Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Nemek forradalma? A nők vezetővé válásának akadálypályája

2024-06-17 15:49:00

Megjelent Nagy Beáta új könyve a gender rezsimről, a nők vezetővé válási esélyeiről és ennek buktatóiról, valamint a munka-magánélet összehangolásának nehézségeiről.
Budapesti Corvinus Egyetem

A nők növekvő képzettsége, foglalkoztatottsága és menedzsmentben elfoglalt pozíciója annyi globális változást hozott, hogy a nemek forradalmáról beszélhetünk. Megváltozott a nők helyzete, miközben a férfiak élete sokkal kevésbé alakult át, így felemás a nemek egyenlőségének megvalósulása. A forradalom elakadt, befejezetlen maradt, ráadásul, ahogy a közgazdasági Nobel-emlékdíj 2023-as díjazottja, Claudia Goldin fogalmazott: csendes forradalom volt. 

A könyv a genderrezsim koncepciójára építve áttekinti, milyen a nők helyzete a társadalmi viszonyok különböző dimenzióiban, különös tekintettel a gazdasági élet vezetésében elfoglalt pozíciókra. A magyar világon túllépve japán és lengyel példákat is hoz női vezetők helyzetére, akiknek az életében egyszerre van jelen az önmegvalósítás, az egyenlő karrier ígérete és a női vezetőket visszafogó, reproduktív feladatokkal egyenlőtlenül megterhelő patriarchális rendszer. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.17. - 19:30:52