Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Nagyot változott a kínaiak megítélése Magyarországon

2022-10-10 13:36:36

A járvány ideje alatt kifejezetten javult Kína megítélése Magyarországon, de a pártpreferenciák mentén óriási a társadalmi megosztottság - mondta el a növekedés.hu-nak Matura Tamás, a Corvinus Egyetem adjunktusa, akit a Kína hazai megítéléséről szóló friss kutatási eredményekről kérdezte a portál.

“A legtöbb, Kínával kapcsolatos hír Magyarországon a politikai táborokban nagyon eltérően jelenik meg, de összeségében Kína megítélése a sajtóban 2020-ban nagyot javult részben a koronavírus elleni vakcina miatt” – fogalmazott a növekedés.hu-nak Matura Tamás Kína-szakértő, a Corvinus Egyetem adjunktusa, aki a témával kapcsolatban megjelent legfrissebb kutatási eredményekről kérdeztünk az egyetem Kína-konferenciáján.

“Jelenleg azokban a médiumokban, amelyeket általában kormányközelinek szoktak tartani, Kínáról egy sokkal pozitívabb kép rajzolódik, ki, míg ezzel ellentétben azok médiumok, amelyeket az ellenzékhez közel állónak, vagy függetlennek szokás gondolni, egy jóval negatívabb képet festenek róla” – ismertette Matura Tamás.

Kiemelte, hogy a kormányközeli médiában elsősorban nem arról van szó, hogy túldícsérnék Kínát, sokkal inkább a magyar kormány Kína politikáját méltatják, ami viszont indirekt módon elvezet oda, hogy egyfajta pozitívabb kép rajzolódik ki Kínáról azokban, akik ezeket a média tartalmakat fogyasztják.

A vakcinák pozitív pr-hatása kontra az orosz invázió kínai támogatása

Ennek oka elsősorban Kínának a pandémia alatt Magyarországon folytatott tevékenységeiben keresendő, gondoljunk itt akár a maszkokra, akár a vakcinákra. Ezeket ugyanis a magyar kormányzati média úgy állította be, mintha ez Kína részéről egy nagylelkű segítség lett volna.

Az EU-ban az 5G-t csak nálunk építik a kínaiak 

A Kínával futó közös projektek közül Matura Tamás kiemelte a fényeslitkei intermodális központot, illetve a Fudan Egyetemet, valamint a kínai egyetemekkel való együttműködést.

Kicsi a bizalom a kínai média iránt

A Corvinus felmérése több szempontból is megnézte Kína megítélését Magyarországon:

  • a kínai befektetések a hazai infrastruktúrába,
  • Peking megítélése a hazai médiában
  • a kínaiak szerepét miként látják az eliten belül, illetve
  • Kína befolyásának erősöséde a felsőoktatásban.

A teljes cikk a novekedes.hu oldalán tekinthető meg.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.20. - 01:25:51