Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Minisztériumi küldöttség látogatott a Corvinusra a kormányzati ösztöndíjprogramok megvalósítása kapcsán

2024-05-21 14:28:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárának delegációját fogadták május 7-én Egyetemünk képviselői. A megbeszélés középpontjában a Stipendium Hungaricum és Diaszpóra Ösztöndíjprogramok gyakorlati működésének, a jövőbeni prioritásokkal kapcsolatos kérdések egyeztetése állt. 
Budapesti Corvinus Egyetem

Egyetemi látogatássorozatának legújabb állomásaként Lengyel Miklós képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkár szakmai egyeztetésen vett részt a Budapesti Corvinus Egyetem februárban megnyílt Gellért Campusán.  

Az Egyetem Fehér Péter nemzetközi vezető irányításával fogadta a delegációt. A találkozó célja az volt, hogy KKM, a Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmény szakemberei tapasztalatot cseréljenek a tavalyi évben 10 éves Stipendium Hungaricum (SH), az SH Sport és a Diaszpóra (DFP) Felsőoktatási Ösztöndíjprogramok megvalósításával kapcsolatban, és áttekintsék a kapcsolódó irányelveket, javaslatokat. 

  

 

A Corvinus a kezdetektől fogva, 2013 óta részt vesz a programban, mely jelentősen hozzájárul az Egyetem nemzetköziesítésének megvalósulásához, jelenleg több mint 800 ösztöndíjas hallgató tanul az Intézményben 64 országból. 

A látogatás keretében a helyettes államtitkár találkozott a Corvinuson tanuló ösztöndíjas hallgatókkal, valamint külön megbeszélést folytatott az intézményvezetőkel, szakfelelősökkel.  

A helyettes államtitkár ismertette a programmegvalósítás következő időszakára szóló stratégiai irányelveit, melyek:  

  1. A nemzetközi és magyar hallgatók integrációja, valamint a magyar mint idegen nyelv és kultúra tanításának kiemelt támogatása.  
  2. Az Alumni Hálózat megerősítése.  
  3. A STEM+ (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika + agrár, egészségtudomány) területhez tartozó képzési programok kiemelt támogatása. 
  4. A magyar felsőoktatás minőségének további fejlesztése a nemzetközi hallgatóknak is kínált képzési programok relevanciájának erősítésével és a képzések, valamint a hallgatói szolgáltatások minőségének további fejlesztésével.  
  5. Minőség és intézményi tudatosság az ösztöndíjprogram megvalósításában. 

 

 

          A Corvinus képviselői a küldöttségnek bemutatták az Egyetem nemzetköziesítési eredményeit és törekvéseit, és eszmecserét folytattak az ösztöndíjprogramokkal kapcsolatos szakmai felvetésekről, javaslatokról is.  

          Az elmúlt évtizedben a felvett hallgatók eredményeiben jelentős pozitív változás tapasztalható, a Corvinus minőségi törekvéseit is erősíti a kiválósági program. Jelenleg is nagyon sok esemény zajlik az ösztöndíjprogramban, most zárul a nemzetközi hallgatók felvételiztetése és a kollégák is dolgoznak a licencpályázat elkészítésén, hogy a 2025-28-as időszakban is részt vehessen az Intézmény a programban.  

          A találkozó szakmai része után a résztvevők megtekintették az ország legfenntarthatóbb felsőoktatási épületének otthont adó Gellért Campust. A közösségi tervezés alapján készült, 680 hallgató befogadására alkalmas budai campus kooperációra ösztönző oktatási terekkel, négyemeletes kollégiummal, valamint sportközponttal és parkkal várja az egyetemi közösséget. 

           

          Vágólapra másolva
          X
          ×
          GEN.:2024.07.01. - 02:20:02