LV. évfolyam 5. szám tartalma:  

– Halász Ágnes – Kenesei Zsófia  

Online learning acceptance in higher education – Do we know everything? 

A szerzők kutatásukban a technológiaelfogadás egyes faktorainak jelentéstartalmának és hatásainak mélyreható elemzését követően kidolgoztak egy olyan keretrendszert, amely segít betekintést nyújtani a technológiaelfogadással kapcsolatos legmodernebb kutatásokba a felsőoktatás kontextusában.   

– Esayas Degago Demissie – Daniel Kibet Koech – Molnár Edina  

Exploring occupational stress among employees in the financial industry – A perspective from developing economies in Addis Ababa, Ethiopia 

A tanulmány célja a munkahelyi stresszorok szerepének elemzése a foglalkozási stressz kapcsán. Eredményeik alapján a szociális támogatás és a munkakontroll fordítottan függ össze a foglalkozási stressz szintjével, míg a szerep kétértelműsége és a szereptúlterhelés azonban közvetlenül hat a foglalkozási stressz nagyságára. 

– Syrine Bassi – Kolos Krisztina 

Study-abroad decision-making – Combining marketing and behavioral economics perspectives 

A tanulmány célja, hogy a marketing és a viselkedési közgazdaságtan összekapcsolásával mélyebb ismereteket lehessen szerezni arról, hogy a felsőoktatás esetében hogyan hoznak a hallgatók külföldi tanulmányokkal kapcsolatos döntéseket. 

– Salma Choulli 

Human resource management systems – The social and environmental performance of some of Morocco’s largest corporations 

A szerző, jelen tanulmányban – amely a konfigurációs megközelítés elvein alapul – azt kívánja meghatározni, hogy a vállalat üzleti tervéhez igazodó, jól koordinált humánerőforrás-menedzsment rendszerek hogyan teljesítenek a társadalom és a környezet szempontjából. 

– Norbert Griszbacher  
Back to the nature and travelling off the beaten path? – The explicit and implicit examination of ‘new’ destination choices and travel decisions in the shadow of the COVID-19 pandemic 

Jelen tanulmány egy innovatív explicit-implicit megközelítést alkalmazva vizsgálja a pandémia óta reneszánszát élő természetjárás jelenségét az utazási és desztinációválasztási döntéseink függvényében. 

 

FELHÍVÁS 

Felhívás Publikációs Nívódíjra – Magyar Tudományos Akadémia IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Gazdálkodástudományi Bizottság 

Az MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága ismét Publikációs Nívódíjat hirdet. A díjakra 2023-ben megjelent nyomtatott és/vagy online publikációkkal lehet pályázni, illetve javaslatot tenni a következő három kategóriában, megjelölve, hogy mely albizottsághoz nívódíjára javasolják az adott publikációt:– szakkönyv / tanulmány szakkönyvben,– magyar nyelvű folyóiratcikk,– idegen nyelvű folyóiratcikk. Kérik a Gazdálkodástudományi Bizottsághoz kapcsolódó köztesületi tagokat, hogy legkésőbb 2024. május 31-ig tegyenek javaslatot azon 2023-ban megjelent publikációkra, melyek megítélésük szerint sikerrel pályázhatnak a Nívódíjakra! Ajánlásukat a következő formanyomtatvány kitöltésével tehetik meg: https://forms.office.com/e/TYVuB4ZBze . 

 

Kövesse az “55 éves a Vezetéstudomány” folyóirat Facebook oldalát! 

Folyóiratunkat 1970-ben az Országos Vezetőképző Intézet alapította Vezetőképzés címmel, így idén, 2024-ben már az 55. évfolyamot olvashatjuk. Szeretnénk az idei jubileumról méltóképpen megemlékezni és 2024 során feleleveníteni a lap 55 éves történelmét. Így minden héten egy-egy ízelítővel jelentkezünk az egyes évfolyamokból.  

Heti cikksorozatunk elérhető a Vezetéstudomány Facebook oldalánszeretettel várjuk követőink között! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.18. - 22:03:45