Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Miért nyílt Makerspace a Corvinuson?

2024-05-29 14:05:00

A Corvinus Gellért Campusán megnyílt Európa egyik első, gazdaságtudományi egyetemi közegébe tervezett Makerspace-e, ami kreatív mini kurzusokkal várja a hallgatókat. A tér szakmai vezetőjét, a FabLab Budapest CEO-ját, Pap Dávidot kérdeztük az alkotótér lehetőségeiről. Hogyan tölthetik el az idejüket a hallgatók a Makerspace-ben és miért fontos egy ilyen műhely egy elméleti intézménybe?
Budapesti Corvinus Egyetem

Észrevettem, hogy a digitális zajban, amiben élünk egyre inkább feltölt bennünket a kétkezi alkotás lehetősége. Ez volt az alapkoncepciója a térnek, amelyet különböző tradícionális és digitális gyártástechnológiai eszközzel rendeztünk be. A hallgatók nemcsak a különböző vezetett minikurzusokon készíthetnek kézzel fogható tárgyakat, de lehetőségük nyílik egyéni projektekkel is kiegészíteni elméleti kutatásaikat. A minikurzusok a jövőt modellezik le, azaz ötvözik a digitalitást és a hagyományos megmunkálást. 3D kerámia nyomtatáson át az Ikea hackelésig, hímzést és könyvkötést is el lehet sajátítani.” – magyarázza Pap Dávid, a Makerspace vezetője.  

 
Jelenleg 16 féle workshopra lehet jelentkezni náluk (3D modellezés, Grafikai tervezés, Divat, Japán könyvkötészet, Linómetszés, Hímzés, Kalligráfia, Paper craft, Merch készítés, Villanyszerelés, Viselhető intelligencia, Vizuális alkotások létrehozása AI-val, IKEA hack, Önállóan tervezett 3D nyomtatott tárgy, Térbeli adat-vizualizáció, Porcelán 3D nyomtatás), amelyek elvégzéséhez semmilyen előzetes tudás nem szükséges. Az anyagot, a know-how-t és a gépeket is a makerspecesek biztosítják. 

De kik is ők és milyen háttérrel érkeztek a Corvinusra? 

Pap Dávidot, az első magyarországi FabLab alapítóját egy évvel ezelőtt kereste meg Barta Márton stratégiai vezető, akivel közösen kezdetek el ötletelni egy egyetemi Makerspace létrehozásán.  

„Ebben a felkérésben az volt a legizgalmasabb, hogy hogyan tudunk a nem design vagy technológia területéről érkező egyetemi polgárság számára egy olyan rendszert felépíteni, ahol a workshopok  segítségével laikusok is az önálló alkotáshoz szükséges tudásra tehetnek szert, mindezt szerethető és élvezhető módon” – mondja Dávid, akivel az IKEA hack és a villanyszerelés workshopon találkozhattok a Makerspace-ben.  

A Gellért Campus épületében napközben legtöbbször Török Georginával és Lajos Tamással futhattok össze. Pap Dáviddal közösen ők tervezték meg a Makerspace terét a Gellért Campuson, illetve a workshopok tematikáit is.  Mivel a FabLab rengeteg hazai designipari cég számára fejlesztett prototípusokat az elmúlt tizenöt évben, csapatuk szakmai tudása garancia arra, hogy sokszor, az először merésznek tűnő ötleteket is meg tudják valósítani. 

A Makerspace csapatának másik tagja, Tamás tervezte a Gellért Campus átadójára a szimbolikus kulcscsomót, jelenleg pedig több egyetemi kreatív projekten is dolgozik.  

Mit ad hozzá a gazdasági tanulmányokhoz a hímzés vagy a 3D-s nyomtatás?  

„Szerintem a mai világban egy közgazdasági vagy társadalomtudományi területről érkező embernek is csak előnyére válik, ha őszintébb képet kap a technológiáról. A legtöbben hajlamosak vagyunk csak nézni, esetleg gondolkodás nélkül lemásolni mások kétkezi alkotási folyamatát, pedig a saját tervezés és megmunkálás óriási kreatív energiákat szabadíthat fel, amelyek aztán visszacsatornázhatóak a hétköznapi munkánkba, tanulmányainkba is” – magyarázza Pap Dávid. 

A Gellért Campuson létrehozott Makerspace-nek nem titkolt célja, hogy a munkatársakat és a hallgatókat kicsit kimozdítsák a komfortzónájukból. A jelenleg elérhető workshopok úgy lettek kialakítva, hogy észrevétlenül átvezessenek egymásba, miközben mindegyik önálló workshop egy-egy új készséget tanít. Az elmúlt hónapokban Dávidék úgy tapasztalták, hogy kezdetben az olyan tradicionális alkotó workshopok iránt volt nagyobb az érdeklődés, mint a japán könyvkötészet vagy a kalligráfia, és jellemzően korábban valamennyire már összeszokott társaságok jelentkeznek be hozzájuk. A digitális tervezési- és gyártástechnológiai alkalmak is egyre népszerűbbek. 

Dávid azt meséli, hogy időközben az új, egy-egy képzésre vagy szervezetre szabott workshopokról is elindult a közös gondolkodás házon belül. A Corvinus-MSM-Seed EMBA-program számára például már meg is valósítottak egy programozás alapjait tanító workshopot, a HR-rel pedig csapatépítő foglalkozásokon kezdtek el ötletelni a munkatársak, a Vállalati és Intézményi Kapcsolatokkal pedig a partnercégek számára.  

„Minden új workshop tervezése esetében a nulladik lépés a másik fél problémáinak, igényeinek, és a kurzus céljának a feltérképezése. Soha sem kész megoldásokat szállítunk, hanem együtt dolgozzuk ki és szabjuk testre ezeket a workshopokat a leendő résztvevőkkel” – meséli Dávid a munkamódszerükről.  

A Makerspace vezetője egy izgalmas prototípus megalkotásaként tekint a Gellért Campuson létrehozott kreatív térre, amely ha kellően be tud épülni az egyetem szövetébe, akkor szerinte idővel más egyetemekre is exportálható lesz az itt létrejött know-how.  

Most még abszolút a kísérleti szakaszban vannak, folyamatosam figyelik a kurzusokon résztvevők visszajelzéseit, tapogatják az egyetem működését, és próbálják leszűrni, illetve a következő workshopokba is beépíteni a tanulságokat.  

A Makerspace workshopjai bejelentkezéssel működnek. Az egyes workshopokról itt tudtok bővebben olvasni és jelentkezni rájuk.  

„Az egyetem megújulásának uniós részforrása az RRF-2.1.2-21-2022-00034 „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése” projektből került finanszírozásra.”

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 13:25:11