Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Megjelent a Vezetéstudomány legújabb, 2024. szeptemberi száma

2024-09-19 16:11:00

A legfrissebb szám fókusza az “Innováció és vállalkozás”.
Budapesti Corvinus Egyetem

A havonta megjelenő Vezetéstudomány szakfolyóirat a gazdálkodástudomány és a vezetéselmélet meghatározó, 55 éves múltra visszatekintő, MTA “A” kategóriába sorolt tudományos lapja. A folyóiratban megjelenő cikkek a szervezetek működésének számos aspektusát vizsgálják: a struktúra, a folyamatok és a teljesítmény vonatkozásai mellett egyforma figyelmet szentelve a kulturális, magatartási és technológiai kérdéseknek. A Vezetéstudomány fontos értéknek tartja multidiszciplináris hátterét, a gazdálkodástudomány nézőpontja mellett épít a szociológia, a pszichológia, a közgazdaságtan, a politikatudomány és a kommunikációelmélet eredményeire is. 

A folyóirat teljes tartalma elérhető online a Vezetéstudomány folyóirat honlapján. Weboldalunkon tájékozódni lehet a kéziratok beküldésével kapcsolatos információkról és a szerzői útmutatóról is. Aki szívesen értesülne havonta a legfrissebb szám tartalmáról és a különszám felhívásokról egy rövid e-mailben, az feliratkozhat hírlevelünkre is.  

A legfrissebb, szeptemberi szám fókusza az “Innováció és vállalkozás”, Deutsch Nikolett vendégszerkesztői előszava itt olvasható. A tematikus szám tartalma (LV. évfolyam 9. szám): 

 – Virág Attila  

Kreativitás, a jövő energiája – Globális energetikai átmenetek és kihívások az EROI-mutató tükrében 

A szerző kutatásában egy olyan értelmezési elméleti keret kidolgozását vagy feltalálását javasolja, amely elbeszélhetőbbé teheti az egyre érthetetlenebb valóságot. A fő állítása az, hogy az EROI-alapú megközelítés rávilágít arra, hogy a mai válságok tünetei nem feltétlenül független indikátorok, hanem könnyen lehetnek egy mélyebb, energetikai vonatkozású kontextus következményei. 

– Herczeg Balázs – Pintér Éva 

A fenntarthatóság koncepciója energetikai szemléletben – Fókuszban az energiatrilemma és -átmenet, valamint a kapcsolódó innovációs potenciál 

 Ez a tanulmány a fenntartható energiagazdálkodás összetett dinamikáját hivatott megvizsgálni. A kutatás során a szerzők feltárták az energiatrilemma és az energiaátmenet közötti összefüggéseket, az előrehaladás mérőszámait, valamint az innovációk szerepét a fenntartható energiagazdálkodásban.   

 

– Szennay Áron – Csákné Filep Judit 

Az exportaktivitás és a családi jelleg hatása a KKV-k innovativitására 

A szerzők munkájuk során a magyarországi kis- és középvállalkozások 2017-es, 2020-as, illetve 2022-es reprezentatív mintáján statisztikai eszközökkel vizsgálják a vállalkozások családi jellege, innovációs tevékenysége, valamint export aktivitása közötti kapcsolatot. 

 

– Nagy-Borsy Viktor 

A felhő alapú technológia diffúziójának modellezése a hazai KKV-szektorban 

A kutatás célja, hogy feltérképezze a technológia alkalmazásával járó specialitásokat és előnyöket (kifejezetten a KKV-szektor fókuszában), továbbá empirikusan jellemezze a technológia jelenlegi használatának mértékét és jövőbeli elterjedésének (diffúziójának) várható ütemét és nagyságát. 

 

Nur Syuhaini Abdul Wahi – Berényi László  
E-kormányzás Malajziában – Technológiaelfogadás önkormányzati alkalmazottak körében 

A tanulmány kérdőíves felméréssel malajziai önkormányzatok példáján keresztül vizsgálja egy általános e-kormányzási rendszer (e-PBT) elfogadását. Célja a befolyásoló tényezők feltárása és integrált keretmodell kidolgozásához való hozzájárulás. 

 

– Csiszárik-Kocsir Ágnes – Varga János Bagó Péter 

A pénzügyi tudatosság rejtett magatartásbéli jellemzői a magyar lakosság körében 

Jelen tanulmányukban a szerzők arra keresik a választ, hogy a pénzügyi tudást és ismereteket, annak bizonyos dimenzióinak megítélését mennyire tartják fontosnak a megkérdezettek a szubjektíven érzékelt takarékossági és megfontoltsági jellemzők mentén, és hogy e tényezők mennyire hatnak vissza egymásra egy magyar kérdőíves kutatás eredményei mentén. 

Kövesse az “55 éves a Vezetéstudomány” folyóirat Facebook oldalát! 

Folyóiratunkat 1970-ben az Országos Vezetőképző Intézet alapította Vezetőképzés címmel, így idén, 2024-ben már az 55. évfolyamot olvashatjuk. Szeretnénk az idei jubileumról méltóképpen megemlékezni és 2024 során feleleveníteni a lap 55 éves történelmét. Így minden héten egy-egy ízelítővel jelentkezünk az egyes évfolyamokból.  

Vágólapra másolva
X
×