Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Nem attól leszel jó vezető, ha félnek tőled

2024-06-20 12:34:00

Czank Eszter május 1-től, szülési szabadságáról visszatérve vette át az Infineon Technologies budapesti irodájának location leader pozícióját, közben pedig egy kilenc hónapos kisfiú mellől írja szakdolgozatát a Corvinus-MSM-Seed Executive MBA képzésére. Története jól rávilágít arra, hogy egy női vezető szinte a lehetetlenre is képes, ha kellő bizalmat és támogatást kap a környezetétől. És nem mellesleg ő is ezt adja vissza kollégáinak.
Budapesti Corvinus Egyetem

Az Infineon Technologies budapesti irodájának frissen kinevezett vezetője eddig sem panaszkodhatott arra, hogy nincs elég kihívás az életében, ezután pedig még mozgalmasabbak lesznek a mindennapjai. A kereskedelem és marketing szakon végzett és ellátásilánc-menedzsmentre szakosodott Czank Eszter korábban dolgozott az Unilevernél és a Suzukinál is, majd amikor elérkezettnek látta az időt a vezetői szerepre, elkezdett körbenézni a piacon: „mindig is fontos szempont volt, hogy a munkámmal nyomot hagyjak egy cég életében, ezt pedig szerintem vezetőként lehet a leginkább megtenni.” 

A pályázás során érzékelte, hogy jelentősebb vezetői tapasztalat nélkül Budapesten nehezen szavaznak neki bizalmat, ezért kiterjesztette a keresést országos szintre és végül Békés megyébe költözött egy helyi gyár logisztikai vezető pozíciójáért.  

„Ez egy nehezebbnek megélt időszak volt a szakmai életemben, ugyanakkor utólag látom, hogy ez a tapasztalat is mennyit hozzáadott a fejlődésemhez. Például rájöttem, hogy milyen vezető nem szeretnék lenni, és hogy vezetőként milyen légkört akarok teremteni a kollégáimnak.” 

Békés megye után következett jelenlegi munkahelye az Infineon Technologies, ahová eredetileg nem is vezető pozícióra jelentkezett, ám az interjúztatása során a cég egyik magyar vezetője meglátta benne a potenciált és felajánlotta, hogy létrehoznak számára egy logisztikai vezetői pozíciót Budapesten. Az Infineonnál egy máig tartó, szakmailag nagyon izgalmas, építkező időszak következett Eszter számára, amely során 5 főről 60 főre nőtt a cég budapesti alkalmazottainak száma. A cégben tapasztalt támogató légkör is megerősítette Esztert abban, hogy vezetői hitvallásának van létjogosultsága: „bármilyen magas pozícióba is kerülünk, szerintem tudnunk kell embernek maradni. Nem attól lesz jó vezető valaki, hogy félnek tőle a beosztottjai, hanem hogy képes támogató légkört teremteni és irányt mutatni a munkatársainak.” 

Azt mondja, ő maga is megkapja a bizalmat és a támogatást mind a német, mind a magyar cégvezetéstől, nem volt például kérdés, hogy szülési szabadságáról visszatérve előléptetik a budapesti iroda vezetőjévé. Illetve, amikor két évvel ezelőtt felvetette főnökének, hogy jelentkezne a Corvinus-MSM-Seed Executive MBA képzésére, egyértelműen pozitív választ kapott és a cég mindennemű támogatást megadott, hogy el tudja végezni a képzést.  

„A tanulás két éve eléggé kalandosra sikeredett, mert közben teherbe estem a kisfiammal, így aztán szorítani kezdett az idő. A diplomához szükséges felsőfokú angol nyelvvizsgát például egy héttel a szülés előtt sikerült abszolválnom. A maastrichti intenzív két hétből pedig én ki is maradtam tavaly, mert pont akkor született a kisfiam. Emiatt egy fél évvel később fogom majd védeni a szakdolgozatomat, mint a csoporttársaim” – meséli Eszter, aki az EMBA-képzés második évét már szülési szabadságán, szabadnak azonban egyáltalán nem nevezhető mindennapi időbeosztással végezte. 

„Hajnali ötkor keltem sportolni, aztán egész nap a babával voltam és a háztartást vittem, majd amikor megjött a férjem este és átvette a gyereket, nekiláttam tanulni. Az ő támogatása nélkül ez az egész nem is ment volna. Hát, mostanra azért kicsit elfáradtam” – teszi hozzá nevetve.  

A Corvinus-MSM-Seed Executive MBA képzésén a legtöbbet az esettanulmányokból és a szimulációs gyakorlatokból tanulta, illetve a legkülönbözőbb ipari szektorából érkező csoporttársaitól.  

Arra kérdésre, hogy szerinte milyen szempontokat érdemes mérlegelni, mielőtt valaki belevágna a Corvinus-MSM-Seed Executive MBA programjába, Eszter rögtön a befektetett időt és energiát említette, amiket szerinte nem lehet, de nem is érdemes megspórolni.  

„Ez a képzés messze nem csak arról a havi egy hétvégéről szól, amikor személyesen találkozunk. Egyrészt ezekre az alkalmakra is készülni kell, másrészt nagyon sok csoportfeladatot kapunk, amikhez jellemzően munka után, esténként tudunk összeülni a csoporttársakkal. Szerintem magával és másokkal is kiszúr az, aki nem szán elég időt és energiát erre a képzésre, mert így lehet belőle a legtöbbet kivenni” – magyarázza.  

Azzal együtt is, hogy nagyok az elvárások a Corvinus-MSM-Seed Executive MBA programján, Eszter minden komolyabb vezetői szerepre készülő szakembert arra biztat, hogy vágjon bele, és szánjon két évet az életéből a stabil felsővezetői alapok elsajátítására. Női vezetőtársait pedig különösen erre biztatja, mert mint mondja: „nagyon sok jó női szakemberből lehetne nagyon jó női vezető, ha sokkal több nő bízna kicsit jobban magában és a képességeiben”.  

Jelentkezz most a Corvinus-MSM-Seed Executive MBA programjára, szeptember 6-ig! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.17. - 12:07:27